Exposities en musea
Uitgegeven op 26-03-2015 om 17:39  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks (behalve op maandag)
dagelijks (behalve op maandag)

Mens en natuur

NIEUWE NIEDORP - Nieuw werk van twee kunstenaars is te zien in de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont in Nieuwe Niedorp. Diny Rijnsburger staat garant voor de objecten van keramiek, Jean Paul Bardelot toont sfeervolle natuurfoto’s.

De keramiste Diny Rijnsburger heeft lang geleden klei als uitingsvorm ontdekt. Zij gaat tijdens het werk het liefst uit van de klei als materie, zij houdt van stenige effecten. Menselijke contouren ontstaan als vanzelf onder haar handen, de kunst is vervolgens om ze als het ware te laten bewegen. Diny staat bekend om haar ‘danseressen’, dus dat is haar zeker gelukt. Verder is het veelzijdige Noord-Hollandse landschap een oneindige inspiratiebron. Dit zie je terug in haar werk in de vorm van lijnen, in contrasten tussen donker en licht, ruw en glad. Op de expositie bij Jan Cees Lont is werk te zien waarin genoemde inzichten en technieken te herkennen zijn: torso’s, schalen,vazen,stapelingen van klei en porselein, bloemen en ‘schat’huizen.

Jean Paul Bardelot (1974) groeide op in Wervershoof en is tegenwoordig woonachtig in Onderdijk. Hij begon in 2011 met zijn iPhone met fotograferen op zijn vele reizen naar het buitenland. Tegenwoordig fotografeert hij met een digitale camera bijna alles wat hij tegenkomt in Noord-Holland. Het Noord-Hollandse landschap, in al zijn facetten, heeft zo’n grote aantrekkingskracht, dat dit tegenwoordig het centrale onderwerp van zijn fotografie is. Vaak gaat hij vroeg op pad om dit landschap in het eerste gouden uurtje op een unieke wijze vast te leggen. Hij fotografeert voor zijn eigen plezier en het is dus een prachtige bijkomstigheid dat anderen er enthousiast over zijn. In de Drinkerij van de boerderij hangen 35 opnames die gedrukt zijn op forex. Nieuw, maar met een mooi en sfeervol resultaat dat gezien mag worden!

De expositie loopt tot en met 17 mei en is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de boerderij.
De Sfeerboerderij is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 12:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag en zondag kunt u vanaf 11.00 tot 17.00 uur terecht.
Het volledige adres is Sfeerboerderij Jan Cees Lont, Terdiek 23, 1733 JD Nieuwe Niedorp. Voor meer informatie: tel.0226-411259 of www.janceeslont.nl.


zaterdag 18 en zondag 19 april

Dubbelexpositie

MEDEMBLIK - Schilder Ad Noorlander en costume designer Ella Siekman exposeren hun werk in het Regatta Center Medemblik. Kunst en de watersportlocatie komen in dit expositieweekend op bijzondere wijze samen: beide kunstenaars combineren de zeilsport op een geheel eigen wijze in hun werk.

Ad Noorlander laat zich inspireren door de elementen water en licht in zijn schilderwerk, dat zich kenmerkt door een impressionistische stijl met veel snelheid en beweging. Kostuumontwerpster Ella Siekman gebruikt zeildoek in haar ontwerpen waarin de elementen licht, water en vogels centraal staan.

Ad Noorlander: impressionisme met een passie voor licht en water
Ad Noorlander studeerde af aan de Kunstacademie Utrecht en heeft een carrière achter de rug als vormgever en art-director in de publiekstijdschriften. Hij laat zich inspireren door een geheel eigen vorm van impressionisme. Licht en water zijn geen toevallig terugkerende factoren in het werk van Noorlander. Vanuit een persoonlijke passie voor het water en de daarbij behorende lichteffecten speelt hij met de magie die er bestaat tussen deze twee elementen. Noorlanders werk kenmerkt zich door snelheid, beweging en lef en dat onderstreept hij met een vlotte verftoets die ruw en dik op het doek gezet wordt. Hij gebruikt daarbij steeds enkele elementaire kleuren die naast elkaar op het doek geplaatst worden en van afstand hun werk doen. Website: www.noorlanderart.nl.

