Dijkversterkingsproject Den Oever zet volgende stap
Uitgegeven op 03-12-2014 om 08:23  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Begin 2014 werd duidelijk dat de bodem onder de Havendijk in Den Oever grilliger is dan op basis van eerdere boringen was gebleken. Aanvullend bodemonderzoek heeft dat bevestigd. Hierdoor moest opnieuw worden berekend hoe tot een veilige dijkversterkingsoplossing kan worden gekomen. Het uitgangspunt was om een versterkingsoplossing te vinden binnen de ruimte van het voorkeursalternatief (VKA) en dat is gelukt.

Om de stabiliteit aan de binnenzijde van de Havendijk te waarborgen, is een damwand in de binnenteen van de dijk nodig. Dit vraagt om maatwerk, omdat in Den Oever weinig ruimte is om de dijkversterking te realiseren. Verder zal de damwand in de Noorderhaven bij het gebouw van Rijkswaterstaat vervangen moeten worden. Dit zijn de twee belangrijkste wijzigingen. Tot medio 2015 wordt het veilig dijkontwerp verder ingepast en geoptimaliseerd.

Veilig ontwerp
De damwand aan de dorpskant verdwijnt grotendeels in de binnenteen van de dijk en aan de binnenzijde blijft de dijk groen. Voor woningen die dicht op de dijk staan, en veelal een kelder of kruipruimte hebben, is de uitvoerbaarheid van deze oplossing goed onderzocht. Met speciale technieken kan een damwand binnen een beperkte ruimte en trillingsarm worden aangebracht. Welke techniek precies wordt toegepast, is aan de toekomstige aannemer.

Uitvoerbaar
Het is noodzakelijk dat de dijkversterkingsoplossing inpasbaar én uitvoerbaar is. HHNK legt het uitwerken van het ontwerp bij een toekomstige aannemer neer, zodat deze binnen de randvoorwaarden van HHNK met al zijn uitvoeringskennis tot een optimaal ontwerp en uitvoeringswijze kan komen die de omgeving zo min mogelijk hindert.

Inpassing van het ontwerp
HHNK is inmiddels de gesprekken gestart met de partijen die worden geraakt door de dijkversterking. Het betreft de bedrijven en bewoners op zowel het haventerrein als aan de dorpszijde. We spreken met hen over de inpassing van de dijk en de wensen ten aanzien van de uitvoering. We verwachten de gesprekken in het eerste kwartaal van 2015 af te ronden.

Planning
Het aanvullende bodemonderzoek en de verwerking van dit onderzoek in het ontwerp voor de dijk, zorgen dat de planning voor de dijkversterking vertraging oploopt. De uitvoering van de dijkversterking start in 2017 en loopt tot in 2019. In de eerste helft van 2015 worden de planproducten zoals het ontwerp-projectplan en de MER (milieueffectrapportage) aangepast. Daarna volgt bestuurlijke besluitvorming en de voorbereiding van de ter inzagelegging van de planproducten.
(advertentie)
(advertentie)
Uw warme bakker!
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Mitsubishi Lancer Stationwagen 1.6 Sport
€ ,-

Mitsubishi Outlander 2.0 invite plus
€ 4.495,-

Wieringer historie:
De Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...