Charme offensief op Wieringen
Uitgegeven op 12-03-2014 om 09:53  |  link  |  bewaar  |  print

(INGEZONDEN BERICHT)

De verkiezingen staan voor de deur. En dat merken we.

De deur naar de burgers staat wa-gen-wijd open.
Maar voor hoe lang? En waarom niet eerder?

De burgerparticipatie wordt nu geroemd (maar in veel overleggen nog steeds vergeten). Informatievoorziening is nog steeds rijkelijk laat of blijft helemaal uit.
De tendens van de afgelopen jaren is, dat burgers geen antwoorden kregen op vragen die ze indienden.

Dat wordt dan ook meermalen genoemd in vergaderingen en debatten; de keuze van Hollands Kroon om communicatie onderaan de ladder te plaatsen. Social media zijn een aanvulling. Nooit de enige invulling. Zeker niet voor senioren. En die hebben we binnen Hollands Kroon in ruime mate. Net als vlees én vis.

Raadsleden onderstrepen dat de opkomst van burgers /ondernemers soms wel erg laag is. Mijn suggestie; wellicht iets eerder beginnen met áctief aankondigen vanuit de gemeente? Raadsleden zijn immers zelf al weken voorafgaand op de hoogte. En ook wij hebben een agenda.

Ik richt mij op Wieringen en u via Wieringernieuws. Logisch dat ik terugkom op enkele Wieringer punten van de afgelopen termijn.


Wat punten uit het debat:

Bestuurskracht! Is die er op vooruit gegaan?
Dat is maar net vanuit welke hoek u dat bekijkt. De burger denkt hier het zijne van.

Het proces van vergunningen voor evenementen heeft wel een behoorlijke vooruitgang geboekt, zo ervaren ondernemers. Maar de evenementenkalender wordt te laat gevuld voor afstemming onderling. Dat geeft dan ook gelijk antwoord op de vraag die tijdens de thema-avond van de Senioren Partij gesteld werd.

De burgers ‘vrijwillig’ betrekken bij o.a. onderhoud van groen.

Goed.
Ook daar kunnen we wat mooie voorbeelden van geven. Onkruid dat maandenlang tot heuphoogte groeide. Zelfs op de stoep.

De ‘vrijwilligheid’ bij burgers ontstaat ‘vanzelf’ als je als gemeente maar lang genoeg wacht. Dat geldt overigens voor ‘vrijwillige’ inzet en kosten op alle fronten. Vrijwillig moet vrijwillig blijven en niet noodgedwongen.

Nú heeft men 80.000 euro beschikbaar gesteld binnen de gemeente begroting voor dit onderhoud van groen. Of dit een vooruitgang is op voorgaande jaren? Ik durf het u niet te zeggen. Bedragen zeggen mij eerlijkheidshalve niet zoveel in dit opzicht. Want ik ken die uit voorgaande periode (nog) niet. Het eerdere niveau des te meer:

‘B-niveau voor groen onderhoud’, zoals men dat in het debat noemde, gold in ieder geval voor het grootste deel van Wieringen. En werd niet eens behaald. Het onkruid groeide de pan uit, steegjes en andere openbare ruimten werden geheel niet meer onderhouden. En op gevaarlijke plekken voor zichtbaarheid in het verkeer bleek het ‘A-niveau’ ook ver te zoeken.

En dan de dijk. Heet hangijzer. Voor ‘Noeverse bewoners. En inmiddels ook voor de politiek. Het mag wat kosten zo’n dijk. Maar onderhoud het gevaarte dan ook behoorlijk. Zoals gemeente Wieringen zonder morren deed. Ook dit kwam maar moeizaam op gang.

‘Samen met de burger’
… is een veelgehoord credo die plots overal opduikt.

Let wel; Nog geen jaar geleden schroomde het College / de wethouder niet om, volledig tegen een unaniem advies van de burgerparticipatie (en visserij, industrieclub en zakenclub) in, de Raad te adviseren de coupure te verplaatsen. Tot zover ‘samen met de burger’.

Dat behoefde vervolgens ook nogal wat overtuigingskracht richting de Raad.
Niet om de emotie over te brengen. Maar het ongeloof. Want geen enkel ‘rationeel’ argument van de Wethouder en zijn adviesbureau hield stand tijdens de overleggen. (lees; verkeer-ader door de nieuwe coupure, verkeerstroom door het dorp etc.)

Het Zuiderstrandje.
Nu geroemd als voorbeeld van hoe burgerparticipatie toch fijn samen gaat met de gemeente. Een schot voor open doel; daar wilden burgers en gemeente hetzelfde. Het ging dan alleen nog om invulling en budgets.

