Exposities en musea
Uitgegeven op 23-01-2015 om 21:11  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Gerda Franken-Bijvoet uit Westerland exposeert schilderijen in Pension van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, Anna Paulowna.

Gerda Franken-Bijvoet

De aanzet om te gaan schilderen was een schildersezels en een paar doeken 6 jaar geleden cadeau gedaan door zoon en schoondochter. Na hier een jaar tegen aan te hebben gekeken eerst maar eens een schetsboek en krijt gekocht, daarna en doos acrylverf. Echtgenoot wees op een advertentie voor een cursus fijnschilderen egeven door Jolanda Gerrmann. Sindsdien zijn er heel wat schilderijen ontstaan met uiteenlopende onderwerpen zoals , stillevens, dieren, en portretten. De schilderijen zijn gemaakt volgens de techniek Rembrandt, dat wil zeggen,eerst wordt er een onderschildering gemaakt en vervolgens met niet dekkend olieverf wordt de kleur op het doek gezet. Deze techniek geeft de schilderijen een gelaagd effect.De expositie is dagelijks geopend van 8 februari t/m 7 maart. De toegang is vrij.


zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.


dagelijks

Expositie Fotoclub Niedorp

SCHAGEN - Fotoclub Niedorp exposeert met een groot deel van haar collectie 2013/2014 in Magnushof. Fotoclub Niedorp bestaat ruim vijftig jaar en is gevestigd in Nieuwe Niedorp. De club telt ruim 35 actieve leden.

Hoge kwaliteitseisen

Niek Snip van Fotoclub Niedorp: ,,Wij stellen aan de foto’s en de presentatie hoge kwaliteitseisen, waardoor het nog aangenamer is om ons werk te zien. Behalve de ‘gewone’ foto’s hebben we regelmatig thema’s die u ook kunt terugvinden in de expositie. Sinds enige jaren is een deel van de leden actief in het produceren van audiovisuele presentaties. Vanaf september 2014 is ook een aantal leden actief met natuurfotografie. Daarvan hopen we binnenkort de eerste producten te mogen bewonderen. Een keer per veertien dagen hebben we een clubavond. Naast het behandelen van thema’s bespreken we elkaars werk, nodigen we gastsprekers uit en organiseren we uitstapjes naar plaatsen waar we mooie foto’s kunnen maken. Wij zijn dus een actieve en veelzijdige fotoclub. Wij zijn trots op het werk van onze leden. Wij hopen dat u er ook van kan genieten.’’


Bovenstaande foto, gemaakt door Rita Timmer uit Schagen, werd afgelopen seizoen als beste beoordeeld.

Magnushof gevestigd aan de Jacob Ruijsdaellaan 30 in Schagen en is onderdeel van Woonzorggroep Samen. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl.

De expositie is t/m 13 maart iedere dag van 9:00 uur tot 18:00 uur gratis te bezichtigen.


woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel


In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

Expositie Paulien Steenvoorden

SCHAGEN - Paulien Steenvoorden uit Anna Paulowna exposeert tot en met 31 maart met haar schilderijen in De Bron, Kogerlaan 36a. Paulien schildert sinds 2000. Zij schildert voornamelijk met acryl op doek of op leisteen. De expositie is dagelijks gratis te bezichtigen.

Paulien maakt kleurrijk abstract, maar ook realistisch werk. De laatste jaren is zij vooral geïnspireerd door haar liefde voor muziek, wat resulteert in veelal zwart-wit portretten van verschillende (pop)artiesten. Liesbeth: “Eén van de schilderijen in de expositie is een gekleurd portret van een kleurrijk persoon, Ramses Shaffy. Het schilderij van Ramses Shaffy (foto) hangt naast de voordeur van één van de bewoonsters van De Bron. Het bijzondere hieraan is dat zij de heer Shaffy persoonlijk heeft gekend. Dit zijn prachtige verhalen van vroegere tijden!”

De Bron is onderdeel van Woonzorggroep Samen. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


dagelijks, behalve op maandag

Schilderijen en beelden

NIEUWE NIEDORP - In de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont is werk te bewonderen van twee exposanten uit de Wieringermeerpolder. Anneke van der Made tekent voor de schilderijen, Ria Dubbelaar toont haar beelden.