Ella Siekman: kostuums van zeildoek met een extra dimensie
Costume designer Ella Siekman maakt op een originele en elegante manier gebruik van materialen. Zij speelt met de elementen, lucht, water en vogels in haar ontwerpen van zeildoek. De dame met hoepelrok is een opvallend baken in de expositie. Een doopjurk met ooievaars, eerder tentoongesteld in Museum Kröller Muller, refereert aan water. Naast presentaties op exposities en beurzen zijn haar ontwerpen te zien in theaterproducties. Hierin is haar streven om de kostuums zo in het spel te integreren, dat de voorstelling een bijzondere, extra dimensie krijgt. Met haar eigen label ES-Cape ontwerpt Ella exclusieve draagbare designs. Website: www.es-cape.nl.

De expositie is van 11:00 tot 21:00 uur gratis te bezoeken in MED Trattoria (Regatta Center Medemblik) Vooroever 2 Medemblik.


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Erna Mölder exposeert haar schilderijen en beelden in Pension van Ewijcksluis.Meer over Erna Mölder
Al van kinds af aan hield ik van tekenen en schilderen. Pas veel later ben ik me er serieuzer mee bezig gaan houden. Ik heb schilderles gevolgd bij Mark de Jonge en later heb ik de opleiding Beeldende Kreativiteit in Groningen gevolgd. Sindsdien werk ik onder mijn meisjesnaam Mölder. Mijn schilderijen zijn meestal gemaakt met acrylverf/gemengde techniek. De laatste jaren werk ik vooral abstract. Ik zoek naar structuren, vormen of contrasten. Laag over laag worden deze schilderijen opgebouwd, soms komt de onderlaag er weer zichtbaar doorheen. Vaak verwerk ik ook restproducten in mijn werk, bijvoorbeeld het poeder wat vrijkomt bij het bewerken van speksteen, meng ik door de verf of door de structuurpasta. Ik haal mijn inspiratie uit de natuur en alles om me heen. Ik kan geboeid raken door verweerde dingen, roest, boomschors en probeer elementen daarvan weer te geven in mijn werk. Juist die gelaagdheid en de structuur spreken mij aan. Later is daar het maken van beelden bij gekomen. Eerst van speksteen, maar later ook in aluminiumcement, granito, brons en hout. De beelden zijn momenteel redelijk figuratief. Vorig jaar ben ik verhuisd, na 15 jaar in Drenthe te hebben gewoond. Daar was ik aangesloten bij een kunstkollektief (www.kunstkollektiefborger-odoorn.nl), een enthousiaste groep mensen die kunstzinnig werk maken. De expositie bij Hotel van Ewijcksluis is mijn eerste expositie in Noord Holland.

De expositie is dagelijks geopend t/m 5 april. De toegang is vrij.


zaterdag en zondag


Iconen

HIPPOLYTUSHOEF - In de Hippolytuskerk aan het Kerkplein is een expositie van bijzondere religieuze kunst, namelijk iconen. Kunstenaar Ineke Pastoor heeft enkele tientallen van haar werken tentoongesteld.


Iconen zijn beeltenissen van belangrijke kerkelijke figuren, sober van compositie en helder van uitvoering. Zij zijn al in het vroege christendom ontstaan en hebben vanuit Constantinopel tijdens het Byzantium hun weg door heel Europa gevonden.
Icoonschilderen is een aan regels gebonden religieuze kunst. Regels zoals het gebruik van bepaalde kleuren, kleding, symbolen en letters. Het gaat niet alleen om technisch perfect schilderen, de kracht van iconen schuilt in de beleving ervan door de toeschouwer. Iconen worden gedragen door het geloof. Men zegt wel dat iconen niet met verf, maar met licht geschilderd worden. In de oosterse traditie wordt licht beschouwd als symbool van de aanwezigheid van Gods licht. Iconen kennen een eigen beeldtaal.Ineke Pastoor heeft zich onder leiding van gerenommeerde meesters; aanvankelijk in Nederland, later ook in Oost-Europa, bekwaamd tot iconenschilderes van hoog niveau. Nu geeft ze op haar beurt ook zelf les in haar atelier te Den Helder. Haar iconen komen uitstekend tot hun recht in de Hippolytuskerk.Aanvullend op deze expositie wordt werk getoond van leerlingen van 'De Wieringer schilderwerkplaats iconen achter glas' geleid door Tjalling Kindt, predikant van de Doopsgezinde kerk in Hippolytushoef.

