OMSCHAKELIJK BIOLANDBOUW BIJNA ONDOENLIJK
Uitgegeven op 23-07-2002 om 20:31  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringermeer - De belastingplannen van het nieuwe kabinet maken de omschakeling van 'gangbare' naar biologische landbouw bijna ondoenlijk. Dat is tenminste de stellige overtuiging van biologisch akkerbouwer Wiert Postma uit de Wieringermeer. En dat, terwijl er vanuit de Europese Unie alles aan wordt gedaan om die omslag naar duurzaamheid en voedselveiligheid zonder middelengebruik in een jaar of tien gestalte te geven.
Volgens Postma blijkt uit de Haagse beleidsvoornemens zonneklaar dat de bioboer nu al moet leren om in de toekomst 'zijn eigen broek op te houden'. Postma: ,,Het is natuurlijk prima als je wordt gesteund door regeringsbeleid. Maar ik denk dat het voor biologische boeren nog veel belangrijker is om de consument aan hun zijde te krijgen. Die moet iets meer willen betalen voor een voedselveilig en eerlijk product. Maar, zolang die consument het af laat weten, staan wij met lege handen. Dan is het wel leuk dat er meer biologische boeren komen in de Wieringermeer, maar in feite zet dat in onze sector geen zoden aan de dijk. Wat mij betreft staat de schijnwerper op de consument.''
Het nieuwe kabinet heeft plannen om te gaan snoeien in vormen van Groen Beleggen en de zogenoemde Tante Agaath-regeling voor jonge boeren. Alle banken met 'groene' beleggingsvormen hebben de activiteiten op dit gebied voorlopig in de ijskast gezet. Het voornemen van het kabinet om de fiscale voordelen op te heffen voor jonge boeren die voor het overnemen van een boerenbedrijf geld kunnen lenen van familie tegen gereduceerde kosten en fiscale voordelen, zal veel startende agrariŽrs treffen. Zij worden voor dermate hoge kosten geplaatst dat ze zich wel twee keer zullen bedenken alvorens een boerenbedrijf te beginnen of om te schakelen van een gangbaar akkerbouwbedrijf naar een biologisch bedrijf.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Kijkje in de nieuwe polder - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...