NOORD-HOLLANDSE ECONOMIE VIEL TEGEN IN 2001
Uitgegeven op 23-07-2002 om 20:27  |  link  |  bewaar  |  print

Noord-Holland - De economie in Noord-Holland heeft het vorig jaar minder goed gedaan dan de Nederlandse. In de provincie groeide de economie met gemiddeld 1 procent, terwijl het landelijke cijfer 1,4 procent was. Dit wordt deels verklaard door de aanwezigheid van Schiphol in Noord-Holland. De economische activiteiten rond de luchthaven krompen vorig jaar zelfs, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De groeicijfers van de verschillende gebieden in de provincie variŽren nogal. Ondanks de aanwezigheid van Schiphol in de buurt doen de regio's Zaanstreek en IJmond het goed met groeipercentages van respectievelijk 1,7 en 1,2 procent. Ook de regio Amsterdam, met daarin Waterland (Purmerend), presteerde met 1,3 procent boven het provinciaal gemiddelde. De Kop van Noord-Holland, grofweg de regio Den Helder-Schagen-Hoorn-Enkhuizen, draaide een stuk minder. Het groeipercentage van 0,7 is de helft van het landelijke cijfer. Alkmaar en omstreken liet 1,1 procent noteren.
Dat de groeicijfers in de Kop lager zijn, kan volgens CBS-onderzoeker Vergeer iets te maken hebben met de afnemende activiteiten van een belangrijke werkgever: de marine in Den Helder. Verder is in noordelijk Noord-Holland de agrarische sector relatief groot en juist die deed het in 2001 niet al te best.
Wel goed ging het landelijk gezien in de industrie (vooral aardgaswinning, olieraffinage en de basis- en petrochemische industrie), wat wellicht de goede prestaties van de sterk geÔndustrialiseerde Zaanstreek verklaart. Ook de nutsbedrijven, sommige bouwsectoren en de overheid (exclusief marine) presteerden beter dan het landelijk gemiddelde. Minder goed ging het in de commerciŽle dienstverlening.
De economie in de provincie Groningen groeide in 2001 het snelst: 2,6 procent. Dat komt grotendeels door de aardgaswinning in Slochteren. Noord-Brabant (0,9 procent) en Limburg (1 procent) zaten net als Noord-Holland onder het landelijk gemiddelde omdat daar de industrie het niet zo goed deed als in de rest van het land.
In de periode 1995-2000 was Noord-Holland op economisch gebied nog een van de sterkst groeiende provincies in Nederland. De groei van 4 procent gemiddeld per jaar schreef het CBS destijds vooral toe aan de commerciŽle dienstverlening die in deze provincie sterk vertegenwoordigd is. Die is nu dus juist de veroorzaker van een tegenvallende groei. In 1995-2000 groeide de Nederlandse economie gemiddeld met 3,7 procent per jaar.
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Wieringer historie:
Doe het zelf, Van Mook en Bakker - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...