NOORDKOP ZONNIGSTE DEEL VAN NEDERLAND
Uitgegeven op 03-07-2002 om 21:29  |  link  |  bewaar  |  print

Noordkop - Voor wie de afgelopen dagen vertwijfeld rondsopte over camping of op straat: houdt moed, het is toch waar. De Kop van Noord-Holland is het zonnigste deel van Nederland. Blijkens de net verschenen klimaatatlas van het KNMI had een hele smalle kuststrook bij Callantsoog, Den Helder en op het zuidwestelijk deel van Texel de afgelopen dertig jaar de meeste zonuren.
,,De Kop van Noord-Holland is onbetwist het zonnigste deel van Nederland'', concludeert klimatoloog Rob Sluijter van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in De Bilt op basis van metingen tijdens de afgelopen drie decennia. De Klimaatatlas van Nederland 1971-2000 bevat talrijke gegevens van meetstations, verspreid over Nederland.
,,Noord-Holland, in het bijzonder de kop, vormt in feite een schiereiland dat sterk onder invloed staat van het omringende water. Wat zie je bijvoorbeeld in de lente en de vroege zomer? Dan is het er relatief zonniger en droger dan de rest van het land. In de herfst daarentegen slaat de balans naar de andere kant door. Dan zie je dat er naar verhouding veel neerslag valt en dat komt eveneens door de invloed van het nog warme zeewater er omheen.'' Toch valt het in de Noordkop nog redelijk mee. Langs de Zuid-Hollandse kust valt meer regen en ook op de Veluwe word je natter dan in Den Helder. Op Wieringen valt overigens minder neerslag dan in de marinestad.
De Kop van Noord-Holland vormt volgens weerkundige Sluijter het toonbeeld van een gematigd zeeklimaat. ,,Kenmerkend hieraan is dat je ook weinig uitschieters hebt. In de zomer heb je dus niet zo snel snikhete dagen, in de winter vriest het er vaak niet zo hard als in het oosten.''
De metingen van het KNMI bevestigen de kreet van veel mensen dat het 'in Den Helder altijd waait'. De marinestad staat daarin echter niet alleen. Langs de gehele Noord- en Zuid-Hollandse kust is in een strook van amper enkele kilometers breed de windsnelheid gemiddeld het hoogste. Die wind neemt echter al snel af naarmate je in de Noordkop verder oostwaarts rijdt. Op Wieringen waait het bijvoorbeeld gemiddeld net zo hard als in hartje Rotterdam.
Goed nieuws voor wie bang is voor onweer: op enkele gebieden in Oost-Groningen en de Achterhoek na, komen donder en bliksem het minst voor in de Kop van Noord-Holland.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Heinkel Motor, zeer mooi
€ 2.750,-

Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Wieringer historie:
Grootste salade - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...