Er zit muziek in Wieringer huiskamers
Uitgegeven op 20-09-2014 om 17:42  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Drie concerten op n middag, dat is de formule van de huiskamerconcerten op West Wieringen. Zaterdagmiddag trokken enkele tientallen liefhebbers op de fiets of met de auto van de ene huiskamer naar de andere. Op iedere locatie was een ander muziekgezelschap te horen.

In Hippolytushoef is een concert in het muziekcentrum van Karin Smits in de voormalige kerk De Grebbe. Daar speelt het Armeense echtpaar Jervand en Narine Hakobjan. Jervand bespeelt de Kamantscha, een Armeens troubadourinstrument, dat stamt uit de 7e eeuw. Het strijkinstrument heeft vier snaren en is vergelijkbaar met een viool. Zijn vrouw Narine begeleidt hem op de vleugel.Jervand en Narine nemen de luisteraars mee op een reis door de Armeense muziekgeschiedenis. De muziek varieert van melancholisch tot uitbundig en is gelardeerd met Armeense folklore. Jervand gaat op zijn Kamantscha zelfs terug naar de 10e eeuw met de vertolking van een werk van Grigor Narekatsi. Omdat de CD met begeleiding dienst weigert, speelt hij het stuk capella. De solo van het prachtige stuk doet de bijzondere klank van zijn instrument recht en het is muisstil. Het duo maakt een uitstapje naar andere streken met een czardas en Moldavische volksdansmuziek.
De intieme sfeer van het huiskamerconcert wordt versterkt door traktaties van Karin Smits. Ze gaat rond met lavash, Armeens brood, en druivensap. Na een half uur genieten is het concert afgelopen. De bezoekers krijgen nog een herinnering mee en gaan op weg naar de volgende concerten.

In Hoeve Veldzicht van Hans en Annie Raap op Westerklief wordt fluit gespeeld (niet te verwarren met een fluitconcert) en in de voormalige kaasfabriek Klein Begin in Westerland van Kees en Iris Hos zingen close harmony singers.

De huiskamerconcerten bieden liefhebbers ieder jaar afwisselende muziek en bij de rit van de ene locatie naar de andere kan ook nog genoten worden van het Wieringer landschap.

Bert Loos
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Klederdracht, wie kent de dames? - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...