Nieuwe schroef voor Wieringer Skuutje WR60
Uitgegeven op 14-04-2014 om 22:23  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - De restauratie van het Wieringer Skuutje WR60 vordert gestaag. De zeilen zijn klaar en de nieuwe schroef is gearriveerd. De Stichting Vrienden van de Wieringer Aak denkt zelfs al aan de officiŽle tewaterlating.

Het skuutje krijgt een moderne schroef. Het is de zelfinstellende schroef Max-Prop waarvan de drie bladen, als de motor stilstaat, in de lengte richting van het schip staan zodat er minimale weerstand is. Op het moment dat de motor in zijn werk wordt gezet, kantelen de bladen automatisch en zorgt de schroef voor de voortstuwing.
De aanschaf van deze hightech schroef is mogelijk gemaakt door "Stichting Goede Doelen Nh1816" die ook de aanschaf van de nieuwe motor mogelijk heeft gemaakt.
Daarmee krijgt de skuut, die ruim 100 jaar zonder schroef heeft gevaren, een moderne voortstuwing die nauwelijks van invloed is op het varen onder zeil.


Samen met Jaap Posthumus wordt al het ijzerwerk in de werkplaats van Siem Molenaar in Heerhugowaard gemaakt

Het skuutje bestaat niet alleen uit hout. De blokken in de mast moeten aan de ijzeren hanenpoten gehangen worden, de zwaarden aan de zwaardhaken en het roer met de duimen of roerhaken aan de vingerlingen. De touwen moeten vastgemaakt worden aan de korvijnnagels.

Speciaal voor de Wieringer aken WR4 en WR173 en het skuutje WR60 komen er nieuwe drijvende steigers in de haven van Den Oever. De drijvende steigers zijn voor de Wieringer skuut erg belangrijk. Bijna 2 jaar geleden werd duidelijk dat het schip eigenlijk net iets te klein is om goed tussen de meerpalen te kunnen afmeren. Doordat het korter is dan de Wieringer aken bestaat het gevaar dat het schip naast een meerpaal terechtkomt en beschadigd wordt door de kademuur. Het is de bedoeling dat de steigers komende de zomer op hun plaats komen te liggen.

Na de restauratie zal de tewaterlating van de Wieringer haringskuut WR60 feestelijk geschieden. De originele naam van de WR60 is 'Jonge Jan'. Daarom zoekt de stichting kinderen tot 12 jaar, die op Wieringen wonen ťn die Jan heten. Een of meer ĎJonge Jannení worden bij de tewaterlating betrokken.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Wieringer historie:
Vliegramp - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...