Exposities en musea
Uitgegeven op 14-12-2014 om 17:59  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks t/m zondag 21 december

Kerstgroepententoonstelling

’t VELD - In de St. Martinuskerk is voor 25e keer een Kerstgroepententoonstelling te zien. Dit jaar met Kerstgroepen van Jo Mensen, Corry Jong-Meijer en Vera Jong.

De expositie is dagelijks geopend van 13:00 – 17:00 uur.Muzikale omlijsting:
Zondag 14 december tijdens de viering mannenkoor De lofstem uit Broek op Langedijk.
Zondag 14 december - 13:30 uur: optreden van De groeten uit Barsingerhorn.
Zondag 14 december - 15:00 uur: optreden van De Havenstraatzangers uit Zijdewind.
Dinsdag 16 december: optreden van Nuance uit Schagen.
Zondag 21 december: optreden van zanggroep Mixt en een aantal solisten waaronder Fatima Ligthart.
Op verschillende dagen is er orgelspel van Jan van der Hulst uit Winkel.

De toegang is gratis en rolstoelvriendelijk en er is ruime parkeergelegenheid.
Groepen kunnen de expositie ook op afspraak bezoeken, inlichtingen: 0226 422145.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


dagelijks, behalve op maandag

Wintersfeerexpositie

NIEUWE NIEDORP - Sfeerboerderij Jan Cees Lont is voor een deel veranderd in een oase van kunst. Verrassend werk van maar liefst 8 exposanten staat opgesteld in de sfeervolle ruimtes van de boerderij.

Het werk dat tentoongesteld is, is gevarieerd en van hoge kwaliteit. Keramiek is er van de hand van Nel Rood. Zij heeft veel succes met haar bijna ouderwets aandoende vrouwen, mensen die haar inspireren. Ook ridders en paarden maakt zij vaak, zij kan ze kwistig behangen met versierselen die ze zelf bedenkt. Ook Jopie Nijkamp maakt keramiek met een kwinkslag. Zij heeft in de loop der jaren een geheel eigen, herkenbare stijl ontwikkeld. Kenmerkend zijn de dierfiguren in een abstracte kubistische vorm. Van Joke Pancras staan beelden opgesteld. Zij werkt met Portugees marmer, serpentijn, albast en een enkele keer met speksteen. Het thema dat zij voor deze expositie heeft gekozen, is de vrouw in al haar hoedanigheden. De beelden zijn licht abstract, maar toch heel goed herkenbaar en erg mooi van vorm.
Mireille Alberda is fotograaf. Zij is van vele markten thuis, en heeft als streven authentieke foto’s te maken. Samen met haar camera gaat zij op zoek naar de fonkeling van elk onderwerp, en hoopt dat de kijker door hetzelfde geraakt wordt. Op de getoonde foto’s is te zien dat dit haar lukt! Riet te Kloese uit Schagen is een ware textielkunstenaar. Zij creëert prachtige beelden van stof en draad, en doet dat in uiteenlopende onderwerpen. Met haar werk heeft zij al vele landelijke prijzen in de wacht gesleept. Het werk vormt een mooi contrast met het werk van Judith Koning. Ook zij maakt textielwerk, maar zij vormt haar paneeltjes met mixed media en stof. Goed om te zien hoe verschillend de resultaten kunnen zijn… Ria Hotting maakt mooie schilderijen. Zij kan veel, en toont in de Sfeerboerderij het werk dat zij op panelen schildert. Mensen en de natuur zijn de kernwoorden. Vaak ook speelt nostalgie een rol. Joop van den Berg is met groot kleurig werk (foto) te zien. Zijn werk is abstract en heeft een hele sterke uitstraling. Joop heeft, als hij begint, geen definitief plan. Zijn doel bereikt hij al schilderend, door eerst heel abstract te werken en daar uiteindelijk toch iets herkenbaars van te maken. De kijker mag er uiteindelijk mee doen wat hij wil…..

De expositie is tot en met 11 januari te zien in de Sfeerboerderij Jan Cees Lont, Terdiek 23, Nieuwe Niedorp.
De Sfeerboerderij is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag bent u welkom vanaf 11.00 tot 17.00 uur.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


zaterdag en zondag

Schilderijen en foto’s in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - Trudie Appelman (schilderijen), Wil de Goyer (schilderijen) en Jos Suiker (fotografie) exposeren werk in de Middeleeuwse Michaëlskerk.

Trudie Appelman en Wil de Goyer schilderen allebei, maar hun werk is heel divers.
Wil schildert realistisch en met olieverf en Trudie schildert steeds losser en met acrylverf en allerlei materialen. Een verrassende combinatie van schilderijen dus samen!
Wil is sinds 2005 amateur kunstenaar en vanaf januari 2011 schildert ze fulltime.
Haar schilderijen zijn zowel landschappelijk als van personen. Ze hanteert de schildertechniek uit de zeventiende eeuw wat zeer tijdrovend is, maar ook een uitdaging om de juiste sfeer in het werk te krijgen, zo dat die boeiend en spannend is.
Trudie schildert ruim 15 jaar en wil mensen verrassen met haar schilderijen; via kleurgebruik en experimenteren met materialen.Werk van Trudie Appelman en Wil de Goyer

De expositie wordt in de crypte gecompleteerd met unieke zwart-wit foto’s uit
de collectie van Jos Suiker (1948 - 2012).
Een prachtige tentoonstelling originele, zelf ontwikkelde, oude zwart wit foto’s uit de jaren zeventig, van de overleden partner van Wil de Goyer.
Jos Suiker fotografeerde voornamelijk landschappen, mensen en dieren.
In de vitrines aangevuld met een prachtige verzameling oude fototoestellen en ander fotografie-materiaal uit zijn nalatenschap.

De expositie is t/m 4 januari 2015 iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13:30 - 16:30 uur (tevens beide kerstdagen en nieuwjaarsdag geopend).


zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.


Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.


woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.Het geurenorgel


In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...