Fietsexcursie archeologische vindplaatsen op Wieringen op zaterdag 27 juni
Uitgegeven op 20-06-2015 om 21:29  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - De Historische Vereniging Wieringen stuurde ons dit bericht door. De route gaat dit jaar langs het archeologische en aardkundig erfgoed op het oude en voormalige eiland Wieringen en op de bodem van de veel jongere Wieringermeerpolder.

De excursie begint bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont in Stroe, waar Theo Oomen vertelt over het oude Wieringen en de relatie tussen Jan Lont en het museum. Daarna kunt u het museum bezoeken en een kijkje nemen op het naastgelegen zeer oude kerkhof waar ooit de heidense kapel stond. Via de buurtschappen Smerp en Vatrop rijden wij vervolgens naar de Michaelskerk in Oosterland. Daar krijgt gids en verteller Kees Klein ruim de tijd voor een rondleiding door deze Middeleeuwse en fraai gerestaureerde kerk met zijn bijzondere orgel. Na de lunch aan de haven in Den Oever fietsen wij via het sprookjesachtige Robbenoordbos naar de plek in de Wieringenmeerpolder waar de prehistorische boomstamkano gevonden is die zich nu in het Huis van Hilde in Castricum bevindt. Vervolgens voert de route vanuit de polder omhoog naar de zuidkant van het eiland Wieringen. Op Westerklief zijn een aantal archeologische vondsten gedaan, onder andere de beroemde Vikingschat. Wij nemen een kijkje bij de steen van Westerklief en bij de dwarsdoorsnede van een oude wierdijk daar in de buurt. Via de wierdijk van De Hoelm en de oude haven van De Haukes gaan wij dan verder omhoog langs het kerkje van Westerland naar het hoogste punt van Wieringen. Daar heeft men bij helder weer een prachtig uitzicht over het eiland en het buitendijkse gebied van het Balgzand richting Den Helder en Texel. In Westerland is het tijd voor een theepauze op een terras met uitzicht over het geologisch interessante Lutjestrand en het Amstelmeer. Het laatste deel van de route gaat langs de noordkant van Wieringen over de dijk en dan via het centrum van Hippolytushoef over mooie smalle binnenweggetjes naar Stroe en van daaruit terug naar het startpunt.

Praktische informatie
Wanneer: zaterdag 27 juni a.s. Start om 10 uur bij De Groot Recreatie, Gemeenelandsweg 50, 1777NN Hippolytushoef. Huurfietsen ophalen en aanmelding vanaf 9.30 uur. De lengte van de route is ongeveer 35 kilometer. Rond 17.30 uur bent u weer terug op het startpunt.
Organisatie: Actavitalis in samenwerking met de Historische Vereniging Wieringen.
Aanmelding: liefst zo snel mogelijk en uiterlijk 25 juni a.s. via actavitalis@gmail.com of telefoon 0172-421535 (buiten werktijd). Graag laten weten of u wel of geen huurfiets wilt en of u eventueel voor de excursie per auto kiest.
Kosten: €30,00 per persoon. Dit is inclusief koffie met koek, lunch en drankje, rondleidingen en digitale informatiemap. Het bedrag dient u reeds van tevoren over te maken naar rekeningnummer NL04 INGB 0005419726 ten name van M. Brouwer in Alphen aan den Rijn.
Fietshuur: het startpunt van de excursie is tevens fietsverhuur. Een fiets kunt u huren via Actavitalis voor €10,00 per dag. Het gaat om een gewone fiets zonder versnellingen. Indien u een elektrische fiets wilt, dan dient u dat zelf van tevoren te regelen bij een verhuurder op Wieringen en ook zelf de borg te betalen. Bij De Groot Recreatie is voldoende gelegenheid om uw auto te parkeren.
Openbaar vervoer: het startpunt van de route ligt een stukje buiten Hippolytushoef en is te bereiken met bus 158 halte Hofweg of Smerpweg op de Gemeenelandsweg. Vanaf de bushaltes is het ongeveer 5 minuten lopen naar De Groot Recreatie. U moet er rekening mee houden dat u met het openbaar vervoer vrij lang onderweg bent om bij het startpunt te komen. Het verdient daarom aanbeveling om bij uw aanmelding te laten weten of u graag met een andere deelnemer in de auto mee wilt rijden vanaf een bepaald in overleg af te spreken punt. Actavitalis zal voor u trachten te bemiddelen.
Fietsexcursie tevens auto excursie:
Ook voor diegenen voor wie fietsen bezwaarlijk is bestaat er de mogelijkheid om aan deze excursie deel te nemen. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar in de auto van een van de organisatoren. Indien u daar gebruik van wilt maken, wilt u dat dan zo spoedig mogelijk kenbaar maken. Als u van plan bent met uw eigen auto deel te nemen, wilt u dat dan bij uw aanmelding laten weten. U ontvangt in dat geval een beschrijving van de route per auto, inclusief adressen en punten waar gestopt wordt.
Informatiemap:
Om u te kunnen voorbereiden op de excursie ontvangt u per e-mail circa een week van tevoren de informatiemap met de praktische gegevens van de route en met achtergrondartikelen over Wieringen, inclusief kaartmateriaal en verwijzingen naar relevante literatuur- en internetbronnen. Wie niet over een computer beschikt krijgt op verzoek een print van de informatiemap per post toegestuurd. Bij De Groot Recreatie zijn tevens speciaal voor de deelnemers een aantal uitgaven van de Historische Vereniging Wieringen met €5,00 korting te verkrijgen.

