ONENIGHEID VERGOEDINGEN WILDSCHADE UIT MKZ-CRISIS
Uitgegeven op 23-07-2002 om 20:35  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringermeer - Agrariërs die tijdens de MKZ-crisis wildschade hebben geleden, lopen massaal geld mis. Het Faunafonds (voorheen jachtfonds) vergoedt alleen schade aan het gewas, niet aan bijvoorbeeld vliesdoek en andere maatregelen die het wild, volgens de agrariërs, juist uit het land moeten houden. Omdat er tijdens de crisis niet gejaagd kon worden hebben veel boeren schade geleden.
Volgens S. Appel van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO) liggen er nog honderden schadeclaims bij het Faunafonds die nog niet zijn behandeld. ,,In sommige gevallen loopt de schade tot in de tienduizenden euro's'', zegt Appel. ,,Het is gewoon een puinhoop, dat durf ik best hardop te zeggen. Dat komt doordat de overheid onkundige mensen in dienst heeft. Als ik op zo'n manier zou werken, dan zou ik binnen twee weken failliet zijn.''
Het probleem speelt in de Wieringermeer, maar ook in West-Friesland, waar verreweg de meeste schadegevallen werden geconstateerd, Agrariërs konden tijdens de MKZ-crisis maar heel weinig doen tegen wild zoals kraaien en hazen, dat van de gewassen vrat. Jagers mochten namelijk niet het veld in om verspreiding van de veeziekte te voorkomen.
De meeste boeren plaatsten vliesdoeken over het gewas of stroomdraden rond het land om de oogst te beschermen. In veel gevallen echter zijn met het gewas ook deze voorzorgsmaatregelen slachtoffer geworden van het wild.
Over het gebruik van vliesdoek als bescherming van het gewas, heeft Revoort een andere mening dan de gedupeerde boeren. ,,Dat vliesdoek, of eigenlijk acryldoek wordt niet zozeer gebruikt als wildbescherming, als wel om de groei van het gewas te versnellen. Die agrariërs willen gewoon eerder op de veiling staan met hun oogst dan hun collega's. Zodoende wordt dat niet door het faunafonds vergoed.''
(advertentie)
(advertentie)
Occasions