Foto van het weekend, Duke Wille, de stuntman die over de haven sprong
Uitgegeven op 01-05-2015 om 09:45  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Iedere week een aparte, mooie, leuke of een foto met een verhaal. Deze week het verhaal van Johan Koole dat hij ons deze week toezond.


Duke tijdens zijn 'recordpoging'

Op deze foto duikelt Duke het gras in!
(tekst en foto's aangeleverd door Johan Koole.


Duke Wille (Wie kent hem niet)
Duke Wille die door een poging met een cross motor over de haven van Den Oever te springen bekent werd op Wieringen is op 6 oktober 1952 in de polder Waard Nieuwland geboren. (Uit de klei getrokken volgens Duke). Zijn eerste contact met de motor sport was toen hij op 2Ĺ jaar was en met Pa en Ma mee mocht naar de TT races in Assen. Na eerst moord en brand te hebben geschreeuwd moesten ze hem later bij de race baan weg trekken.

Op 18 jarige leeftijd had Duke alle rijbewijzen in bezit. Met zijn eerste baan als electricien werd gespaart voor zijn eerste motor. Het werd een Suzuki 200 cc. Op een gegeven moment deed er zich een mogelijkheid voor om bij Motorhuis NUBO een Honda 350 cc 4cilinder te kopen. Hiermee werd zijn weg race startbewijs gehaald. De eerste race werd niet uitgereden maar eindigde met een hersenschudding in het ziekenhuis in Heemstede. In 1984 werd met een 350 cc Yamaha het Nederlands kampioenschap gewonnen. Door een noodlottig ongeval op Assen kreeg hij niet meer de kans om zijn titel te verdedigen. Om voor de onderdelen aan de nodige financiŽn te komen organiseerde Duke nog wel eens een motorshow bij motorhuis NUBO en in hotel Wiron in Den Oever.

Een medewerker van de vissersvloot stelde voor om het ook eens te organiseren in de visafslag. Als sponsering moest Duke dan geen huur te betalen. Daar had Duke wel oren naar. De motor sport is een dure sport en Duke kon wel wat guldens gebruiken. Op een geven moment stelde iemand voor om een poging te doen om over de haven te springen met de motor. Die uitdaging ging Duke aan. Duke wist een oude Crossmotor op de kop te tikken. Collega Evan Lont bouwde een springschans. Alles werd gereed gemaakt voor de stunt. Het was eind 1983 toen Duke zich klaar stoomde voor de stunt. Er was veel publiek op af gekomen. Dit maak je ook niet dagelijks mee op Wieringen. Een meisje vroeg aan Duke of hij wel wist wie Duke Wille was. Nou dat ben ik zei Duke. Dat geloofde ze dus niet. De schans was goed. Duke was in vorm. De motor mankeerde ook niets. Aan het publiek lag het ook niet. Maar de afstand was niet goed ingeschat. Tot groot vermaak van het publiek. Het meisje geloofde nu wel dat ze de stuntman Duke Wille had ontmoet.

Duke reed in het weekend ook wel eens voor een taxi bedrijf. Toen hij voor een klant naar Den Oever moest, keek Duke raar op toen de klant bij het instappen direct doorschoof naar de andere kant van de taxi en er weer uit stapte. Verbaast vroeg Duke wat er aan de hand was. Zeg de klant; Je denkt toch niet dat ik in de haven terecht wil komen. Duke heeft hem gerust kunnen stellen. Duke is naast electriciėn ook c.v. monteur; scheepsdiesel monteur; constructie bankwerker; technisch opzichter en als laatste medewerker technische dienst justitie geweest. Hij is inmiddels vervroegt uitgetreden maar zal zich geen moment vervelen. Naast kamperen; watersport en motorsport staat er veel kluswerk te wachten in zijn woning die hij samen bewoont met vrouw; zoon en dochter in de beltstraat, waar voorheen bakker Oden zijn bakkerij had. Naast al die hobby's en werkzaamheden komt Duke tot rust bij Biljartclub Hippo waar hij vol overgave zijn partij speelt. Duke verveelt zich niet zo snel!
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Business Plus
€ 9.750,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hans Oldersma - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...