Exposities en musea
Uitgegeven op 03-05-2015 om 16:33  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Fanja Jochems uit Westerland exposeert schilderijen en tekeningen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.


Lesbos

Meer over Fanja Jochems
In Eindhoven geboren en daar op de Grafische School de opleiding tot werktekenaar voltooid. In 1983 verhuisd van het zuiden naar het noorden. Ik voelde mij hier meteen thuis, misschien ook wel omdat mijn vader een Fries was en ik erg van de weidsheid in het noordelijk deel van Nederland hou.
In dat jaar ben ik gaan werken bij drukkerij Burghout in Hippolytushoef waar ik 28 jaar met veel plezier heb gewerkt. In die jaren is er ontzettend veel veranderd in de drukwereld en vooral ook in de voorbereiding. De computer werd steeds belangrijker bij het werk en ook kwam er meer tijdsdruk: vandaag bestellen - morgen klaar. Ook al scheelt de computer enorm veel tijd en krijg je weer andere mogelijkheden voor ontwerpen, ik haalde er geen voldoening uit, vooral omdat ik toch meer van het handwerk ben en dat miste ik steeds meer.
Toen de mogelijkheid om te stoppen met werken zich voordeed ben ik dan ook gestopt en ben ik mij meer gaan richten op het maken van schilderijen en tekeningen. Ik heb daar geen minuut spijt van gehad, het was een goede beslissing. Ik ben diverse opfriscursussen gaan volgen voor o.a. aquarellen, druktechnieken, schildertechnieken en tekenen en inmiddels heb ik alweer enkele jaren les bij Elly Doolaard-Kroon in Anna Paulowna, waar ik met veel plezier vooral olieverf schilderijen maak.
Een vast onderwerp heb ik eigenlijk niet, ik teken en schilder van alles en ook in opdracht. Ik hou erg van natuur en landschappen schilderen.Wat bij alle schilderijen wel naar voren komt, is dat ik van een losse toets hou, beweging en vooral ook van kleur. Portretten vind ik lastig, omdat ik vind dat je het karakter van iemand moet zien te vangen en dat lukt niet bij iedereen.
In april heb ik op de kunstbeurs ArtEindhoven gestaan in het Klokgebouw in Eindhoven, terug op de thuisbasis, waar ik leuke reacties kreeg op de schilderijen die ik op had gehangen. Verder exposeer en verkoop ik al enkele jaren schilderijen tijdens de Bloemendagen in Anna Paulowna bij een dierbare vriendin wat altijd erg gezellig is en ook bij Elly hangen er dit jaar twee schilderijen.
Het is erg leuk en ook wel spannend om nu mijn eerste echte expositie te hebben bij Kunst en Kippensoep in van Ewijcksluis en ik ben dan ook erg benieuwd wat de bezoekers van mijn schilderijen zullen vinden. Daarom zal er ook een schriftje liggen waar bezoekers hun mening in kunnen schrijven zodat ik dit later rustig door kan lezen.

De expositie is dagelijks geopend t/m 13 juni. De toegang is vrij.


zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.


dagelijks

Voel de Duinen

SCHOORL - De expositie ‘Voel de Duinen” van natuurfotograaf Ronald van Wijk is in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer te zien. Ronald neemt de bezoekers mee op reis door de bijzondere landschappen van het duingebied, de heidevelden, zandverstuivingen, bos en het strand.

