Kazemattenmuseum start samenwerking met Helders Historisch Reddingboten Collectief
Uitgegeven op 23-07-2015 om 11:16  |  link  |  bewaar  |  print

AFSLUITDIJK - Op zondag 2 augustus leggen voor de eerste maal minimaal 3 historische reddingboten aan bij het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. De “Dorus Rijkers”, “Javazee” en “De Zeemanspot” worden daarbij mogelijk nog vergezeld door de “Prins Hendrik”.

De “Dorus Rijkers” heeft een belangrijke rol gespeeld in de afloop van de strijd om Kornwerderzand in de meidagen van 1940.
De stelling Kornwerderzand werd vanaf de Waddenzee bijgestaan door de Koninklijke Marine, die met de kanonneerboot “Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau” met 91 gerichte schoten het Duitse geschut op de Friese kust uitschakelde.
Op de terugweg en vervolgens de geplande overtocht naar Engeland werd de Nederlandse kanonneerboot bij Callantsoog door Duitse vliegtuigen onder vuur genomen en tot zinken gebracht. Daarbij kwamen 17 bemanningsleden om het leven. Van de overlevenden zijn uiteindelijk 45 gewonden door de “Dorus Rijkers” opgepikt en onder Duits vuur op heldhaftige wijze naar Den Helder gebracht.

Na deze eerste vaart naar Kornwerderzand op zondag om 2 augustus vanuit Den Helder zal de trip in de toekomst met regelmaat worden aangeboden aan belangstellenden. Men krijgt naast deze unieke trip op bijna 100 jaar oude reddingboten een rondleiding in het Kazemattenmuseum.

De varende museumstukken worden op 2 augustus om omstreeks 12.00 uur verwacht op Kornwerderzand en zullen omstreeks 15.00 uur weer vertrekken.

NB: bij slechte weersomstandigheden gaat de vaart op 2 augustus niet door. Dit besluit wordt op basis van de weersvoorspellingen 24 uur voor vertrek genomen.
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Te koop Nissan Juke 1.6 Acenta
€ 9.450,-

Wieringer historie:
Kobus Smit - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...