Tonegido zegeviert in zwaar weekend
Uitgegeven op 15-09-2005 om 10:35  |  link  |  bewaar  |  print

OOSTERBLOKKER / STIENS - De handbalmannen van Wieringen hebben drie wedstrijden op hoog niveau in één weekend weten te winnen. Op zaterdagavond speelde de Herenselectie (heren 1 en 2) een “trial” tegen h.v. Stiens uit Stiens en CVO uit Apeldoorn. Op zondag stond de zware wedstrijd tegen S&K op het programma. Alle wedstrijden wisten de Wieringers zegevierend af te sluiten.

Zaterdag was ter voorbereiding op het zaal seizoen een “trial” georganiseerd door h.v. Stiens. Stiens uitkomend in de regioklasse A (voorheen 2e divisie) had, CVO uit Apeldoorn uitkomende in de overgangsklasse (voorheen 3e divisie) en Tonegido die ook in de overgangsklasse speelt, uitgenodigd voor de “trial”.

Tonegido startte tegen de sterkste tegenstander Stiens. De 13 koppige herenselectie begon met de basis opstelling van het eerste team. Gastspeler Remco Bakker (voorheen eredivisionist Kolping) completeerde het basisteam. Tonegido moest erg wennen aan het verschil in speelstijl. Waar Stiens meer ruste op de fysieke kracht moest Tonegido het toch meer hebben van de snelheid en techniek. Dit leverde een zeer boeiende eerste 10 minuten op waar de teams zeker gelijkwaardig aan elkaar waren. Na 10 minuten was het de beurt aan de jongelingen van de selectie. Het kampioensteams van trainer/coach Flip Liebe mocht zich voor het eerst eens meten met een ploeg van veel hoger niveau. Waar eigenlijk een kleine terugval werd verwacht deden de jonge Wieringers het boven verwachting. Van verschil was weinig sprake, de doelpunten gingen over en weer. Waar Stiens met regelmaat door hun fysieke kracht een opening in de verdediging vond, zocht Tonegido het doel door overtal en spelpatronen uit te spelen. Na weer een wisseling van de wacht wist Tonegido een 17-16 met de rust te bereiken.

De tweede helft begon weer met de basisformatie. Tonegido, dat mede via het ex-eredivisie koppel Stephan Doesburg en Remco Bakker die door hoogstaande combinaties veel wist te scoren van de cirkel, gemakkelijk bij het een divisie hoger spelende Stiens kon blijven. In de score bleef het stuivertje wisselen, de selectie onder leiding van trainer/coach Leo Boersma was niet in de eerste plaats gekomen om te winnen maar om te oefenen. Maar zoals een echte sporter betuigd zal het indien het binnen de mogelijkheid ligt altijd voor de winst gaan. En voor Tonegido lag deze mogelijkheid er. Met een mixteam werden de laatste minuten aangevangen. Bij een stand van 25-24 in het voordeel van Tonegido ging de laatste minuut in. De Wieringers probeerde koste wat het kost een tegendoelpunt tegen te gaan maar de wedstrijd eiste zijn tol en de groenhemden konden niet voorkomen dat er via de tweede lijn de gelijkmaker werd aangetekend 25-25. Waar Stiens door een tijdelijke uitsluiting met 6 spelers in het veld stond mocht Tonegido nog éénmaal aanvallen. Door de overtalsituatie wist Tonegido, door een combinatie tussen Baars en Bijwaard, in de eindzoemer een penalty te forceren. Dit tot frustratie van het team van Stiens. Gijs Bakker, de penaltyspecialist van heren 2, mocht net als de gehele wedstrijd aanleggen voor de 7-meter worp. Zonder gebukt te gaan onder enige spanning wist Bakker de bal met volle overtuiging achter de keeper in het doel te jagen, hiermee was de eerste winst voor de Wieringers binnen.

