Koper schalt op TopBrass in Het Vikingschip
Uitgegeven op 05-10-2014 om 09:41  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Twee brassbands deden in aanloop naar het Nederlands Brassband Kampioenschap in Utrecht Het Vikingschip aan. Zij gaven op uitnodiging van Nico Visser, presentator van TopBrass, het radio Brass programma van RTV Noordkop, een try-out concert. Beide bands deden het koper schallen in de concertzaal.

Twee bands betraden het podium. Alleen de kleding, de musici en dirigenten waren verschillend. Een brassband bestaat namelijk enkel uit koperblazers en slagwerk en wordt gekenmerkt door een strikte bezetting. De instrumenten hebben bovendien een vaste plek in het orkest (dat is goed te zien op de foto’s). De bezetting bestaat uit kornetten (geen trompetten), althoorns, euphoniums, baritons, trombones en bassen. De brassband komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk.



Brassband Kunst naar Kracht komt uit De Goorn en staat onder leiding van dirigent Erik Kluin. Kunst naar Kracht speelde o.a. het verplichte werk voor het Nederlands Brassband Kampioenschap, Pursuing Horizons van Dudley Bright. Het koperblaaswerk komt soms als een waterval over je heen en kabbelt het volgende ogenblik als een kalm stroompje voorbij. Kunst naar Kracht sloot af me enkele meer bekende melodieën, zoals Spanish Eyes van Bert Kaempfert en de Love Boat theme. De brassband had in Het Vikingschip een (bescheiden) Wierings tintje. Jeroen Drent (dirigent van Apollo en Harmonie) speelde als gast mee op zijn trombone. Hij was dan ook de enige met afwijkende kleding (op de foto rechts).



Brassband De Wâldsang werd begin jaren zeventig opgericht als koperensemble van de plaatselijke muziekschool in Buitenpost. Het Friese orkest trad onder leiding van dirigent Rieks van der Velde voor het eerst in Noord-Holland op. Ook De Wâldsang speelde het concoursnummer voor het Nederlands Brassband Kampioenschap. Journey of the Lone Wolf van Simon Dobson gaat over de Hongaarse componist Bartók. Bartóks muziek werd tijdens het leven van de componist slechts in kleine kring gewaardeerd. Vanaf 1933 werd zijn muziek in Duitsland als entartet (ontaard) beschouwd en uitvoeringen van zijn werk werden verboden. De politieke ontwikkelingen in Europa in de jaren '30 brachten Bartók er uiteindelijk toe in 1940 naar Amerika te emigreren. Het stuk zit vol moeilijke passages, is soms uitbundig en kent veel verrassende wendingen. Als je het voor het eerst hoort, dan lijkt het muzikale geweld overdonderend. Het was voor de liefhebber hoe dan ook een stuk om van te smullen.

Het publiek genoot met volle teugen en doneerde vrijmoedig een vrijwillige bijdrage in de bus bij de uitgang.

Het concert is opgenomen voor radio en wordt in delen in het TopBrass programma op de dinsdagen er na tussen 20.00 en 21.00 uur uitgezonden. Het programma is te beluisteren via FM 106.6, via de kabel 89.0, de LOZ kabelkrant (Ziggo kanaal 43) en uiteraard via internet. Kijk op www.rtvnoordkop.nl en dan rechts bij Noordkop Radio.
(Het radioprogramma TopBrass bestaat al bijna 25 jaar.)

Bert Loos
(advertentie)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-