Maar wanneer burgerparticipanten of andere groeperingen kritisch zijn op andere onderdelen of hameren op vraagstukken, die na 2,5 jaar nog steeds niet beantwoord zijn, dan wordt u, gemeente, een stuk knorriger.

Deelprojecten.

Waar is plots het plan (en het budget!) gebleven die ons in het vooruitzicht gesteld werd voor de opwaardering van Havenstraat, Voorstraat en Zeestraat met alles wat daar nu te doen is? Dat deelproject zou ook op de korte termijn besproken worden, maar is nu geheel naar achteren geschoven. Tot de pot leeg is en daar geen budget meer voor beschikbaar is. Uitvoer kan later. Maar budget en subsidie verdelen, die beschikbaar is, hoort nu al te gebeuren. We willen immers toch weten waar we straks op mogen rekenen?

Subsidies ‘stromen’ immers niet zelden naar andere onderdelen binnen gemeenten, dan waar ze eerder voor aangevraagd waren. Den Oever is een leuke melkkoe de komende tijd. Of oliebron. Of gasveld. Hoe u het wilt zien. Het levert geld op. We staan financieel ‘in the picture’. Maar wordt het hier ook gebruikt?

En hoe zit het met het door projectbureau en adviesbureau enthousiast ontvangen plan om de steigers van de Waddenhaven (deels) naar ‘binnen’ te halen?
Tijdens burgerparticipatie omtrent de coupure, werd dat plan omarmt – en zelfs op de platen van de beoogde historische haven getekend door de gemeente. Nu zien we er in de tekeningen niets meer van terug. Hoewel de Burgemeester mij gisteren informeel anders beweerde; hij wist niet beter dan dat de steigers wél ‘naar binnen’ zouden komen. Dat zie ik graag bevestigd.

Want wát een impuls voor huidige ondernemers zou dat zijn! Om de periode van eind 2014 (beoogde oplevering van Dekamarkt-Strip-Style) tot minstens eind 2017 in enige mate te overbruggen…
De dijk met de mooie wandelroute richting haven, zou toeristen trekken. Ook naar de ondernemers die er nu zitten. En ondernemers die er dan weer durven te vestigen.
Dat zou als ‘compensatie’ gelden om ‘de loop’ te houden in de huidige straatjes aan de haven. (bij iedere (im)materiele compensatie voor het binnendijkse plan van de gemeente, verwijst gemeente overigens onterecht naar HHNK en dijk…)

Men was in alle consternatie alleen even vergeten om te melden dat deze overbruggingsperiode opeens 2+ jaar langer was geworden. De dijk zou eind 2015 opgeleverd worden, maar dat wordt nu ‘op zijn vroegst’ 2017. Het zal uw (familie)bedrijf maar wezen die dat daaraan onderhevig is.

Mij is de logica van het wegtrekken van de supermarkt uit de dorpskom, versus het ontwikkelen van een historische/toeristische haven ook nog steeds volstrekt onduidelijk.

Huidige ambtenarij beweert; Deka Vastgoed wilde dat. Terwijl de voormalige Wieringer ambtenarij toch echt heel andere gesprekken gevoerd heeft met Deka- en Dreef Vastgoed Beheer. En met de huidige wethouder.

Als gemeente zijnde, bepaal je waar detailhandel zich mag vestigen.
De dreiging dat bij vertrek van de Dekamarkt ‘vestiging van andere supermarkt binnen het dorp tegen gegaan zou worden’, stuit bij mij nog steeds op onbegrip.
Je laat je toch niet manipuleren als gemeente zijnde? Zeker niet als andere locaties al voldeden. Binnen het dorp. Het doet dan ook vermoeden dat verkoop van grond aan de Strip de hoofdreden was voor de gemeente. De grond die op advies van Converse was aangekocht.

Maar ja; als je afstand tussen huidige (Wadden)haven / (witte) vloot uitlegt aan een fractievoorzitter op de bijeenkomst van het OFHK en zijn antwoord is dan ‘ach, die mensen hebben toch tijd zat’ om hun boodschappen (te voet?) te halen, dan breekt mijn hullest. (U zegt? Da’s Wierings.)

Het gaat niet om tijd. Maar om gemak en comfort. Wat je graag wilt hebben in en rondom een haven. Om te kunnen exploiteren. En te zorgen dat de haven zich grotendeels kan ‘bedruipen’, wat ook de vloot weer ten goede komt.

Zorgen dat mensen hun boten en bootjes hier graag aanleggen. En dat betalende ondernemers met boten niet na 3 maanden weggestuurd worden, zonder moverende redenen.

