Van Gogh herleeft bij Oost-Wieringen
Uitgegeven op 04-10-2015 om 21:31  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Het najaarsconcert van Mandolineorkest Oost-Wieringen was een eerbetoon aan Vincent van Gogh. Het leven van de kunstschilder werd in woord, beeld en vooral muziek verteld. Het was een feest van herkenning. Veel schilderijen en verhalen passeerden met passende muziek de revu.Oost-Wieringen had onder leiding van Karin Smits voor een thematische aanpak van haar concert in het Vikingschip gekozen. Onder de titel Mon frère Vincent las Simon de Haan in de rol van broer Theo voor uit brieven van Vincent van Gogh. Het was de rode draad in een chronologische levensbeschrijving van de schilder. Het concert werd toepasselijk geopend met Vincent (Starry Starry Night), een nummer van Don McLean over Van Gogh. Oost-Wieringen had muziek gekozen, die aansloot bij het verhaal. Het was logisch, dat veel Franse muziek op het repertoire stond. Maar ook de Japanse invloed op de kunst van Van Gogh werd muzikaal tot leven gebracht. De achtergronddia’s met veel schilderijen maakten het verhaal compleet. Helaas werd niet altijd de goede dia vertoond en dat haalde enkele keren de vaart uit het programma. Hier en daar waren de muziekstukken erg kort, omdat meerdere delen niet achter elkaar, maar met onderbrekingen door het verhaal, werden uitgevoerd.
Voor de pauze was er een intermezzo. Thea Liefhebber, voorzitter van de 85-jarige mandolinevereniging, zette Tini Hoogschagen in het zonnetje. Zij is het negende lid van het uit 20 vrouwen en één man (op bas) bestaande gezelschap, dat al vijftig jaar of langer lid is van Oost-Wieringen. Haar man, kinderen en acht kleinkinderen zetten het jubileum luister bij.


Simon de Haan vertolkte de rol van Theo van Gogh

Na de pauze werd het leven van Van Gogh in Frankrijk onder de loep genomen. De Arlésienne Suite sloot uitstekend aan bij zijn verblijf in Arles. Oost-Wieringen had ook een verrassing in petto: Een mannenkoor(tje), gekleed als landarbeiders, zoals die ook te zien zijn op verschillende schilderijen, betrad het podium. Begeleid door het orkest werd Le Chant du Blé gezongen. Het was een welkome afwisseling na meer dan een uur mandolinemuziek. In Fusion Em maakte het orkest een uitstapje. Het stuk is geschreven ter ere van het 65-jarig bestaan van de landelijke organisatie van Mandolineorkesten. Pietje Louwerse-Rotgans vertolkte een hoofdrol met een uitstekende solo. De finale was een tweede uitvoering van Vincent, dit keer met zang. Niet alleen de mannen, maar ook veel toeschouwers zongen het bekende nummer mee.
Weliswaar werd muzikaal niet altijd op het juiste moment de juiste snaar geraakt, maar dat deed niets af aan het feest der herkenning. Met de thematische aanpak raakte Oost-Wieringen wel degelijk de juiste snaar.

Bert Loos


Tini Hoogschagen (rechts) wordt door Thea Liefhebber onderscheiden met de gouden mandoline


Het gelegenheidsmannenkoor
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ ,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haan Tours - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...