Ieder landschap heeft zijn eigen een bonte verzameling aan grote en kleine foto’s van de planten en dieren die er leven en de bijzondere ervaringen met de elementen die hij had tijdens zijn wandelingen door het Schoorlse Duinen. De basis expositie zal in de komende drie maanden groeien met fotobijdragen van bezoekers. Iedereen mag zijn of haar duingevoel toevoegen aan de expositie. De expositie inspireert mensen om naar buiten te gaan, het gebied te ontdekken en foto’s te maken van bijzondere details.Iedere bezoeker aan de Schoorlse Duinen heeft wel een foto geschoten in het duin. En iedere fotograaf heeft een verhaal bij een foto. Andere fotografen mogen hun foto’s met hun Schoorlse Duinengevoel ook ophangen in de expositie. Door een afdruk van de foto te maken kan iedereen exposeren in het centrum. Hiermee inspireren zij ook weer anderen. Delen van jouw duingevoel kan ook op twitter, #voeldeduinen en op facebook.com/staatsbosbeheer/schoorlseduinen. Zo groeit de expositie en is de expositie geen dag hetzelfde. Door fotografie zie je de schoonheid van de Schoorlse Duinen op een andere manier en gaan de bezoekers anders naar hun omgeving kijken.

Ronald van Wijk is liefhebber van de duinen en natuurfotograaf. Vanuit zijn woonplaats Beverwijk bezoekt hij al meer dan 15 jaar alle duingebieden in de provincie Noord-Holland. Van de Amsterdamse Waterleidingduinen in het zuiden tot het Waddeneiland Texel in het noorden. De beelden van Ronald zijn ondergebracht bij stockbureau Buiten-Beeld en zijn regelmatig te zien in diverse tijdschriften en boeken. Meer informatie en foto’s zijn terug te vinden op www.hollandseduinen.nl of via www.facebook.com/Duinen.

De expositie is tot 30 juli elke dag van 10:00 tot 17:00 uur te zien. Het Buitencentrum is vrij toegankelijk en ligt aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl.


donderdag t/m zondagwoensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel


In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

De natuur op een voetstuk

WIERINGERWERF - Nico Visser uit Hippolytushoef exposeert in de maand mei met Zweedse houtobjecten in de Cultuurschuur. De Expositie ‘De natuur op een voetstuk’ van Zweedse Houtsculpturen en Wandobjecten is op de 1e verdieping van het voormalige gemeentehuis.

Nico Visser vertelt het volgende over zijn werk: Tijdens een zomervakantie stonden we bij een meer en vonden daar prachtige stukken hout die door de natuur, zon, water en wind gepolijst, gebleekt en glad geworden zijn. Bij het ene stuk zit er geen takje meer aan maar alleen maar knobbels of bobbels waar die takken hebben gezeten en het andere stuk bestaat uit diverse takken. Vaak zijn het eigenlijk niet de takken van een boom maar de boomwortels die nog aan de stomp zitten omdat de boom is omgezaagd.

Doordat we prachtige vormen vonden en die meenamen kwam thuis bij mij het gevoel dat ik er iets mee moest doen. Het laten zien aan mensen om de verwondering dat dit in de natuur zonder mensenhanden zo mooi wordt “gemaakt” door weer en wind. Dat is ook de reden dat ik niets heb veranderd aan deze stukken hout.

Ik had een stuk hout in mijn handen wat voor mij duidelijk het monster van Lochness was. De foto`s die we wel in de krant gezien hebben waren meestal een lange nek en een dikke kop waarbij je soms nog iets van een bolle rug zag, waarbij de rest van het beest onderwater zat. Het was voor mij dan ook meteen duidelijk dat ik er een meer onder moest maken. Met een lintzaag heb ik latten tot golven verzaagd en er een meer van 60 cm bij 60 cm voor gemaakt waar ik het stuk hout op gezet heb.
Het is dan ook fantastisch dat diverse mensen al bij hun eerste blik meteen zeggen dat dit het monster van Lochness moet voorstellen. Maar er zitten natuurlijk ook stukken tussen waar bijna iedereen iets anders in ziet, vaak zeer verrassend. Wat ik totaal niet had bedacht. Omdat ik weet dat de belichting eigenlijk essentieel is maak ik voor de voorwerpen op een sokkel ook een 1 meter hoge standaard met licht eronder en erboven. Hiermee staat het voorwerp ook los van zijn omgeving. Want die leid alleen maar af.
Het ene stuk hout maak ik op een paneel wat ik eerst rood schilder. En soms nog met een contrastrijke schilderijlijst eromheen. De kleur van het paneel trekt je blik maar al direct gaan je ogen niet naar het paneel maar naar het stuk hout wat ik daar op heb bevestigd. En dat is nou net het doel. Het geeft een prachtig contrast en rood is een mooie actieve kleur. Andere stukken moeten volgens mijn gevoel op een sokkel geplaatst worden, de ene keer op steen de andere keer op hout. Ik ben hier in een tijd mee begonnen dat ik op kantoor zat en alleen maar met rationele dingen bezig was en mijn gevoel en creativiteit zaten in de knel. Op het moment dat ik hier creatief mee aan de gang kon, voelde het dat ik eindelijk mijn “EI” kwijt kon. Ik laat me dan ook alleen door mijn gevoel leiden wat ik ermee ga doen: op een sokkel of op een paneel plaatsen. De vorm versterken en laten zien hoe mooi de natuur is, dat is mijn doel. En natuurlijk neem ik de herinneringen aan die plaats met die geweldige natuur in Zweden waar ik het heb gevonden mee, die “kleeft” als het ware aan dat stuk hout.

