Jazz en Pop in het Vikingschip
Uitgegeven op 04-05-2014 om 11:04  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Bigband MissJones en Oosterdok 4 gaven in een goed gevuld Vikingschip een gevarieerd concert. MissJones wisselde bigband nummers af met popmuziek. Oosterdok 4 bond de jazzliefhebbers aan zich.


Oosterdok 4

Late in the evening, zo luidde de titel van het concert. Oosterdok 4 beet het spits af. Na een intro speelde het kwartet samen met Bigband MissJones Have you met Miss Jones om vervolgens het stokje door te geven aan Ton van der Kieft. Hij leidde MissJones enthousiast in een aantal afwisselende nummers. Twee Wieringer musici, Jacob Smit (trombone) en Ton Bakker (gitaar), maken deel uit van de bigband. Na jazzstandard Sweet Georgie Brown volgden enkele popsongs, How sweet it is (bekend door Marvin Gaye) en Fix you van Coldplay. Zangeres Isabelle Braaf vertolkte het nummer solo, waarbij ze zichzelf op gitaar begeleidde. In Backrow Politics pakte MissJones uit met echte bigband muziek. De vijf trompettisten speelden een hoofdrol met goede solos. Zanger Ruud van Etten mocht zijn favoriete nummer Mr. Bojangles ten gehore brengen. In Jump, jive an Wail van Louis Prima kwam de bigband nog n keer voor de pauze tot zijn recht. MissJones was in de populaire nummers vooral een begeleidingsband en dat deed afbreuk aan de naam Bigband. Zangeres Isabelle Braaf heeft een goede stem, die echter beter tot zijn recht komt in jazznummers. MissJones besloot met een medley van Earth Wind and Fire, een aarangement van Dirk Keijzer, en (samen met Oosterdok 4) Almost like being in love, ooit een hit van Frank Sinatra. Oosterdok 4 besloot het programma voor de pauze. De groep bestaat uit vier talentvolle musici van nog geen twintig jaar. Zij hebben elkaar leren op het Conservatorium van Amsterdam, gevestigd aan het Oosterdok. In 2012 wonnen zij de eerste prijs op het prestigieuze Prinses Christina Concours in Amsterdam. De jury beloonde Oosterdok 4 onder meer met een optreden op het North Sea Jazz Festival 2013. Het kwartet maakte haar reputatie waar met If I were a bell (van het Miles Davis Quintet) en de klassieker Mack the Knife van Sonny Rollins. De vier jongelingen draaiden hun hand niet om voor bekende jazzstandards en met name saxofonist Gideon Tazelaar en drummer Wouter Khne maakten indruk.


Bigband MissJones onder de bezielende leiding van Ton van der Kieft

Na de pauze begon MissJones met een aantal popsongs, onder meer Late in the evening en Turn the beat around van Goria Estefan. Echte bigbandmuziek was te horen in Sing, sing, sing met een verrassende solo op klarinet. Oosterdok 4 pakte nog eens uit met een indrukwekkende vertolking van Impressions van John Coltrane. De bigband trakteerde de aanwezige Wieringers op Koperen helden van Jeroen Zijlstra om te besluiten met Viva la vida van Coldplay. Het publiek zong het laatste nummer uit volle borst mee. De uitsmijter van MissJones en Oosterdok 4 samen was het al 75 jaar oude The lady is a tramp. Een goede keuze.

Al met al een onderhoudend concert, al hadden er wat mij betreft wat minder populaire nummer en meer jazz op het programma mogen staan. Maar ja, dat is een kwestie van smaak.


Zangeres Isabelle Braaf en zanger Ruud van Etten

Bert Loos
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Te koop BMW Z3 Roadstar 1.8
€ 4.250,-

Wieringer historie:
Crazy Eef - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...