CVO

Na een rust van 10 minuten kon de herenselectie al weer aan de bak. CVO uit Apeldoorn was de tweede tegenstander.
CVO probeerde direct in de beginfase Tonegido door snelheid af te troeven, dit lukt aardig doordat Tonegido al een zware wedstrijd achter de rug had. Tonegido wist op techniek terug te komen. Door veel te wisselen kon de ploeg op adem komen en was toch enig verschil van niveau te zien. Het was Tonegido die de kansen benutte en daardoor een goede uitgangspositie wist neer te zetten voor de winst. De ruststand was 15-9 in het voordeel van Tonegido. In het begin van de tweede helft was al direct te zien dat de vermoeidheid Tonegido parten ging spelen. De Wieringers kregen een aantal breaks tegen en konden door gebrek aan concentratie niet meer 100% kansen benutten. Hierdoor kwam CVO terug tot 21-18. Beide teams waren gezien de tweede helft aan elkaar gewaagd. De groenhemden pepte zich nog éénmaal op voor de laatste fase en wisten door een goede eindspurt een eindstand van 26-23 op het bord te krijgen.

S&K

De Heren 1 senioren moesten het afgelopen zondag zonder de geblesseerde Hiske Kruiter en Edwin Swart en Roy Bugel die wegens werk afwezig waren doen. Met de “trial” van zaterdag nog in de benen moest de equipe van trainer coach Boersma het zonder wissels doen. Dit was nou niet echt een ideale uitgangspositie voor het team waar de coach anderhalf jaar geleden nog trainer/coach was. S&K de regerend kampioen in de zaal was gelukkig voor Tonegido ook niet geheel compleet.
De thuisploeg nam direct in de beginfase het initiatief. De Wieringers hadden de opdracht om de snelheid uit het spel te halen en effectief met de krachten om te springen. Stephan Doesburg werd de vaste verdediger van hun gevaarlijkste opbouwer. Tonegido kon in de beginfase rustig mee met de thuisploeg uit Oosterblokker. S&K bleef op voorsprong maar Tonegido kon steeds aanhaken. Van 3-1 liep S&K uit naar 8-5. Idema en Rotgans waren de voornamelijkste doelpuntenmakers in deze fase. In de 18e minuut en bij een stand van 10-7 werd de gevaarlijkste man aan de kant van S&K met een tijdelijke uitsluiting 2 minuten van het veld gestuurd. Hier rook Tonegido haar kans. Met gecombineerd spel wist Tonegido van alle posities te scoren, vooral Rotgans wist vaak vanaf de cirkel het net te vinden. De Wieringers lieten met 7 doelpunten op een rij geen spaan heel van de verdediging van S&K. Hierdoor was Tonegido met een ruststand van 12-16 flink weggelopen.

Met twee snelle breaks direct aan het begin van de tweede helft van Jellema en Doesburg leek het verzet van S&K gebroken 12-18. Gelukkig voor het thuispubliek herpakte de thuisploeg zich en kon mede door tijdstraffen aan de kant van Tonegido eindelijk iets terug doen. S&K kwam via 14-18 en 18-20 weer in het spoor. Tonegido herkende het gevaar en de mannen pepte elkaar nog eens op om diep in de reserves te tasten en alles uit de kast te halen voor de laatste fase 20-23. Met nog 8 minuten te spelen liep de gevaarlijkste opbouwer van S&K tegen zijn derde tijdstraf aan door onnodig commentaar op het arbitraire duo. Driemaal een tijdelijke uitsluiting van twee minuten betekende een rode kaart en dus moest S&K, dat eindelijk weer op het goede spoor was, het zonder hun belangrijkste man doen. Mentaal leek dit de het breekpunt van de wedstrijd te worden. S&K bemoeide zich steeds meer met de leiding en concentreerde zich niet meer op de inhaalrace. Tonegido greep wederom haar kans en kon met een minimale inspanning verder uitlopen. Nu was het Vink, vaak vrijgespeeld door Doesburg, die veel kon scoren vanuit de linkerhoek 20-26. Dat aanvoerder Jellema in de laatste fase ook met rood, door drie tijdelijke uitsluitingen, het veld mocht verlaten mocht de pret niet drukken. Zelfs in ondertal liet Tonegido S&K niet meer dichterbij komen en kwamen de Wieringers tot een eindstand van 23-29.

Aankomende zondag spelen de heren thuis in Hippolytushoef om 14.00 uur tegen Lotus uit Hoofddorp.