Voor mij heeft het ook te maken met het leven in het moment. Als je daar staat met zo`n prachtig stuk hout in je handen temidden van die overweldigende natuur daar wordt je blij van. Je kunt het dan ook zien als momentopnames uit de natuur.

De opening van de expositie is op zondagmiddag 3 mei om 15:00 uur
Van 3 t/m 31 mei 2015 dagelijks geopend. kijk voor de openingstijden op www.decultuurschuur.nl.


dagelijks, behalve maandag


Cursisten Elly Doolaard


ANNA PAULOWNA - In de Keesschuur is momenteel een expositie te zien van de cursisten van Elly Doolaard Kroon. Een overzicht van werken die een aantal cursisten in de afgelopen cursusperiode hebben gemaakt.


Tijdens de lessen wordt er gewerkt met uiteenlopende technieken: olieverf, acryl, collage, enzovoort.


De expositie is nog te zien tot eind mei. De toegang is vrij.
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Adres Keesschuur/Galerie Doolaard: Middenweg 9 b, Anna Paulowna.dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


zaterdag en zondag
zaterdag

70 jaar later

WIERINGERWERF - Het Historisch Genootschap Wieringermeer blikt in de expositie 70 jaar later terug op de inundatie van de Wieringermeerpolder door de Duitse bezetter.

April 1945. Het einde van de oorlog nabij. Delen van Nederland zijn al bevrijd. Op 17 april 1945 wordt de bevrijding gevierd in de Noordoostpolder!
Wat een tegenstelling met de Wieringermeer. Op die dag werden er gaten in de dijk geslagen en de polder werd weer water.
Wat een wandaad…… Waarom? Velen hebben zich dat afgevraagd. Veel is erover geschreven.
Bas Blijdorp heeft een schrijven uitgegeven over: “De waarheid van 17 april 1945”.
Ook heeft hij de geschiedenis bijeengebracht over de oorlogsjaren in de Wieringermeer.
Zo heeft iedereen zijn herinneringen aan de oorlog en de inundatie.
In de expositie 70 jaar later is een deel daarvan te zien, in woord en beeld in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Het is de eerste thematentoonstelling in deze locatie.

Als u herinneringen of verhalen met het Historisch Genootschap wilt delen over die tijd, dan kunt u mailen naar secretaris@wieringermeergeschiedenis.nl.

De expositie is elke zaterdag van 14:00-17:00 uur te zien bij het Historisch Genootschap Wieringermeer in de Cultuurschuur te Wieringerwerf.
De toegang is gratis en gastvrouwen en/of gastheren kunnen u, onder het genot van een (gratis) kop koffie of thee informeren over vele aspecten inzake de onderwaterzetting en ook over eventuele andere zaken betreffende de geschiedenis van de Wieringermeerpolder.


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


dagelijks (behalve op maandag)STROE - De tentoonstelling De verbeelding van Wieringen in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroërweg 39 toont een aantal kunstwerken van verschillende kunstenaars, die op Wieringen hebben verbleven of hebben gewoond.

