NAM BLIJ MET OPENING GASWINNINGSVERBOD WADDENZEE
Uitgegeven op 04-07-2002 om 13:13  |  link  |  bewaar  |  print

Den Haag - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is zeer positief over het regeerakkoord. Dat maakt boren in de Waddenzee niet per definitie onmogelijk. "De huidige tekst biedt zeker openingen", aldus een woordvoerder van de NAM woensdag.

In het akkoord staat dat boren naar gas de komende tien jaar niet is toegestaan omdat er 'vooralsnog geen economische, budgettaire en energiepolitieke noodzaak voor is'. Ook bestaat er nog onvoldoende inzicht in de ecologische gevolgen van gasboringen. Voor de locaties bij Paessens-Moddergat en Lauwersoog bestaat echter een uitzondering. Mits de natuurbeschermingswet in acht wordt genomen, mag daar wel gas uit de grond worden gehaald.
Op die plaatsen is al veel geinvesteerd. De NAM is daar tevreden over. "Daar kan eventueel direct geproduceerd worden, omdat de boringen al zijn verricht." De aardoliemaatschappij heeft daar nog wel de wettelijke vergunningen voor nodig.
De Waddenvereniging noemt het verbod op winning van waddengas een 'wassen neus'. In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwt de Waddenvereniging voor de uitzonderingen op de locaties aan de rand van de Waddenzee.
"Er wordt een spelletje gespeeld", meent directeur van de Waddenvereniging H. Revier. "De kamer heeft in 1999 heldere uitspraken gedaan over de winning van waddengas. Nu is het via de achterdeur toch mogelijk." De Waddenvereniging vreest dat er in het nieuwe kabinet een andere wind gaat waaien betreffende gasboringen in het waddengebied.
(advertentie)
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Lutje - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...