Bouwsector laat weer lichte groei zien
Uitgegeven op 11-11-2014 om 16:15  |  link  |  bewaar  |  print

Bouwsector laat weer lichte groei zien



In onze regio wordt hard gewerkt aan de realisatie van het recreatietransferium. Tussen de Havenweg en de N99 in Den Oever is op dit moment reeds een tankstation en een brandweerkazerne gereed en de bouw van de Dekamarkt is onlangs van start gegaan. Verder zijn er verschillende kavels voor winkel- en horecagelegenheden beschikbaar. Bouwbedrijven worden dus goed beziggehouden in onze gemeente. Ook in de rest van het land lijken de orders voor bouwbedrijven weer toe te nemen. Lange tijd heeft de bouwsector in een depressie gezeten. Vooral grote en middelgrote bedrijven werden getroffen door de crisis. Echter, de berichtenreeks op de website van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) laat allerlei positieve berichten zien. Ook het ING Economisch Bureau voorspelt groei; zij verwachten dat de bouwproductie dit jaar en volgend jaar met 2,5 procent zal groeien.



Ontwikkelingen bij kleine bouwbedrijven



Kleine bedrijven zijn sinds het begin van de crisis het minst hard getroffen. Ook krabbelden zij als eerste weer langzaam op na de crisis. Belastingvoordelen helpen kleine bouwbedrijfjes de boel op orde te houden en ook de flexibiliteit en inventiviteit van kleine bedrijfjes werken vaak gunstig. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld tegenwoordig steeds eenvoudiger kwalitatief goede tweedehands machines aankopen. Het aanschaffen van bijvoorbeeld tweedehands torenkranen op deze site scheelt flink in de kosten. Daarnaast speelt internet ook op andere manieren een steeds belangrijkere rol, meldt het ING Economisch Bureau. Bedrijf en particulier weten elkaar steeds vaker te vinden via online klussenmarkten. Volgens ING is er via online kluspleinen in de gehele sector het afgelopen jaar zo’n 700 miljoen euro omgezet. Werkspot.nl is hierbij een van de belangrijkste spelers op de markt, met een marktaandeel van circa 40 procent. Klus- en bouwbedrijven kunnen zich inschrijven op deze site en reageren op grote en kleine klussen die particulieren online hebben gezet. De particulieren kunnen de vakmensen die zij gekozen hebben vervolgens een beoordeling geven op de site. Op deze manier wordt de kwaliteit van de vaklui op de website gewaarborgd. Werkspot bestaat al sinds 2005 en is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot platform; op het moment van schrijven staat er 953.865 klussen online, zijn er 7.675 vakmensen ingeschreven en zijn er 139.259 referenties geschreven. Het moederbedrijf van werkspot boekt ook al succes in landen als Engeland en Frankrijk en maakt nu plannen om ook de Italiaanse klusmarkt te gaan veroveren. ING voorspelt dat dergelijke online klusmarkten steeds belangrijker zullen worden in de toekomst.



Andere innovaties in de bouwsector



ING geeft aan dat met de voorspelde groei van 2,5 procent de krimp van 2013 wordt goedgemaakt. Het orderniveau is dan echter nog lang niet terug op het niveau van 2008. Er is nog veel nodig om de sector er weer helemaal bovenop te helpen. Professor Arjen Adriaanse gaf tijdens zijn intreerede als hoogleraar Bouwprocesintegratie & ICT aan de Twentse Universiteit aan dat ICT-innovaties een belangrijke rol zouden kunnen spelen in de vernieuwing van de sector. Volgens Adriaanse kunnen ICT-oplossingen de sector helpen meer samenhang te creëren tussen alle verschillende fasen, processen en partijen die bij een bouwproject komen kijken.


(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-