Schriftelijke vragen over projectplan Lage Oude Veer
Uitgegeven op 07-07-2014 om 16:40  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - VVD-Statenlid Petra van Hartskamp en CDA-Statenlid Ciel Stevens hebben schriftelijke vervolgvragen gesteld over het projectplan Lage Oude Veer en de subsidie van het Waddenfonds hiervoor.

Aanleiding voor de vragen is de in de gemeenteraad van Hollands Kroon aangenomen motie om het bestemmingsplan niet te wijzigen. CDA en VVD vinden dat hiermee de subsidie zou moeten komen te vervallen en vragen het College van Gedeputeerde Staten naar hun mening hierover. In ieder geval moet voorkomen worden dat de gronden nu aangekocht worden door Landschap Noord-Holland, terwijl zij ze vervolgens niet als natuurgebied kunnen gaan beheren.

De schriftelijke vragen van CDA en VVD:

Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland

Vervolgvragen van mevrouw P.J. van Hartskamp-de Jong (VVD) en mevrouw C. Stevens-Meewis (CDA) inzake “Subsidie Waddenfonds aan project Lage Oude Veer”.

De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten mede, dat op 7 juli 2014 door de leden van Provinciale Staten, mevrouw P.J. van Hartskamp-de Jong (VVD) en mevrouw C. Stevens-Meewis (CDA), de volgende vragen bij Gedeputeerde Staten zijn ingekomen.

Inleiding:
Het projectplan Lage Oude Veer (plan LOV) van Landschap Noord-Holland (LNH) omvat natuur- en landschapsontwikkeling langs het Lage Oude Veer in de gemeente Hollands Kroon ter grootte van 50 ha. Voor dit plan is een subsidie toegekend door het Waddenfonds ter hoogte van € 3.278624 (de totale kosten bedragen € 3.725.912). De subsidie is aangevraagd op 21 november 2013 en de beschikking is uitgegeven op 19 december 2013.
Van het plangebied is 11 ha binnen de Ecologische HoofdStructuur (EHS) gelegen, zoals opgenomen in de Provinciale Structuurvisie (PSV). De overige 39 ha liggen buiten de EHS en zijn in de PSV aangewezen als gebied voor grootschalige landbouw. Tevens ligt het merendeel van de gronden in het door Rijksoverheid voor tuinbouw en agribusiness aangewezen gebied Greenport Noord-Holland Noord. De gronden hebben in het bestemmingsplan van de gemeente Hollands Kroon eveneens een agrarische bestemming.
Op 15 april hebben Gedeputeerde Staten antwoord gegeven op de vragen (29-2014) van de Statenfracties van het CDA en de VVD over de procedure rondom en inhoud van het plan LOV. Recente ontwikkelingen geven aanleiding tot het stellen van vervolgvragen.
Op 26 juni 2014 is in de raad van de gemeente Hollands Kroon motie 201407 genaamd “Plan natuurontwikkeling Lage Oude Veer” aangenomen, waarin de fracties van CDA en VVD het College van B&W hebben verzocht om “bij de betrokken partijen (AB en DB van het Waddenfonds, Landschap Noord-Holland, GS en PS van de Provincie Noord-Holland) aan te geven dat de gemeente Hollands Kroon geen medewerking zal verlenen aan de plannen voor de ontwikkeling van nieuwe natuur buiten de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur.”
De Raad en het College van B&W van Hollands Kroon hebben zich hiermee uitgesproken tegen natuurontwikkeling buiten de EHS. In uw antwoord op vraag 2 (vragen 29-2014) geeft u aan dat er voor het omzetten van landbouwgrond naar natuurgrond geen wijziging van de Provinciale Structuurvisie nodig is, maar wel een wijziging van het gemeentelijke bestemmingsplan.
Nu de gemeente Hollands Kroon het bestemmingsplan niet zal wijzigen conform motie 201407, heeft dit tot gevolg dat LNH de benodigde vergunning voor het plan LOV niet kan verkrijgen. Hierdoor kan LNH niet voldoen aan de subsidieverordening van het Waddenfonds en zal de subsidiebeschikking ons inziens ingetrokken moeten worden. Tot het moment dat dit het geval is bestaat het risico dat LNH de gronden toch verwerft op basis van het bij het Waddenfonds ingediende plan en met behulp van de verstrekte subsidie, terwijl het plan niet door kan gaan. Dit risico is momenteel niet onaanzienlijk omdat de huidige eigenaars van de gronden op korte termijn tot verkoop wensen over te gaan.

