Lada luistert in Hippolytushoef
Uitgegeven op 18-09-2014 om 21:51  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op de goed bezochte openbare fractievergadering, maandag 15 september in De Harmonie, zorgden een viertal insprekers voor een levendig en goed debat. Ook de behandeling van de raadsagenda en het toegevoegde punt: delegatiebesluit bracht de tongen los. Een avond waar ook emoties naar boven kwamen. Onder de aanwezigen ook wethouder Frits Westerkamp, die aangaf vooral aanwezig te zijn om te luisteren.

Recreatiewoningen

Het echtpaar Bak uit Westerland beheert een klein recreatiepark dat moeilijk rendabel te exploiteren is. Zij presenteerden hun idee om er een seniorenpark van te maken waarbij bewoners elkaar kunnen ondersteunen en hulp bieden waardoor ook de sociale contacten verbeteren. Het past goed in de visie op het sociaal domein waarin men op elkaar aangewezen is voor hulp voordat een beroep op de voorzieningen gedaan kan worden. Het houdt wel in dat permanente bewoning wordt toegestaan. De vraag aan de fractie is: Hoe staat LADA er tegenover?
Het is een sympathiek plan maar we kunnen er nog geen antwoord op geven. Het kan meegenomen worden in de nieuw te ontwikkelen omgevingsvisie. Het advies werd gegeven om een principeverzoek in te dienen bij het college om de plannen nader toe te lichten.

Voor-en Vroegschoolse Educatie
Mevrouw Hendriks uitte namens de peuterspeelzalen in Hollands Kroon kritiek op het Visiedocument waarin het college de toekomst van VVE schetst. Zij vraagt de fractie om de visie van de gezamenlijk peuterspeelzalen, als bijlage toegevoegd bij de behandeling van het agendapunt, serieus te nemen. Door het wegvallen van de VVE-gelden vrezen de peuterspeelzalen faillissementen. Het collegevoorstel om VVE te financieren binnen de kinderopvang betekent het einde van de peuterspeelzalen, is de stelling. Er worden twee vragen aan de fractie gesteld: Kunnen jullie het verantwoorden om kwetsbare kinderen uit te sluiten? Kan de kinderopvang de VVE opvangen? Frits Westerkamp geeft aan dat kinderen die VVE nodig hebben, het ook zullen krijgen. Bovendien is het collegevoorstel om VVE onder te brengen bij de kinderopvang in de lijn van de wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) om tot één soort voorschool te komen. Fractie constateert dat overleg tussen peuterspeelzalen en college niet optimaal is geweest en adviseert om voor de raadsvergadering toch nog een keer met elkaar in gesprek te gaan.

Grijze bak
De heer van Hest, voorzitter van buurtvereniging Noordervenne, stelt dat de vereniging door het invoeren van een sticker op de minicontainers door HVC een probleem heeft. De grijze bak werd destijds door de gemeente Wieringen gratis ter beschikking gesteld met als tegenprestatie dat de vereniging de speeltuin en omliggend gebied schoon en vrij van afval zou houden. Nu doet zich het probleem voor dat de vereniging geen adres heeft en de bak dreigt kwijt te raken. Navraag bij gemeente en HVC levert niets op. De vraag is: “Hoe kunnen we de bak behouden? Geld hebben we niet, nu de subsidies zijn gestopt. Zonder bak kunnen we het terrein niet meer onderhouden, verloedering is het gevolg.”
Advies: vraag een sticker aan, zonder aangeslagen te worden. Uit de zaal komt de opmerking dat er gemeenten zijn die voor verengingen grijze bakken met een geel deksel beschikbaar stellen. Westerkamp adviseert contact op te nemen met de kernbeheerder. Voor Wieringen is dat Martijn Ot. Rob Ravensteijn kondigt aan dat hij een burgerinitiatief aan het ontwikkelen is met als motto: Hollands Kroon, schoonste gemeente van Nederland.
Verder gaf de heer van Hest aan dat een bedrijf dat de veiligheidsinspecties aan de speeltoestellen verricht waarschijnlijk rekeningen indient voor werkzaamheden die niet zijn uitgevoerd.

Campina
De heer Groot spreekt namens een groep bewoners van de Mientweg over de overlast die de vele transportbewegingen met zware tankwagens opleveren. Een bekend probleem. Omwonenden van de kaasfabriek hebben schade aan hun woningen en vragen de raad de verklaring van geen bedenkingen voor uitbreiding van het tankpark niet af te geven. Zij vrezen een verdere toename van de productie en daardoor meer overlast te krijgen. Men is verbolgen over het feit dat Campina afwijkt van het geldende bestemmingsplan en hiervoor toestemming krijgt. Zelf hebben bewoners nimmer coulance ervaren bij plannen op eigen erf. Fractievoorzitter Henk van Gameren geeft aan dat we te maken hebben met een provinciaal inpassingsplan wat betekent dat het juridisch onmogelijk is om niet in te stemmen met de gevraagde ontheffing. Wethouder Westerkamp beaamt dit en geeft aan dat het college ook geen kant op kan en klem zit. Men had gedacht aanvullende eisen te kunnen stellen, maar dat is een misvatting.
Er moeten hier twee problemen uit elkaar gehouden worden. De uitbreiding van de installaties staan los van de hinder en schade ontstaan door de vervoersproblematiek. Daarover moeten bewoners met Campina in gesprek gaan om schadeloos gesteld te worden. Het college gaat in gesprek met de directie en zal hen op hun verantwoordelijkheid wijzen om tot aanvaardbare oplossingen te komen.
De wethouder werd gevraagd of het niet zinvol is om ook met de provincie te gaan praten.
De heer Groot reikte een plan aan om tot een nieuwe ontsluiting van het terrein van Campina te komen waarbij niet meer door de bebouwde kom van Lutjewinkel gereden hoeft te worden. Spanningen en frustratie zitten de bewoners hoog waardoor de discussie soms emotioneel werd.

Delegatiebesluit
Vragen naar de stand van zaken rond het delegatiebesluit werden door fractievoorzitter Henk van Gameren beantwoord. Het is in het presidium en coalitieoverleg ter sprake gebracht. In het eerste kwartaal van volgend jaar is een voorstel te verwachten. Tot dan is de raad bij controversiële zaken aan zet en kan die naar zich toe trekken. Concreet werd er gevraagd naar wat dit betekent voor de locatie van het transformatorstation bij 't Veld. Hier is het afwachten wat de uitspraak van de rechter wordt.

Veiligheidsregio
Kritische vragen over de kosten. De landelijke pers en onderzoeksbureaus duiden steeds dat de Noordkop een leegloopgebied is, hoe komt het dan dat we meer moeten betalen voor de brandweer was een vraag. De veiligheidsregio is groter dan de Noordkop en loopt van Castricum via Westfriesland tot Den Helder. Het is een gemeenschappelijke regeling en dan zal je een meerderheid moeten vinden om zaken te veranderen. Lastige zaak. Gemeenten moeten wettelijk een aantal zaken in gemeenschappelijke regelingen onderbrengen. Daarin is het moeilijk grip op de kosten te krijgen. Frits Westerkamp: Gelukkig zijn er veel zaken anders geregeld. In samenwerkingsverbanden heb je een vinger in de pap.
(advertentie)
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Openbare lagere school - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...