Donateursdag Stichting Oude Hollandse kerken
Elk jaar eind september heeft de Stichting Oude Hollandse kerken een donateursdag met lezingen en een excursie rond een bepaald thema. Het is de bedoeling dat belangstellenden via Actavitalis aan deze dag kunnen deelnemen, ook als zij geen donateur zijn. U ontvangt in de nieuwsbrief van september hier meer informatie over. De datum en de voorwaarden zijn op dit moment nog niet bekend, maar de stichting vindt het een goed idee om via Actavitalis belangstelling te genereren voor het religieus erfgoed in Noord- en Zuid-Holland. Voor meer informatie over de stichting zie: http://www.oudehollandsekerken.nl/
Veldcolleges Duinen en Mensen
Rolf Roos laat weten dat vooral zijn excursie naar zeedorpenlandschap op 24 juni onder leiding van Rienk Slings en hemzelf naar Wijk aan Zee en de excursie op 9 september Atlantikwall – Kennemerduinen, Overveen, onder leiding van Nico van der Wel, Nick Warmerdam en Marijke Beek ook uit historisch oogpunt zeer de moeite waard zijn. U kunt zich rechtstreek bij Rolf aanmelden. Zie: http://duinenenmensen.nl/veldcolleges-2015/
Actavitalis zal in 2016 bij voldoende belangstelling zeker weer een of meer veldcolleges samen met Rolf organiseren.
Excursie naar Bergen in samenwerking met de Historische Vereniging Bergen
In het najaar (oktober of november) staat er een dagexcursie naar Bergen N.H. op het programma. De lokale historische vereniging heeft een groep onderzoekers die graag over hun bevindingen willen vertellen. De datum en de invulling van deze dag zijn op dit moment nog niet bekend, maar in de Nieuwsbrief van september leest u er meer over.
En dan nog dit:
Actavitalis is in 2012 voortgekomen uit de Activiteitencommissie van de voormalige Historische Vereniging Holland en stelt zich ten doel om in de vorm van een open en informele communiteit excursies e.d. te organiseren voor iedereen die belangstelling heeft voor de vaderlandse geschiedenis. Activiteiten worden georganiseerd op eigen en particulier initiatief en zijn tegen kostprijs. Introducés zijn van harte welkom. Het doorsturen van de nieuwsbrief naar vrienden en bekenden wordt van harte toegejuicht, evenals het aandragen van ideeën voor nieuwe excursies en het vergroten van het informele netwerk door de deelnemers met nieuwe contacten. De Actavitalis Nieuwsbrief is tevens een platform voor personen en instellingen die een activiteit organiseren die zonder winstbejag is en waar iedereen aan kan deelnemen zonder dat er een lidmaatschap is vereist.
U ontvangt deze digitale Nieuwsbrief van Actavitalis omdat u zich daarvoor hebt opgegeven of omdat u deelgenomen hebt aan een van de excursies en u toen via de e-mail hebt aangemeld. Indien u geen prijs stelt op verdere toezending van de nieuwsbrief, wilt u dat dan even laten weten door een e-mail te sturen naar actavitalis@gmail.com
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kroonprins voor oosterlanderschool - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...