Jaaroverzicht Wieringernieuws, mei en juni 2014
Uitgegeven op 27-12-2014 om 21:20  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Zoals u van ons gewend bent zetten wij de belangrijkste, grappigste en leukste berichten van het afgelopen jaar nog even op een rij.

Vandaag de maanden mei en juni.MEIDit ging ook niet goed, Concordia een tranendal....

HIPPOLYTUSHOEF - Patrick en Patricia (personeel van Patrick) uit Hoorn huren Concordia.

Zij willen er weer een allround horecabedrijf in vestigen zoals het vroeger ook was. Het pand is verhuurd aan deze mensen en dus niet verkocht. Vooralsnog wordt het café en de grote zaal opgeknapt. De Waddenzaal blijft nog even buiten beeld. Er is bijzonder veel werk te verzetten nadat de vorige huurders het pand gebruikten om hennep te verbouwen.


In de ruimte naast het toneel liggen de stille resten van de ontmantelde hennepplantage. Hierdoor moet er in het pand ook veel verspijkerd en gerepareerd worden aan de waterleidingen en de stroomvoorziening. Het stel wil zo snel mogelijk open maar dan moeten er eerst nog bergen werk verzet worden. Wieringernieuws is uitgenodigd om langs te komen voor een artikel als alles op stel is. Patrick en Patricia wilden daarom dan ook nog even niet op de foto.


Rust zacht lieve Max....

AMSTERDAM - In aanwezigheid van hen die hem dierbaar zijn is Max Teeuwisse vandaag na een lang en muzikaal leven vredig ingeslapen. Max is 85 jaar oud geworden. Hij wilde niet meer verder.


Max in betere tijden met de internationaal bekende jazz slagwerker John Engels. Iedereen in Nederland die iets met jazz muziek op had kwam bij Max in de jazzboerderij over de vloer. Meldden wij vorige week al dat het slecht ging met max, nu dus dit droeve nieuws. De herinnering zal voortleven.

Luister hier naar één van zijn grootste hits; "Het Hiernamaals'. (even in de lijst zoeken en aanklikken om af te spelen)


Wadbootje van Dirk Boersen te water gelaten

DE HAUKES - Dinsdag was in de haven van De Haukes de tewaterlating van het 'Wadbootje' van Dirk Boersen. Dirk heeft gedurende de winter het bootje compleet gerestaureerd.


Het antieke bootje kwam in stijl naar de haven, vervoerd op de Opel Blitz van Dirk.

Het bootje is deze winter opgeknapt door voormalig aannemer Dirk Boersen nadat het jaren in het water gelegen had. Het schijnt een oud bootje van Jan Platschorre te zijn geweest. Na het weekend meer over dit project. Met de Aken 't Skuutje en nu dus het Wadbootje heeft Wieringen een aantal varende monumenten van formaat.


4 mei herdenking

HIPPOLYTUSHOEF - Zelden was de Hippolytuskerk zo vol, als tijdens de herdenking der gevallenen. In de bijeenkomst stonden onderduikers, met name kinderen, centraal.

,,Tot vanavond,’’ zei ik tegen mijn vrouw, toen ik naar de dodenherdenking ging. ,,Tot vanavond en lief zijn, hoor,’’ zeiden veel ouders tegen hun kinderen in de tweede wereldoorlog. Maar veel van die kinderen moesten onderduiken en hebben hun ouders nooit terug gezien.


Nathan Volkers en Ieke Hoitinga speelden een hoofdrol in het ontroerende verhaal over onderduikers

Veel kinderen trokken van het ene onderduikadres naar het andere. Ze werden niet altijd goed behandeld. Je probeert je in te denken welke angsten deze kinderen moeten hebben uitgestaan, maar het gaat je voorstellingsvermogen te boven. Mijn gedachten dwaalden onwillekeurig even af naar mijn onlangs overleden zus Truus, zelf een kind tijdens de oorlog. Zij vertelde mij nog niet zo lang geleden hoe bang zij in de oorlog was geweest. Voor het Scheermes, de Duitsers, het stiekem luisteren naar de Engelse zender bij opoe thuis. Die angst is haar hele leven gebleven. Hoe bang moeten de kinderen op onderduikadressen dan wel niet zijn geweest. Je kon immers worden verraden, morgen moeten verhuizen naar weer een nieuw adres en zag je je vader en moeder ooit terug?

Indrukwekkend tijdens de herdenkingsbijeenkomst is ook altijd het noemen van alle namen van de gevallenen tijdens de oorlog. Voor ieder werd één voor één een kaars aangestoken. De meeste slachtoffers waren ‘gewone’ mensen. Ik ken de namen na zoveel jaren bijna uit mijn hoofd, maar wordt steeds weer geraakt door het onovertroffen zinloos geweld tijdens de oorlog.