De bekendste Wieringer is Piet Lont. Van deze kunstenaar is een expositie ingericht in het uutlid van de boerderij met schilderijen en afdrukken van houtsnedes.


zaterdag, zondag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag

Thimbleberries quilts

HIPPOLYTUSHOEF - De Quilt route door de winkelstraten van Hippolytushoef is geopend. Ruim zeventig belangstellenden woonden de opening bij om vervolgens de uit Amerika overgewaaide techniek, Thimbleberries quilts in de Doopsgezinde kerk aan de Vermaningsteeg en het overige werk in de meer dan dertig winkeletalages, te bewonderen. De cursisten van Jeannette Renooij hebben drie jaar aan deze ambachtelijke kunst collectie gewerkt, die te zien is tot en met 31 mei.

Om te ervaren hoe het is om te werken met stukjes vilt en andere stoffen bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan de workshop ‘Oppimpen van een rieten tas’ met gestoomde wol, knoopjes en blingbling. De eerste workshop, onder leiding van Alie Kool, is inmiddels gegeven. Alleen zondag 24 mei, van 14.00 tot 17.00 uur, is nog plaats. Deelnemen aan de workshop kost twintig euro, dit is inclusief materiaal en tas.In de kerk is naast de tentoonstelling, die heel divers is qua inbreng en locatie, een winkeltje waar leuke pakketjes, boeken, wol, katoen en tijdschriften, verkrijgbaar zijn. De gemaakte groepsquilt zal worden verloot, de opbrengst komt ten goede aan Stichting Pink Ribbon. Deze stichting financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker.

De route begint bij de Doopsgezinde kerk en loopt via de Parklaan naar de Beltstraat in Hippolytushoef. De tentoonstelling in de kerk is in het weekend, Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag eveneens geopend, van 13:00 tot 17:00 uur. Entree € 2,=. De route is tevens verkrijgbaar bij de Wereld Winkel, Hoofdstraat te Hippolytushoef.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


dagelijks (behalve op maandag)

Beeldend werk van Joke Beers

NIEUWE NIEDORP - Beeldend werk van de hand van Joke Beers uit Heerhugowaard is opgesteld in de vijvertuin van de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont.. De expositie is tijdens de openingsuren van de boerderij de gehele zomer gratis te bezoeken en duurt tot half oktober.

Joke Beers heeft haar hele leven al veel belangstelling voor kunst. Zij werkt ruim 20 jaar met steen en klei, en heeft ook geschilderd en getekend. Daardoor heeft zij veel leermeesters gekend, en heeft op die manier haar vaardigheden versterkt. Haar inspiratiebronnen zijn mens en dier. Vooral dieren zijn voor haar natuurlijk en echt. Zij werkt van realistisch tot heel abstract. Dit is sterk afhankelijk van de vorm en de kleur van de steen die zij gebruikt. Zij laat zich leiden door de belijning in de steen en zoekt daar de beweging en de aard van een dier in.
Stenen zijn boeiend vanwege de verborgen schoonheid, pas na het polijsten wordt de ware aard zichtbaar. Joke werkt met diverse soorten serpentijn, speksteen en albast in diverse kleuren. Ook heeft zij beelden van keramiek en brons, waarvan er een aantal in openbare ruimtes en bij particulieren staan.
Verder exposeert zij regelmatig, o.a. in haar eigen beeldentuin de Artfarm in Heerhugowaard. Bij de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont staat, behalve in de vijvertuin, ook werk opgesteld rond de roofvogelbehuizingen. Dit garandeert een mooie korte wandeling langs de kunst in een prachtig stukje rustige natuur.De Sfeerboerderij aan Terdiek 23 in Nieuwe Niedorp is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10:30 tot 17:00 uur. Op zaterdag en zondag kunt u vanaf 10:30 tot 19:00 uur terecht.
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Occasions
Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Johan de Boer - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...