De expositie loopt tot en met 6 april en is op zaterdag en zondag en 2e paasdag van 13:30 tot 17:00 uur te zien.


iedere dinsdag

Fototentoonstelling Wieringer molens
Oude en nieuwe foto's in molen De Onderneming

HIPPOLYTUSHOEF - In molen De Onderneming aan de Koningsweg 75 in Hippolytushoef zijn van 11:00 tot 16:00 uur oude en nieuwe foto's te zien. U kunt de foto's in maart en april bekijken op dinsdagen van 9:30 tot 16:00 uur.

Na oproepen in dag- en weekbladen en op sociale media hebben we in totaal meer dan 150 historische foto's van de molens op Wieringen binnen gekregen. Dat betrof niet alleen de beide nog bestaande molens, maar ook plaatjes van molens die inmiddels verdwenen zijn. Op Wieringen hebben namelijk in het verleden 12 molens gestaan, die we op een grote oude landkaart hebben kunnen terugvinden!! Zo is er een serie foto's van de familie Takes die rond 1874-1901 in de poldermolen Waard Nieuwland heeft gewoond en de molen en het stoomgemaal bediende. Een ander prachtig plaatje is een schets van de molen De Onderneming, die is gemaakt door de Duitse kroonprins Wilhelm die in 1918-1923 op Wieringen heeft verbleven.

Bij een aantal molenfoto's is het gelukt om ook het bijbehorende verhaal te achterhalen. In oude kranten zijn stukjes teruggevonden over aanstellingen van molenaars, de breuk van wieken door zware stormen, maar ook het verval van de nog bestaande molens De Hoop en De Onderneming op Wieringen. Met diverse foto's hebben we ook kleine beeldverhalen kunnen samenstellen; door ze naast elkaar te exposeren komt het verhaal van vroeger weer tot leven.


Eén van de verdwenen molens van Wieringen: molen "De Poolster" bij Zandburen, die op 5 mei 1944 afbrandde

Daarnaast zijn er ook verschillende mooie foto's van nu. Ze zijn door amateurfotografen gemaakt in en om Wieringen. Er zitten echt bijzondere plaatjes tussen. Ze geven een mooi beeld van het huidige Wieringen en haar molens.

De expositie van historische foto's en hun verhalen is zeker een bezoek waard. Mocht u met een groep (ouderen, een familie, vereniging, etc.) op andere tijden de expositie bezoeken, dan kunt u contact met ons opnemen via e-mail: wieringermolens@ziggo.nl. Meer informatie treft u aan op onze website www.dewieringermolens.nl of Facebook: Wieringer Molens.


zaterdag en zondag

Ger Huizer, schilderijen en Ria Dubbelaar, beelden

OOSTERLAND - Ger Huizer (schilderijen) en Ria Dubbelaar (beelden) exposeren in de Middeleeuwe Michaëlskerk.

