Zondag
Uitgegeven op 04-10-2015 om 01:11  |  link  |  bewaar  |  print

SCHAGEN - Gelezen op de Facebook-pagina van Marco Roodzant. Met toestemming van Marco nu ook op Wieringernieuws/Hollandskroonnieuws.

Zondag ....

Ik had de eer em even te spreken van de week , de goed-heilig-man , gebeurt wel dr es vaker in t jaar hoor , ik heb korte lijntjes met em . Maar meestal gaat dat met " de sint-foon " long-dis-tuns zeg maar ... over zn kleding , en wat ie graag vernieuwd zou zien ... en welke krulslag die ditjaar laat aanmeten ... en meer van zuks !


(foto Facebook Marco Roodzant)

Maar deze keer was t anders ... was even op audientie , zeg maar , daar waar de magic happens . maar ik schrok , schrok van de sint die ik aantrof. Hij was wat lusteloos , dr zat geen peper-in-zn-noten zeg maar , een tikkie uitgeblust ... en t Sint seizoen moet nog beginnen ... dacht ik even ... heel even bij mezelf .

De lol is er af , Meneer Marco , zei die , en zelfs dat klonk niet zo vertrouwd en eigen als alle voorgaande jaren . Ons bezoek aan Nederland wordt zo aan banden gelegd , dat we maar moeilijk op gang kunnen komen om de grote oversteek te maken .


Ik begrijp t , zei ik ...
De publieke opinie is ernstig verdeeld over dit machtig mooie volksfeest . En das jammer , jammer voor alle kids , die oprecht goed-gelovig zijn , jammer voor een iedereen die van dit feest houdt , voor de traditie , en bovenal jammer voor hen die zich mateloos , moeiteloos elk jaar weer inzetten voor dit prachtfestijn !

En dat zijn er nogal wat ... een hoop mensen hebben daar geen weet van . Ikzelf heb jaaaaren de sint en vele van zijn volgelingen aan mogen kleden , theater klazen blij gemaakt met mooie thema kostuums , langs de zijlijn mee mogen lopen in wat tv- en speel-film werk , en zelfs nog piep kleine rolletjes gehad in t sint-journaal en de film Bennie-stout ( leuk voor mn kleinkinderen later ... hahaa )

Op deze wijze heb ik een groot aantal jaren over de schouders mee mogen kijken in t echte werk , bij de echte fanaten , en ik kan je verzekeren , als t ene seizoen klaar is , wordt er al weer begonnen aan t andere seizoen ... jaar in ... jaar uit !

En nu , nu is iedereen een soort van vertwijfeld , als een seizoen of twee drie hoor , maar ditjaar ... pppffff ... Wat voor kostuums , en welke kleuren ... wel zwart .. niet zwart ... bruin dan maar of toch een kleurtje , of .. of ...helemaal niks ... En de sint al evenzo , wat kan ik nog wel zeggen en wat niet .... en hoe doen we dat dan ... voorschriften en regels ... voorgeschreven door anderen .

Ikzelf hou t t liefst zo hoe t al jaren gaat bij de betere performers , mooi verantwoord kostuum , prachtige haarwerken , en bruisende , kleurrijke gezelschappen, en t liefst nog een mooie schimmel ( zoals in Haarlem ) die met alles wat ze in huis hebben een intocht , film , school- of huis- bezoek , inzetten om er een prachtig kinderfeest neer te zetten .

En zo hoort t ook te zijn .... een kinderfeest ...
en laten wij ons als beter- wetende - volwassenen nou es ff niet me bemoeien ... gewoon ... een mooi feest neerzetten . Waar we weer es blije gezichten mee kweken ...
Dr is al ellende genoeg om ons heen ...
Laat iedereen zich daar maar over buigen !

Wat mij betreft , haren in de krul Sint ... poets je schimmel op , en je mooie Krul-staf die ik je ooit es heb geschonken ... trek je beste tabbert aan ,
En kom...
kom maar binnen met je knecht ..
Bij mij ben je welkom !
( maar dat wist je allang )

We doen een bakkie , met een brokkie spikkelaas
tis zondag ...
(advertentie)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Aurora Kermis 1977 advertentie Wieringer Courant - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...