Nederland: NEE tegen grondwet
Uitgegeven op 02-06-2005 om 06:52  |  link  |  bewaar  |  print

Balkenende teleurgesteld over uitkomst referendumDEN HAAG - Nederland heeft woensdag met een overweldigende meerderheid nee gezegd tegen de Europese grondwet. Bij een opkomst van 62,8 procent stemde 61,6 procent van de kiezers tegen en 38,4 procent voor. Het kabinet zal het voorstel voor de grondwet nu intrekken, kondigde vice-premier Zalm woensdagavond aan.

De afwijzing in Nederland was een stuk groter dan in Frankrijk, waar zondag 55 procent van de bevolking nee zei tegen de grondwet. De opkomst was met 63,5 procent ook veel hoger dan verwacht. Vooraf hadden CDA en PvdA gezegd de uitslag te zullen repecteren bij een opkomst van minstens 30 procent.

Premier Balkenende toonde zich "zeer teleurgesteld" over de de uitslag. De premier zal zijn Europese partners duidelijk maken dat "aan het Nederlands nee recht gedaan" moet worden. Het tempo van de uitbreiding van de EU, de hoge financiŽle bijdrage van Nederland aan Brussel en het verlies van Nederlandse soevereiniteit ziet Balkenende als de belangrijkste motieven van de tegenstemmers.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei in een eerste reactie dat "Europa niet het probleem, maar de oplossing is". Premier Juncker van huidig EU-voorzitter Luxemburg vindt net als Balkenende dat het ratificatieproces van de grondwet in de andere EU-landen moet doorgaan.
(advertentie)
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Spoelbak en bierpomp - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...