Ger Huizer

Was een bezield en bevlogen kunstenaar, autodidact, geboren in 1920, woonde in Rotterdam en overleden in 2008.
Toen de 2e wereldoorlog uitbrak was hij verzetsstrijder van het eerste uur. Hij kwam lichamelijk gehandicapt uit de oorlog en leefde daarna met een enorm oorlogstrauma (nek- en rugklachten).
Tot hoge leeftijd beleefde hij de verschrikkingen van de Duitse onderdrukking. Gesprekken uit die tijd mondden bij hem dan vaak uit in opgekropte woede jegens onmacht en onrecht, maar vooral jegens onbegrip bij velen. Zijn laatste zelfportret, op 65 jarige leeftijd, spreekt daarbij boekdelen.
Ger Huizer begon na de oorlog, op 25-jarige leeftijd, als reclametekenaar; aanvankelijk voor enige destilleerderijen in Rotterdam en omgeving en hij werkte daarnaast als etaleur-compositeur bij de Bijenkorf in Rotterdam en Amsterdam.
In de jaren 50 werkte Ger als reclameontwerper bij een technisch bedrijf in aandrijftechnieken, van Verwaaijen en Co in Rotterdam en werd aldaar hoofdontwerper.
In de tussentijd hield hij zich bezig met schilderen (zolang het lichaam dat toeliet).
Als schilder had hij voorliefde voor olieverf en gouache en werkte daarbij graag met paletmes.
Hij had een brede belangstelling voor architectuur. Zijn composities zijn dan ook veelal architectonisch van aard (foto). De tentoongestelde werken geven een goed beeld van de ontwikkeling van de stijl van de kunstenaar in de periode van direct na de oorlog, tot aan zijn dood in 2008.

Ria Dubbelaar
Geboren in Noordwijk aan Zee en al sinds 45 jaar woonachtig in de Wieringermeer.
Op de middelbare school werd al snel duidelijk dat Ria goed was in de expressieve vakken zoals tekenen, schilderen en handenarbeid en dat ook het liefste deed.
Na eerst jaren voor haar gezin gezorgd te hebben heeft zij het tekenen en schilderen uit haar jeugd weer opgepakt. In de negentiger jaren ontdekte zij het beeldhouwen in steen en dat is haar grote passie geworden. Daarin is ze ook gaan lesgeven.
Tegenwoordig combineert ze steen ook met roestvrijstaal, wat haar zoon Mark Plaisier last en mede ontwerpt. Dat is een mooie combinatie geworden.
Om “fris” te blijven volgt zij zelf ook nog regelmatig lessen.

De Culturele Kring Wieringen heeft deze periode een heel bijzondere expositie in huis;
welke vooral mogelijk werd gemaakt door de zeer bevlogen inzet van de heer Bob Schuyt, zwager van Ger Huizer.
Hij heeft uit de nalatenschap van de heer Huizer een hele mooie overzichtstentoonstelling samengesteld, die prachtig wordt aangevuld met de beelden van Ria Dubbelaar.

De expositie is t/m 3 mei iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13:30 - 16:30 uur.


zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.


Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.


dagelijks

Expositie “Het” atelier

SCHAGEN - Hetty Höfte-Gramsma exposeert samen met haar cursisten van “Het” atelier in Magnushof in Schagen. Dit is de eerste keer dat zij als collectief naar buiten treden met hun kunstwerken.

Hetty geeft al vele jaren teken- en schilderlessen in “Het” atelier. Nu treedt ze samen met de cursisten, Tineke Prikkel, Jos Dijkstra, Grytsje Jenema en Lilian Willeboordse naar buiten. Er zijn verschillende technieken te zien; potlood, aquarel en acrylverf. De onderwerpen variëren van portretten en landschappen tot moderne kunst.

Hetty Höfte-Gramsma
Op jonge leeftijd was Hetty al bezig met de ontwikkeling van het tekenen. Creativiteit is een rode draad in haar leven. Zo heeft Hetty als lerares handvaardigheid vele jaren voor de klas gestaan. Zij volgde tekenlessen en cursussen bij verschillende tekenclubs en beeldend kunstenaars. Dit om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen en haar eigen stijl te ontplooien. Meerdere keren heeft ze met haar schilderijen en beelden in Nederland geëxposeerd.

Magnushof gevestigd aan de Jacob Ruijsdaellaan 30 in Schagen en is onderdeel van Woonzorggroep Samen.
De expositie is t/m 10 mei iedere dag van 9:00 uur tot 18:00 uur gratis te bezichtigen.


woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel


In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

Expositie Paulien Steenvoorden

SCHAGEN - Paulien Steenvoorden uit Anna Paulowna exposeert tot en met 31 maart met haar schilderijen in De Bron, Kogerlaan 36a. Paulien schildert sinds 2000. Zij schildert voornamelijk met acryl op doek of op leisteen. De expositie is dagelijks gratis te bezichtigen.