Anneke van der Made is geboren en getogen in de Wieringermeer. Sinds 1997 heeft zij een passie, en dat is schilderen. Door de jaren heen is haar werk heel veelzijdig geworden qua materiaal, kleurgebruik en techniek. Ze zoekt uitdaging in haar manier van werken en wil zich niet beperken tot een bepaalde stijl. Zij wordt o.a. geïnspireerd door de kust, het wad, dieren, het weidse landschap van de Wieringermeer en de mooie tulpenvelden in de omgeving. Dit wisselt Anneke af met abstract intuïtief geschilderd werk met materialen erin verwerkt of abstracte kleurrijke tulpen die ontstaan zijn in een aparte structuur van lijnenspel en verf. De laatste jaren is Anneke bekend geworden door deze sterk uitvergrote vrij realistische tulpen op grote doeken. Een aantal daarvan siert de wanden in de Drinkerij van de Sfeerboerderij.

Evenals Anneke van der Made is ook Ria Dubbelaar lid van Kunstkring MEERKunst, die recent haar intrek heeft genomen in de nieuwe "Cultuurschuur" in Wieringerwerf. Daar inspireren de leden elkaar, en dat is goed te zien in het beeldende werk van Ria Dubbelaar. Van jongs af aan is zij bezig met het creëren van mooie dingen. Uiteindelijk ontdekte zij dat haar kracht ligt in het beeldhouwen in steen. Het langdurige proces om tot een goed beeld te komen vraagt geduld en toewijding. De beelden van Ria stralen dat uit en tonen de passie waarmee ze tot stand komen. Het resultaat mag gezien worden en dat kan tot en met 15 maart in de Sfeerboerderij!

De Sfeerboerderij is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag kunt u vanaf 11.00 tot 17.00 uur terecht. Op maandag is de boerderij gesloten. Het volledige adres is Sfeerboerderij Jan Cees Lont, Terdiek 23, Nieuwe Niedorp.
De expositie is tot 15 maart gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de boerderij.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.
(advertentie)
Actueel...
30-09-2020 Wieringers Willen Wel, kringloopwinkel Twice doet het prima
29-09-2020 IJsclub komt contributie niet incasseren
29-09-2020 Lionsclub schenkt manege Noorderhaven paardenhoofdstellen
29-09-2020 Iepziekte in Hollands Kroon
29-09-2020 Elektronicavergelijker Knibble viert 5-jarig jubileum
29-09-2020 Spreeuwen houden afstand
29-09-2020 Belastingdienst helpt woningeigenaren met tips
29-09-2020 Nieuwe regels, café's moeten om tien uur sluiten, niet naar Succes, Wiron en Tonegido
28-09-2020 Slachtoffers gezocht van beroving via datingapp
28-09-2020 Slimme schapen
28-09-2020 Brandweer rukt uit voor breuk in gasleiding
28-09-2020 Veel dode vissen drijven in sloot De Haukes.
28-09-2020 Video laat zien wat de Hollands Kroonse Uitdaging is en doet
28-09-2020 Eerste donkertemeter geplaatst op Stroe
28-09-2020 Ledenvergadering Uitvaartvereniging 'De Laatste Eer'
28-09-2020 Laatste kaarten voor voorstelling 'De Verrassing'
28-09-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
28-09-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
28-09-2020 Stevinsluizen Den Oever vanaf 26 oktober half jaar volledig gestremd
28-09-2020 Tony wil weer de paden op, de lanen in
28-09-2020 Programma
27-09-2020 Succes stelt teleur in eerste thuisduel
27-09-2020 1200 euro van watersportvereniging naar KNRM
27-09-2020 Kinderspecial op dierendag in het rundveemuseum
27-09-2020 Wieringer motorraceteam strijdt zondag voor het IDM kampioenschap
26-09-2020 Certificaat 'dementievriendelijke gemeente' voor Hollands Kroon
26-09-2020 Smartboard naar Vikingschip
26-09-2020 Samen en toch eenzaam
26-09-2020 Uitslagen
26-09-2020 Overleden mevrouw van Dalen-de Jong
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Geertje Sprenkeling en Cees Russelman - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...