Ruime voorsprong, nipte nederlaag Succes
Uitgegeven op 16-02-2015 om 17:09  |  link  |  bewaar  |  print

T ZAND - Geel-zwart tegen Succes, sinds jaar en dag een wedstrijd die nooit als ‘saai’ te bestempelen is. In vroeger tijden huiverde de geel-zwart defensie jarenlang als de boomlange Succes-spits Marcel den Hollander weer zijn opwachting maakte. Nu heeft Succes in de persoon van Jop van den Esschert een nieuwe kwelgeest.

Efficiënt
Het slecht bespeelbare veld van Geel-zwart leek in het begin te leiden tot een rommelige wedstrijd met veel fouten, maar blijkbaar waren beide ploegen de omstandigheden reeds gewend en werd er zeer aardig gevoetbald. Een onderschepping op het middenveld leidde de eerste levensgrote kans in. Bart de Kleine bediende met een fantastische steekpass Jop van den Esschert die plots 1 op 1 met keeper Mats Dekker stond. Dekker won deze confrontatie. Succes had in de beginfase voetballend de overhand en kreeg loon naar werken in de 22e minuut. Een corner van Stef de Koning werd in eerste instantie door keeper Dekker weg gebokst, pardoes voor de voeten van laatste man Maikel Hoekstra. Deze haalde vernietigend uit en bezorgde Succes de verdiende voorsprong. 0-1. Geel-zwart probeerde vervolgens met goed positiespel de gelijkmaker te forceren, maar de Succes-defensie gaf niet veel weg. Slechts 1 keer moest keeper Freek de Kort handelend optreden, hij redde bekwaam. Geel-zwart voerde de druk iets op aan het einde van de eerste helft, maar het was toch Succes die daarvan wist te profiteren. Een lange bal van Ted Jorna werd door Jop van den Esschert schitterend gecontroleerd, speelde twee man uit en schoof de bal onder keeper Mats Dekker door. 0-2. Niet gek zo vlak voor de thee.

Kat in ‘t bakkie

Dat welverdiende warme bakkie thee deed de mannen van Succes-trainer Jan Loew goed. De tweede helft was nog maar net begonnen en er stond plots 0-3 op het scorebord. Stan de Koning onderschepte de bal, gaf de bal aan Jop van den Esschert, deze legde breed op Jeroen Kleimeer, die vervolgens Bart de Kleine wist te bereiken. De Kleine faalde niet en de ruim aanwezige Succes-aanhang klapte de handen ‘warm’. Dit kon toch niet meer mis zou je denken. Tot de 65e minuut leek er geen vuiltje aan de lucht. Succes hoefde niet meer en Geel-zwart kon niet. Jop van den Esschert en Stan de Koning werden vervangen door Merijn Kok en Rene van Hoesel. De wedstrijd kantelde doordat Geel-zwart meer en meer het middenveld in handen kreeg.

Corners
De Geel-zwart-spitsen wisten elkaar niet of nauwelijks te vinden in de eerste zeventig minuten, maar opeens was de chemie terug bij de ploeg die de derde plaats op de ranglijst tot dan toe niet waar kon maken. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van middenvelder Ron Baltus die hard en droog uithaalde. Geel-zwart voelde dat er meer in zou kunnen zitten en gingen als team opportunistisch spelen. Alweer een corner was de opmaat naar de aansluitingstreffer. De bal belandde in eerste instantie voor de voeten van spits Twan Groot, die schoot snoeihard in, werd van de lijn gehaald door rechtsback Stan Kok, maar in de rebound was het dan toch raak. Nick Ruijgrok tikte binnen. 2-3. Succes kreeg via Jeroen Metselaar en Jeroen Kleimeer nog kans op de 2-4, maar echt overtuigend was het niet meer wat Succes liet zien. Op zoek naar de gelijkmaker drukte Geel-zwart met veel bravoure Succes terug op eigen helft. Met nog vijf minuten op de klok was het alweer een corner die niet goed door de Succes-verdediging werd weggewerkt. Een ware scrimmage voor het doel van De Kort werd Succes fataal. Invaller Marijn Dekker maakte de gelijkmaker met de punt van de schoen. 3-3. Ongeloof bij de Succes-aanhang, blijdschap bij die van Geel-zwart. Tekenend in de laatste fase van de wedstrijd was de wijze waarop Geel-zwart de duels aanging en vervolgens ook won. Balverlies in de 94e minuut door slechte communicatie tussen Jeroen Kleimeer en Youri Jansma bleek desastreus voor de Wieringers. De voorzet die volgde was op maat en Twan Groot kon ongehinderd de winnende treffer binnentikken. 4-3. De scheidsrechter, die twee keer geel trok en een ‘zeseneenhalfje’ verdiende, liet nog vijf minuten doorspelen, maar het ontbrak Succes aan veerkracht om nog echt gevaarlijk te worden. Al met al een wedstrijd met twee gezichten waar de Succes-mannen nog wel even over na zullen praten. Aankomende zondag moet het vlaggenschip van Succes uit naar Heerhugowaard waar Hugo Boys de tegenstander zal zijn.