Na de bijeenkomst trokken enkele honderden mensen in een stille tocht naar de begraafplaats op Zandburen.


De stille tocht onder aanvoering van wethouder Theo Meskers

Op de begraafplaats blies Dirk Bak bij de graven van de daar begraven Engelse en Amerikaanse vliegtuigbemanningen The Last Post en brachten veteranen het eresaluut.


Veteranen brengen het eresaluut

Na The Last Post werden twee minuten stilte in acht genomen. Tijdens de stilte hoor je slechts koeien loeien, schapen blaten en vogels zingen. Het doet je eens te meer beseffen hoe belangrijk de strijd was. Wij kunnen nu immers in alle vrijheid en zonder angst naar deze geluiden luisteren. Kees Klein leidde voor het laatst het Museumkoor bij het zingen van het Wilhelmus. Vervolgens werden kransen gelegd, eerst door wethouder Meskers en daarna door de veteranen.


Wethouder Meskers legt de eerste krans

Tenslotte trokken enkele honderden mensen langs de graven om bloemen te leggen.Ik ga zelf nog even langs het graf van mijn schoonouders en schoonzus. Ik herdenk ook hen, echter met de wetenschap, dat zij geen oorlogsslachtoffers zijn, maar net als ik hebben mogen genieten van de vrijheid. Ik ga terug naar mijn vrouw, zoals beloofd, en bedenk, dat ik ook dit jaar weer dankzij de herdenking besef hoe mooi het leven in vrijheid is.
Bert Loos
Konijn gedumpt bij onze fotograaf...HIPPOLYTUSHOEF - Verbaasd keek onze fotograaf op toen hij in zijn achtertuin niet vijf, maar op zondagochtend zes konijnen telde tijdens de dagelijkse voederronde.


Sinds zaterdagavond huppelt dit konijntje in de tuin. Hij of zij (hoop ik, de mannetjes zijn 'geholpen') is over het hek in de achtertuin terecht gekomen. De eigenaar mag het beestje zelf vangen. Foto Henk-Jan Wittink.

Naschrift Henk-Jan: "Het konijn is over het hek gezet door Gerard Luijt. Dezelfde dag heeft Trien van Alle de Vries het beestje opgehaald en teruggebracht naar zijn hokje op het Kerkplein. Veel dieren worden via onze website aangeboden, daar komt in 2015 een aparte rubriek voor."Jaap en Corry met welverdiend pensioen


HIPPOLYTUSHOEF - Jaap Hagedoorn en zijn vrouw Corrie Hagedoorn-Rasch zijn met pensioen. Jaap had zijn bedrijven een aantal jaren geleden al overgedragen aan zijn zonen Remco en Vincent, dat weerhield hem er niet van om nog bijna dagelijks in het pand op het molenveld te zijn. nu is het mooi geweest.


Jaap en Corrie voor de Formido op de laatste werkdag van Jaap op vrijdag 18 april. (fotografie Michael de Jong)


Grasmaaiers, maar dan net even anders...


HIPPOLYTUSHOEF - Wat twee jaar geleden begon als een geintje van voorzitter Henk-Jan Wittink; "We gaan 24 uur op een grasmaaier rijden!" is nu uitgegroeid tot een volwassen evenement. De Grasmaaierrace van de Tractoren Organisatie Wieringen heeft haar bestaansrecht bewezen. Honderden mensen hebben genoten van de spannende en vermakelijke wedstrijden afgelopen zondag op het weiland achter de Kremersweg. Wesley van der Schuur won de wedstrijd.


Winnaar Wesley van der Schuur. Achter Wesley Roy van Baaren, Roy is één van de mannen die de afgelopen winter keihard aan de grasmaaiers heeft gebouwd.

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S VAN HEIN VAN SCHIE! Hein is onmisbaar voor de TOW, hij maakt tijdens de evenementen honderden foto's en tegenwoordig ook filmpjes!


Meester Gert nam afscheid

WESTERLAND - Meester Gert Prins nam een half jaar geleden afscheid als directeur van basisschool De Dentele. Afgelopen woensdag werd hij door ouders, collega’s, maar vooral door de leerlingen nog één keer verdiend in het zonnetje gezet. Hij bracht de ochtend ontspannen door tussen de kinderen.

Gert Prins verhuisde in 1991 uit Hoorn naar Westerland om daar directeur van De Dentele te worden. De kleine school had veel charmes, zoals de omgang tussen de kinderen uit alle groepen. Woensdag nam hij afscheid op de manier, die hij zelf graag wilde: Met en tussen de kinderen.


De kinderen zongen hun oude directeur toe op de wijze van Wie wil er mee naar Wieringen varen

De hele woensdagochtend werden spelletjes gedaan door gemengde groepjes uit alle leerjaren. Tussendoor waren er twee pauzes met eerst een taartbuffet (gebakken door verschillende ouders) en later een gezond fruitbuffet.

