Verse vismarkt themadagen geopend met spectaculaire reddingsboot dag
Uitgegeven op 12-06-2005 om 09:24  |  link  |  bewaar  |  print

(Foto: VismarktWieringen.nl)
DEN OEVER - De themadagen van de zeeverse vismarkt Wieringen, die speciaal bedoeld zijn voor de dagtoerist uit Friesland en Noord Holland zijn zaterdag 11 juni van start gegaan met een spectaculaire reddingsbootdag die werd verzorgd door de KNRM.

Het officiŽle startschot van de themadagen werd gegeven door burgemeester mevrouw T. Lont van Wieringen. Lont memoreerde in haar toespraak dat zij het initiatief zeer waardeerde, mede daar de visserijsector zich al jaren in zwaar weer bevind. Lont bediende persoonlijk de eerste klanten van de voor Nederland unieke markt waar rechtstreeks vis, schaal en schelpdieren worden aangeboden van de kleinschalige, gemengde visserij uit de Kop van Noord Holland.

De KNRM voerde in de middag een demonstratie op van het redden van mensen op volle zee in de haven van Den Oever. Het was voor het in groten getale opgekomen publiek een waar spektakel stuk van de Search and Rescue helikopter, en de reddingboten Johannes Frederik en Narwal.

Ieder zaterdag tot 3 september is er een ander thema in en rondom het gebouw van de visafslag, volgende week zaterdag 18 juni is dat de garnalen en langoustinedag. Er zijn experts aanwezig die uitleg geven over de kenmerken van de aangeboden vis, en er wordt uitleg gegeven over de visserijmethodes die toegepast worden.

Vrouwen van de vissers demonstreren hoe je de vis moet bereiden. Tegen een kleine vergoeding wordt de vis schoongemaakt en bestaat ook de mogelijkheid die in een koelcel te bewaren tot men huiswaarts gaat. Er zijn diverse rondvaarten door de haven en op het wad (tegen geringe kosten), en demonstraties palingroken, netten boeten en je leert hoe je garnalen moet pellen. Wekelijks verzorgen dansĖ zanggroepen voor het entertainment.

Belangstellenden worden wekelijks op de hoogte gehouden over de themadagen via de gratis nieuwsbrief van de verse vismarkt. Zie ook www.versevis.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Smederij Jan Luijt, Nieuwstraat Hippolytushoef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...