Paulien maakt kleurrijk abstract, maar ook realistisch werk. De laatste jaren is zij vooral geïnspireerd door haar liefde voor muziek, wat resulteert in veelal zwart-wit portretten van verschillende (pop)artiesten. Liesbeth: “Eén van de schilderijen in de expositie is een gekleurd portret van een kleurrijk persoon, Ramses Shaffy. Het schilderij van Ramses Shaffy (foto) hangt naast de voordeur van één van de bewoonsters van De Bron. Het bijzondere hieraan is dat zij de heer Shaffy persoonlijk heeft gekend. Dit zijn prachtige verhalen van vroegere tijden!”

De Bron is onderdeel van Woonzorggroep Samen. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


zaterdag

70 jaar later

WIERINGERWERF - Het Historisch Genootschap Wieringermeer blikt in de expositie 70 jaar later terug op de inundatie van de Wieringermeerpolder door de Duitse bezetter.

April 1945. Het einde van de oorlog nabij. Delen van Nederland zijn al bevrijd. Op 17 april 1945 wordt de bevrijding gevierd in de Noordoostpolder!
Wat een tegenstelling met de Wieringermeer. Op die dag werden er gaten in de dijk geslagen en de polder werd weer water.
Wat een wandaad…… Waarom? Velen hebben zich dat afgevraagd. Veel is erover geschreven.
Bas Blijdorp heeft een schrijven uitgegeven over: “De waarheid van 17 april 1945”.
Ook heeft hij de geschiedenis bijeengebracht over de oorlogsjaren in de Wieringermeer.
Zo heeft iedereen zijn herinneringen aan de oorlog en de inundatie.
In de expositie 70 jaar later is een deel daarvan te zien, in woord en beeld in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Het is de eerste thematentoonstelling in deze locatie.

Als u herinneringen of verhalen met het Historisch Genootschap wilt delen over die tijd, dan kunt u mailen naar secretaris@wieringermeergeschiedenis.nl.

De expositie is elke zaterdag van 14:00-17:00 uur te zien bij het Historisch Genootschap Wieringermeer in de Cultuurschuur te Wieringerwerf.
De toegang is gratis en gastvrouwen en/of gastheren kunnen u, onder het genot van een (gratis) kop koffie of thee informeren over vele aspecten inzake de onderwaterzetting en ook over eventuele andere zaken betreffende de geschiedenis van de Wieringermeerpolder.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


dagelijks

Fotogedichten

SCHOORL - In de Zeedennenzaal in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer is de expositie “fotogedichten” van dichter Jozua van der Ploeg en fotograaf Niels Smit te zien. Sfeervolle en herkenbare foto’s uit de omgeving Bergen, Egmond en Schoorl met poëzie uit het hart die ons tot nadenken stemt.

“Foto’s zijn, net als gedichten vaak niet eenduidig. Het ‘verhaal’ dat een foto vertelt, wordt bijgestaan door het gedicht en vice versa”, vertelt Smit. “Wij vinden dat een foto net als een gedicht een gelaagdheid bevat waar je als lezer een deel van je eigen emotie in kan leggen. Mits de ruimte is geschapen in zowel de foto als het gedicht. Wanneer dit het geval is bij ons werk, dan vinden wij de match geslaagd”, aldus Van der Ploeg. Ook in de duinen staan er gedichten langs de roetroute vanaf het Buitencentrum.Wethouder Rasch van de gemeente Bergen opende de expositie Dichters in de Schoorlse Duinen’. Ruim 150 kinderen maakten in het kader van de week van de Poëzie kennis met dichten en zochten inspiratie in de Schoorlse Duinen. Tijdens hun zoektocht zijn ze geholpen door de dichters, Sylvia de Heul en Ezra de Haan, de Schoorlse Duinengidsen en de leerkrachten. En het resultaat mag er zijn! De kinderen hebben een prachtige expositie gemaakt met wel 150 gedichten over de Schoorlse Duinen. In de expositieruimte is nog een lege wand, hier mag u uw gedicht uit of over de Schoorlse Duinen ophangen. De gedichten zijn tot 6 april te zien in Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10:00 - 17:00 uur. Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10:00 - 19:00 uur.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
't Hoekje - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...