Vragen:
1. Achten Gedeputeerde Staten het gewenst dat LNH de gronden verwerft op basis van het bij het Waddenfonds ingediende plan en met de door het Waddenfonds verstrekte subsidie terwijl de plannen niet gerealiseerd kunnen worden door het ontbreken van de benodigde vergunningen, omdat het bestemmingsplan niet gewijzigd wordt? Zo ja, waarom? Ze nee, op basis van welke argumenten?

2. Bent u bereid zich in te zetten om deze situatie te voorkomen door opschorting van de uitkering van de subsidie te vragen en hierover op korte termijn overleg te plegen met het Waddenfonds en LNH? Zo nee, waarom niet?
Bij eerdere Statenvragen heeft GS aangegeven de EHS=begrenzing niet te willen aanpassen. Het beheer van de gronden die LNH wil verwerven voor natuurontwikkeling buiten de EHS (39 ha) zal zij dus zelf moeten financieren.
De financiële situatie bij LNH is echter niet sterk. In 2012 werd er een verlies geleden van 9 ton en in 2013 werd er een verlies gelden van 7 ton. Vanaf 2015 wil de provincie de structurele subsidie aan LNH terugbrengen . LNH heeft aangegeven op dit moment voor een uitdaging te staan wat betreft het financieren van het beheer van de 39 ha uit het plan.

3. Acht het College van GS het wenselijk indien LNH de gronden buiten de EHS verwerft (39 ha) maar vervolgens niet de middelen heeft om deze gronden op de voorgeschreven wijze in de toekomst te beheren? Zo nee, waarom niet?

4. Bent u ervan op de hoogte dat "economische haalbaarheid" van de plannen een voorwaarde is voor verstrekking van een subsidie door het Waddenfonds (artikel 1.15f subsidieverordening WF 2012, en artikel 3.5-1j subsidieverordening WF 2014, vastgesteld 30 juni 2014)?

5. Is het College van GS van mening dat er gegronde redenen bestaan om te twijfelen aan de economische haalbaarheid van de plannen van LNH voor zover dit het beheer van de gronden in de toekomst betreft gezien de financiële situatie bij LNH? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

6. Wat zijn volgens het College van GS de gevolgen wanneer Landschap NH de gronden aankoopt en de subsidie daarna ingevorderd wordt omdat het project niet aan de subsidievoorwaarden van het Waddenfonds voldoet?

7. Bent u op de hoogte van het feit dat bij een Waddenfondsaanvraag een liquiditeitsplanning per jaar verplicht is bij een meerjarig project (artikel 1.12 3b subsidieverordening WF 2012)?

8. Bent u op de hoogte van het feit dat bij de aanvraag van plan LOV van LNH deze liquiditeitsplanning – voor zover onze informatie strekt - ontbreekt? Welke conclusies verbindt u hieraan?

In de beantwoording van eerdere Statenvragen over dit onderwerp van 15 april jl. werd bij vraag 2 aangegeven dat het omzetten van landbouwgrond naar natuurgrond in het begrensde landbouwontwikkelingsgebied juridisch niet strijdig is met provinciale belangen zoals neergelegd in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie.

9. Betekent dit dat gronden met de bestemming "grootschalige landbouw" in de Structuurvisie wat de provincie betreft in principe omgezet kunnen worden in natuurgrond? Graag een toelichting.

10. Vervallen hiermee de gronden met de bestemming "grootschalige landbouw" in de Structuurvisie feitelijk tot gronden met een bestemming "potentiële natuurgronden"? Zo nee, waarom niet?