Zorgen dat ‘de twee ton die jaarlijks op de haven toegelegd moet worden’ enigszins wordt gecompenseerd.

Overigens kwam die ‘twee ton’ voort uit de rente van een Wieringer overeenkomst met RWS die geld beschikbaar had gesteld en geoormerkt voor onderhoud van de Wieringer havens (lees; 7-8 mln euro voor Haukes en Den Oever).
En hield voor onze WR boten de havengelden betaalbaar. Dat geld stond in depot. Maar onze huidige bestuurders blijken bij navraag , na het debat, geen antwoord te kunnen geven over wat er met o.a. die gelden is gebeurd. Datzelfde geld wat gebruikt had kunnen worden voor aanleg van wifi, vers water en electra. En onderhoud van de haven(s).

Tuurlijk; na 19 maart kan het er allemaal (weer) heel anders uitzien!
(Nu kan ik inkoppen met ‘laten we het hopen’, maar die laat ik nog even achterwege).
Maar het grote gevaar is dat dit helemaal niet zo is.

Opeens staat ieder (beoogd) Raadslid te trappelen om - met die open deur in de hand - vragen van burgers te beantwoorden.

En laat ik nu één van die burgers zijn, die ook staat te popelen om die antwoorden te krijgen, vóórdat ik het kiezershokje in stap. Maar wij, burgers, popelen al een tijdje.
Zodra het ietwat de diepte in gaat, krijg ik steevast het teleurstellende antwoord ‘ik kan daar niet verder op in gaan, want ik ken niet de details’.

Sjuust. Een staaltje sturing op afstand.

Helaas blijkt ‘Openbaar Bestuur’ nog geen gemeen goed binnen Hollands Kroon.
Hoeveel moeite de partijen nu ook doen om ons anders te doen geloven.

Waar een gemeente haar burgers onvoldoende informeert en niet de moeite neemt om gestelde vragen te beantwoorden of klachten op te lossen (die tendens werd bij diverse Raadsvergaderingen op verschillende onderwerpen pijnlijk duidelijk), kan toch nauwelijks het verwijt gemaakt worden dat diezelfde burgers ‘het niet snappen’.
Dan bleef de gemeente dus in gebreke.
Immers; Legt u het dan eindelijk maar eens uit. Met onderbouwing en inzage graag.

Een kiezersadvies?

Kijkt u naar wat er tot nu toe voor u gedaan is en door welke partij of welk Raadslid.
Een voorkeursstem kan namelijk ook. Mocht u niet helemaal blij worden van nr 1 tm 5 op een lijst door hun voorgaande acties, dan zijn er meer mensen, die wellicht meer op hebben met uw omgeving en die u graag als persóón in de Raad wilt hebben. Om hem of haar te laten doen wat hij of zij daarvoor ook al deed; uw belangen behartigen.

Dat betekent voor Raadsleden soms ook; gedegen onderzoek, wanneer informatievoorziening en inzage aan de Raad en aan burgers uitblijft op herhaaldelijk verzoek. Een onderzoek wordt niet gedaan op basis van bewijs, maar op basis van gerede twijfel, wanneer tegendeel uitblijft.. Het dient juist bewijs op te leveren.

Durf dus kritisch te zijn!

Het is heel makkelijk om beterschap te beloven aan de burger voor de komende periode. Maar ik geloof er eerder in dat degenen die zich eerder als goede luisteraar en kritische volksvertegenwoordiger hebben getoond, dat nu ook weer zullen doen.

Daarbij helpt het dat zo iemand ook werkelijk affiniteit heeft met uw omgeving en belang. Heus.

Heb ik daar ideeën bij? Ja. Heeft u daar interesse in? Dan weet u mij te vinden.
Sta ik op de lijst? Nee. Daarvoor schrijf ik dit ook niet.

Wat ik echt ten zeerste hoop, is dat u het kiezershokje weet te vinden.
En geïnformeerd bent. Voor uzelf. En dat u via de kiezerspas laat horen, wat u wellicht in het openbaar niet kunt verwoorden.

Geen tijd? Machtig uw stem aan een naaste!

Een hoge opkomst. En zorgen dat ook de WR stem sterker gehoord wordt en breder plaats kan nemen binnen de Raad. En doe eens gek; het College. Binnen welke partij dan ook. Juist nu.

Bij de fusie van Wieringen naar Hollands Kroon is die verdeling grotendeels teniet gedaan (en toen konden we daarover niet stemmen….).

Tot 19 maart.

Hartelijke groet,
Rebecca Hart
(u weet wel…)
(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
(advertentie)
Occasions