Exposities en musea
Uitgegeven op 27-10-2015 om 13:56  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Herfstexpositie

OOSTERLAND - In de Michaëlskerk is de nieuwe herfstexpositie ingericht. Tijdens deze tentoonstelling wordt het werk getoond van de AlKmaarse kunstenaar Rob Komen.

Rob Komen
(Alkmaar 23 april 1953) is een zeer veelzijdig kunstenaar, hij woont en werkt in Alkmaar als schilder, graficus, tekenaar, dichter en fotograaf. Van al deze disciplines zijn werken te bewonderen in een mooie, afwisselende tentoonstelling.

Gedreven door een continue nieuwsgierigheid is Rob altijd bezig met zijn zoektocht naar onbekende technieken en onderwerpen. “Niets blijft hetzelfde, alleen de behoefte aan verandering”, zegt hij hier zelf over.
Die zoektocht begon op zijn zestiende toen een oom hem wat schilderspulletjes toebedeelde. Hij maakte met deze materialen wat aquarelletjes en was sindsdien gegrepen door “de kunst”. Sindsdien heeft hij ongeveer alle technieken geprobeerd.
In zijn werk is er niet duidelijk een voorkeur voor één techniek of werkwijze en er is in de 45 jaar van zijn kunstenaarscarrière geen rode draad te vinden, geen thema. Dit komt, volgens zijn eigen zeggen, omdat hij bang is om zichzelf te herhalen.
En herhaling komt u beslist ook niet tegen in deze tentoonstelling. Het is een prachtige verzameling geworden van aquarellen, schilderijen, etsen en gemengde technieken die samen één heel fraai geheel vormen en een goed overzicht geven van Komen’s veelzijdigheid.
De crypte is ingericht met een fotoserie, gemaakt in Nepal. Eens in de 2 jaar gaat Rob naar Nepal om daar op een school vrijwilligerswerk te doen, samen met zijn vrouw Monique, zij geeft les in Engels en hij in beeldende vorming. Naast het kunstenaarschap doceert Rob aan de docentenopleiding ipabo in Alkmaar.

De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 6 december 2015 op zaterdag- en zondagmiddag, van 13:30 tot 16:30 uur.
Twintig kunstenaars tonen momenteel werk in Kunsthal 45 tijdens de expositie Residu 3. Paul Devens laat echter geen werk zien maar vult de ruimte met geluid. Dat werk getiteld "The Void" is alleen ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 uur te horen en te beleven. Deze bijzondere ervaring willen we nu toegankelijk maken voor iedereen die daar nieuwsgierig naar is. Op donderdagavond 29 oktober is Kunsthal 45 daarom open tussen 19.00 en 23.00 uur. Een goede gelegenheid om dit werk te genieten, zo kort voor Halloween. Daar past dit werk zeker bij met de diepe geluiden die haast voelbaar zijn in de verschillende ruimtes. De toegang is vrij. De glühwein is er tegen een kleine vergoeding.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, is een expositie van beelden en schilderijen van Menno van Hoppe te zien.

Menno van Hoppe:

60 jaar, geboren en opgegroeid in Den Helder. Sinds 37 jaar woonachtig in Westerland, Wieringen.

Tijdens mijn jeugdjaren altijd bezig geweest met dieren; verzorgen, kijken, verzamelen van allerlei en ook altijd aan het tekenen en boetseren geweest, met een voorkeur voor vogels. In de drukke jaren van werk en jong gezin kwam het er niet meer van.
Gedurende ongeveer 25 jaar deel uitgemaakt van de gezellige no-nonsense schilders-club van Wil en Willy Wigbout in Hippolytushoef. Wil was een grote inspirator en ik heb veel van hem geleerd. Helaas is door het overlijden van Wil daar een einde aan gekomen, hij wordt gemist!
Mijn werk bestaat veelal uit dierfiguren en portretten(meestal hond en paard), “los” van opzet, in aquarel en het laatste jaar ook in acryl.
Sinds enkele jaren tevens beperkt met beeldhouwen aan de gang, wat ook veel voldoening geeft.
De expositie is dagelijks geopend tot 12 december. De toegang is vrij.zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.Kaap Varen

HOORN - Wilt u zich even Jacob le Maire en Willem Schouten voelen, die in 1616 als eersten met hun schip de Eendracht Kaap Hoorn rondden. Het kan in het Westfries Museum, in de allernieuwste virtual reality presentatie Kaap Varen. Een adembenemende ervaring. Te zien in het Westfries Museum in Hoorn.