Aan het eind van de ochtend waren er natuurlijk afscheidscadeaus. Meester Gert gaf jaren lang de leerlingen, die de school verlieten een album met werkjes en foto’s van hun schoolloopbaan. Nu kreeg hij zelf zo’n album (foto). Ook kreeg hij een flesje wijn, een dinerbon en een theaterbon, waarvan hij met zijn vrouw Jacqueline gaat genieten.


JUNIPleinfestijn zien we in 2015 terug...

HIPPOLYTUSHOEF - Het Plein Festein, het lekkere uitje tijdens de Hippo Feesten, is een groot succes geworden. Op de eerste editie kwamen zo'n 400 bezoekers af. Dit evenement, georganiseerd door Wonderlijk Wieringen, de Kermis en de plaatselijke horeca, zien wij dan ook zeker terug volgend jaar. De organisatie trof prima weer.


Volle bak!

Topdrukte voor de koks in de slagerij van Piet Ottens. Naast de horeca deden ook de leveranciers mee aan het Plein Festein.

Helaas viel de animo voor de puzzeltocht tegen. Er was een wandelroute en een fietstocht uitgezet over Wieringen. Op Stroe moesten de deelnemers een vragenlijst invullen. De eerste prijs gaat naar de familie de Jong uit Hippolytushoef. Hier zitten Piet en Marianne gereed om de lastige vragen te beantwoorden. Tweede werden de gezusters Smit en derde de familie Rotgans. De prijzen komen naar de winnaars toe.


Keppel helpt, maar laat zijn neef aan zijn lot over...

HIPPOLYTUSHOEF - Bouwbedrijven op Wieringen zijn niet te beroerd om de helpende hand te reiken bij ongemakken en calamiteiten. Zo ook Keppel Bouw.


Wouter Keppel: "Keppelbouw helpt!! Dinsdagmorgen was er een bestuurder in de greppel beland in de koog ter hoogte van de eendenkooi! De bestuurder stond er een half uur en er waren al verschillende mensen langs gereden maar wilden niet helpen....... Toen er een auto van ons langs reed met als bestuurder Lars Willeboordse, die stopte gelijk en hielp de bestuurder er uit te trekken. Een kleine moeite, graag gedaan!

Goed, dat was Lars, Wouter denkt er af en toe anders over. Hierna volgen schokkende beelden:


Henk-Jan: "Toen Wouter en ik naar onze grasmaaier gingen kijken bij Roy van Baaren en Hilco Bodde kwamen wij deze onfortuinlijke wielrenner tegen. De neef van Wouter. Raam open en foto's maken. Wouter: 'Die redt z'n eigen wel!' En gas gaf ie.....


Plons! Auto te water, handrem vergeten...

DE HAUKES - Vrijdag 30 mei stond deze auto mooi tussen de boten in geparkeerd. Handrem vergeten. De auto was 4 maanden oud. De wagen is door Kempeneers geborgen. Gelukkig zat er niemand in.De auto is na het bad total loss!


Vis? Daarvoor moet je OP Wieringen zijn...

WIERINGEN - Donderdag een rondje 'Hollandse Nieuwe' gedaan.


Bij Viscentre 't Wad een drukte van belang. Aart Schouten: "De haring is van uitstekende kwaliteit, beter dan vorig jaar. Vorig jaar was de start ven het seizoen zelfs uitgesteld door het koude voorjaar. Nu heeft de haring daar geen last van gehad en is die goed vet en stevig!" Een nieuwe haring kost hier 2 Euro.

Havenzicht aan de voet van de Afsluitdijk en van de weg goed te zien heeft er ook de handen vol aan. Mark de Greef: "De haring is prima. De mensen vinden ze heerlijk!" Steeds meer mensen weten de weg naar deze vishandel te vinden. Zo ook mensen die dagelijks de dijk over moeten. Onze foto graaf gaat er vanmiddag eentje proeven als hij terug komt van zijn dagelijkse fietstocht. Hier kost de haring 2 Euro per stuk, 4 voor 7 Euro, en 10 voor 17,50 Euro.

In Hippolytushoef is Teetje's Vis en Dis volgende week precies een jaar open. Gelukkig heeft Hippo er een prima vishandel mee gekregen. Bij Teetje's eventueel een zeer oude jenever voor de liefhebbers bij een Hollandse Nieuwe. Op de foto hapt genieter Peter Vergunst een nieuwe weg! Een Hollandse Nieuwe kost hier 2,25 Euro per stuk.

Helemaal naakt of aangekleed, je eet hem zoals jij dat wenst, in stukjes of aan zijn staart, met of zonder.....(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Wieringer historie:
De Kroonprins op bezoek bij de familie Luijt - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...