Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 11-11-2015 om 00:01  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Gezond nieuws uit Den Oever.



Esmeralda: 'We hopen dat u afgelopen week genoten heeft van de zalm en coquilles. Deze week gaan we helemaal op de culinaire toer want we gaan kreeft bereiden!'


Kreeft bereiden, hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn 3 verschillende manieren om de
kreeft voor te bereiden voordat je de kreeft verder bereid in een salade of in de oven.


Je kan de kreeft eerst levend koken, dan wordt de smaak het best behouden. Niet schrikken van het piepen, dat is niet de kreeft maar zijn schaal die krimpt. Zet een grote pan met water of court bouillon op, zeker 4 liter bij een grote kreeft. Als het water kookt, kan de kreeft erin, eerst met zijn kop. Een kreeft van ongeveer 500 gram moet 3 á 5 minuten koken, hoe groter de kreeft hoe langer de kooktijd. ( uitgangspunt is elke 100 gram kreeft=1 minuut kooktijd).Na het koken kunt u de kreeft doormidden snijden.

De echte durfal zal de kreeft het liefst in 1 x doormidden snijden, dat is voor de kreeft het beste maar het kan een lastig werkje zijn. Leg de kreeft op een grote snijplank waarna u het kleine kruisje op de schaal net achter de kop zoekt. Zorg dat u een goed scherp en groot mes heeft. Zet de punt van het mes in het midden van het kruisje, duw de punt snel en met veel kracht door de kop tot u de snijplank voelt. Daarna kunt u de kreeft in de lengte doormidden snijden..

U kunt de kreeft ook eerst circa 2 uurtjes in de vriezer leggen waarna u de kreeft
doormidden snijdt.

Na elke voorbereidingswijze verwijderd u het maagzakje en darmkanaal en spoelt u de kreeft goed af. Daarna kunt u de kreeft verder bereiden.

U kunt de kreeft nu verwerken in een salade of grillen in een grillpan maar ook zo uit de schaal eten met limoenmayonaise.

In kom 2 dl mayonaise mengen met 125 ml crème fraîche, 4-6 eetlepels limoensap en wat versgemalen peper. Kreefthelften elk op groot bord leggen, limoenmayonaise erover scheppen. Garneren met sprieten bieslook. Er is speciaal kreeftenbestek om het eten van de kreeft wat makkelijker te maken.

Maar u kunt de kreeft ook grillen. Doe wat olijfolie, peper en zeezout op de kreeft-helfte en grill de kreeft aan beide kanten vier minuten. Serveer met zelfgemaakte kruidenboter.

Op de site van een van onze favoriete foodbloggers, francesca kookt, kwamen wij onderstaand recept tegen, om van te watertanden! Recept is voor 4 personen.

2 kreeften (2/3 kilo)
6 lente-ui
6 teentjes knoflook
1 ui
1 stuk gember van 6cm breed
1 citroen
2 eetlepels maizena
1 klein maggiblokje (de Surinaamse kleine blokjes), eventueel te vervangen door zout
zonnebloemolie

De gekookte kreeft schoonmaken en in grove stukken verdelen. Zorg dat ieder onderdeel los is en dat de scharen ook open zijn. Dan trekken de heerlijke smaken straks goed in het vlees.

Snij de ui en knoflook fijn, de gember in dunne plakjes en de lente-ui in langwerpige plakjes (ongeveer 2 cm lang).

Neem een grote bakpan of wok waar straks alle stukken kreeft in passen.

Verwarm de olie en bak roerend de ui, knoflook en gember. Voeg hier het maggi blokje aan toe. Zorg dat het niet aanbakt, maar goed fruit en een beetje bruin wordt. Voeg daarna de lente-ui toe en bak dit nog een minuutje mee. Voeg daarna alle stukken kreeft toe en roer heel goed om. Bak dit nog een minuutje.

Neem een bakje en doe daar de maizena in en een beetje water. Roer totdat het een papje wordt. Voeg een beetje water toe aan het kreeftmengsel en beetje voor beetje de maizena. Het doel hiervan is om de saus een beetje te binden. Bepaal zelf wanneer het goed is. Niet te dun, maar het mag ook niet te dik worden.

Laat het kreeftmengsel op laag vuur nog een paar minuutjes sudderen met een deksel op de pan zodat alle smaken optimaal in het vlees terechtkomen. Sprenkel als laatste een beetje citroen eroverheen.

Maak er een lekker roerbakgerecht bij van diverse groenten zoals broccoli, paprika, taugé en champignons. Bak deze met knoflook en wat fijngesneden rode peper.

De verse kreeften zitten in ons homarium en zijn deze week in de aanbieding

Hele, verse kreeft € 20.00 per kilo!

Extra informatie voor het bestellen van de kreeft.

U besteld de kreeft per stuk, u kunt kleine kreeft bestellen, die zijn tussen de 500
gram en 1 kilo, en grote kreeft tussen de 1 á 2 kilo. De prijs in de webshop is een
gemiddelde prijs.

De prijs kan dus /hoger/lager uitvallen.

U kunt bij de opmerkingen aangeven welk formaat kreeft u wenst.

U kunt HIER de kreeft en de andere ZeeVerse Vis hier bestellen!

Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,

Esmeralda Loos-Dekker
ZeeVerse Vismarkt Wieringen
info@versevis.nl
(advertentie)
Actueel...
25-04-2024 Kerknieuws
25-04-2024 Nieuwbouwplannen schoollocaties Hippolytushoef vertraagd
25-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
24-04-2024 Auto rijdt het Ulkediep naar binnen
24-04-2024 Koningsdag 2024
24-04-2024 Pieter Scheltus na stratenmaker nu campingeigenaar
24-04-2024 Resultaten Inwonerspeiling gemeente Hollands Kroon bekend
24-04-2024 Uitslagen sjoelen DAS Raak
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen én mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
22-04-2024 After Kingsday Regenboognetwerk Hollands Kroon
22-04-2024 Wieringers Willen Wel, Jaro van de Vondervoort wint eerste wedstrijd
21-04-2024 Genoeg te bespreken tijdens de raadsvergadering
21-04-2024 Taandag bij Jan Lont
21-04-2024 Succes 2 schudt ook Woudia van zich af
(advertentie)
Occasions