11. Acht het College van GS het wenselijk dat er binnen gebieden voor "grootschalige landbouw" in de structuurvisie natuurgebieden ontstaan, ondanks dat dit juridisch wellicht mogelijk is? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Op 20 december 2013 heeft LTO Noord een brief ontvangen van LNH waarin een toelichting wordt gegeven op het proces voorafgaand aan de subsidieaanvraag. De meest opvallende zin in de brief luidt: “De planvorming kwam bij ons in een versnelling, vanwege het verzoek om een aanvraag in te dienen voor het einde van 2013, terwijl wij dit eigenlijk nog niet van plan waren.” Dit contact heeft er voor gezorgd dat LNH versneld en zonder overleg met overige partijen een aanvraag bij het Waddenfonds heeft ingediend terwijl zij dit eigenlijk nog niet van plan was.
In de beantwoording van eerdere Statenvragen (antwoord 5E) is aangeven dat door of namens het DB van het Waddenfonds geen actieve rol is gespeeld bij de totstandkoming van de subsidieaanvraag. Uit de genoemde brief blijkt echter dat er actief contact is gezocht met LNH om hen te vragen versneld een aanvraag in te dienen.

12. Kunt u aangeven - indien dit verzoek conform uw eerdere antwoord niet door of namens het DB van het Waddenfonds is gezocht – via wie dit verzoek wel is gedaan? Zo nee, waarom niet?

13. Hoe verklaart u de gang van zaken zoals beschreven in bovengenoemde brief?

14. Bestaan er regels binnen het Waddenfonds omtrent het doen van een "verzoek tot een aanvraag"?

15. Acht u het wenselijk dat er voor het indienen van een subsidieaanvraag bij het Waddenfonds een "verzoek tot een aanvraag" wordt gedaan? Zo ja, wat zijn daarvoor de argumenten? Zo nee, wat zijn uw gedachten over de gang van zaken zoals beschreven in de brief?

16. Acht u het wenselijk dat er voor het indienen van een subsidieaanvraag bij het Waddenfonds een verzoek tot een aanvraag wordt gedaan voor een subsidieaanvraag op korte termijn, waardoor er vervolgens geen overleg meer plaats kan vinden (maar er slechts sprake is van een intentie tot overleg in een latere fase) met overige belanghebbende partijen?

17. Acht u deze manier van handelen in overeenstemming met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur zoals vervat in de AWB en bijbehorende jurisprudentie?

Er is momenteel veel overlast van ganzen in het plangebied: ganzen foerageren op alle agrarische percelen in en rond het plangebied. De verwachting is dat de overlast van ganzen in en rondom het plangebied toeneemt als er extra natuurgebieden cq. rustgebieden voor ganzen komen. Momenteel is het voor boeren niet goed mogelijk om de geleden schade (in vele gevallen tienduizenden euro’s per jaar) te verhalen; het beschikbare schadefonds is sterk overvraagd.

18. Wordt het doel van de subsidie wel gerealiseerd, wanneer ganzen eventuele nieuw aangelegde natuur domineren en/of vernielen en andere vogels en diersoorten verdringen?

19. Hoe kijkt de provincie aan tegen de extra overlast van ganzen die er zal komen, wanneer er meer natuurgrond in dit gebied wordt aangelegd, terwijl de overlast van ganzen nu al zeer groot is? Hoe gaat dit gecompenseerd worden?

Er ligt een wens van LNH (zoals verwoord in de subsidieaanvraag) om het gebied te laten verzilten. Dit vormt een bedreiging voor de landbouw en is ogenschijnlijk in strijd met de beleidsambities van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

20. Wat is de mening van het College van GS hieromtrent en acht het College verzilting in dit gebied wenselijk? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

21. Heeft u contact hierover opgenomen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en zo ja, wat is het resultaat van dit contact? Zo nee, bent u bereid dit te doen?

Petra van Hartskamp-de Jong (VVD)
Ciel Stevens-Meewis (CDA)
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi X-Fun
€ 11.750,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Nieuwstraat Hippolytushoef met oude boerderij op grond Piet de Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...