Dicht op de huid

Het is bijna niet voor te stellen aan wat voor waagstuk koopman Jacob Le Maire en schipper Willem Schouten begonnen, toen ze in 1615 met twee schepen de haven van Hoorn verlieten op zoek naar een onbekend continent (Terra Australis Incognita, het onbekende Zuidland) en een nieuwe zeeroute naar Indië. Het bracht ze in de levensgevaarlijke wateren rond de meest zuidelijke punt van Zuid-Amerika, waar het gemiddeld 200 dagen per jaar stormt en golven van 8 meter hoog geen uitzondering zijn.
Iedereen kan de avontuurlijke reis van Le Maire en Schouten zelf beleven, in de virtual reality presentatie Kaap Varen In het Westfries Museum. Dankzij het gebruik van de nieuwste virtual reality technieken heb je het gevoel er bij te zijn wanneer de twee schepen in de haven van Hoorn worden klaargemaakt voor de expeditie. Het is alsof je zelf in een klein bootje meevaart wanneer de schepen op weg zijn naar Texel en in een volgende scène terecht komen in een vliegende storm op de Atlantische Oceaan.
Net zo dicht op de huid ben je getuige van de ramp met het jacht de Hoorn, één van de twee schepen, die bij het schoonbranden van de scheepshuid op de kust van Argentinië in brand vliegt.Maar het meest indrukwekkend is toch wel de scène waarin je vanuit het perspectief van een vogel meemaakt hoe het schip De Eendracht op 29 januari 1616 het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika rondt. En dat vanuit de luie stoel zonder dat je zeeziek wordt, want daar is rekening mee gehouden bij het maken van Kaap Varen.
Nog nooit kwam geschiedenis zo dichtbij.
Voor Kaap Varen is vooraf reserveren noodzakelijk. Dit kunt u doen op www.wfm.nl.woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.
(advertentie)
Actueel...
09-07-2020 Hulp nodig bij onze dienstverlening? Schrijft u zich in voor onze online uitleg
09-07-2020 Samen sterk voor vervolg Texel Academy
09-07-2020 Dankzij Rabobank een lekker bakkie bij Zweefvliegcentrum Noordkop
09-07-2020 Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet, doet u mee?
09-07-2020 Minder toeristenbelasting als gevolg van corona
09-07-2020 Collecte Hersenstichting verbreekt record
09-07-2020 Ruim helft Nederlanders meer moeite met vaste lasten
09-07-2020 Kerknieuws
09-07-2020 Ook de dorpskermis wordt moeilijk uitvoerbaar, kan helaas niet met de opgelegde regels
09-07-2020 Foto van het weekend
08-07-2020 IJssalon Vidaro, nieuw in Hippolytushoef
08-07-2020 Kras op de auto, fietser rijdt door
08-07-2020 Ingezonden artikel
08-07-2020 Verkeersmaatregelen in Plan Noord
08-07-2020 In de zomervakantie bijdragen aan een beter klimaat
08-07-2020 Nieuwbouw werf en veiligheid Wieringerwerf gereed
08-07-2020 Maak er met NIX deze zomer een feestje van
08-07-2020 Laatste raadsvergadering voor het zomerreces
08-07-2020 Overleden Jos Klaassen
08-07-2020 We zetten een trouwe adverteerder in het zonnetje
08-07-2020 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
07-07-2020 Registratie vermiste dieren stopt
07-07-2020 Eikenprocessierups ook in Hollands Kroon
07-07-2020 Laatste Meedoen-tassen Team Sportservice
07-07-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
07-07-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
07-07-2020 Kwart meer bedrijven gestopt in eerste halfjaar
06-07-2020 Muziekmiddag met Bernard Karsten
06-07-2020 Collectanten gezocht
06-07-2020 De Kei gaat verhuizen
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haven Den Oever met oude afslag - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...