Exposities en musea
Uitgegeven op 11-02-2014 om 17:04  |  link  |  bewaar  |  printdinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna
BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


zaterdag en zondag


In en uut de kleren

STROE - De nieuwe wintertentoonstelling bij het Wieringer Eiland Museum Jan Lont heet In en uut de kleren.

De getoonde kleding bestaat uit zondagsgoed en werkplunje. Wieringen kende kledingstukken voor feest, maar ook voor rouw. Vooral bij dat laatste komen vele regels te pas.
Specialiste op het gebied van klederdracht is Jeanne de Weert-Doesburg. Het museum prijst zich gelukkig dat behalve veel kleding van haar zijzelf ook vaak te vinden is bij Jan Lont. Samen met de textielwerkgoep heeft zij een informatieve tentoonstelling ontworpen, waar behalve topstukken ook apparatuur te vinden is waarmee men deze stukken vervaardigde. De opening vindt plaats in de vorm van een modeshow. Te zien zal zijn hoe de Wieringer vrouw zich in het verleden laag voor laag in het knappe pak hees. Ook de bekende broekleerzen worden gedragen en geshowd.

Tijdens de wintermaanden is het museum geopend op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-16.00 uur.


dagelijks

Schilderijen van Anneke van der Made

SCHAGEN - Anneke van der Made uit Wieringerwerf exposeert met ruim veertig schilderijen in Magnushof in Schagen. Met deze expositie laat Anneke een overzicht zien van haar oudere en nieuwe werk. Onder andere sterk uitvergrote realistische tulpen, abstract werk met materialen erin verwerkt en zeeschilderijen.Naast haar werk als kraamverzorgende bij Omring heeft Anneke nog een passie, namelijk schilderen. In 1997 is zij daarmee begonnen en door de jaren heen is haar werk heel veelzijdig geworden qua stijl, materiaal, kleurgebruik en techniek. Ze wil zich blijven ontwikkelen en vindt het fijn om van alles uit te proberen. Anneke wordt geïnspireerd door de kust, dieren, het weidse landschap van de Wieringermeer en vooral de tulpenvelden uit haar omgeving.

De expositie is tot en met 20 maart dagelijks gratis te bezichtigen van 09.00 uur tot 18.00 uur in Verpleeghuis Magnushof, Jacob Ruysdaellaan 30 te Schagen.

Magnushof is onderdeel van Woonzorggroep Samen. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


zaterdag en zondag

Nieuwjaars-expositie

OOSTERLAND - In de donkere dagen aan het begin van het nieuwe jaar heeft de cultuurwerkgroep van de Stichting Culturele Kring Wieringen een lichte kleurrijke tentoonstelling samengesteld. In de Nieuwjaars-expositie in de Michaëlskerk is werk van Lubbo de Graaf, Annemiek van der Werff en Claartje Asser tentoongesteld.

Lubbo de Graaf - lichtsculpturen

Van oorsprong komend uit het ambachtelijk werken met hout, is Lubbo vervolgens aan het beeldhouwen gegaan. De laatste tijd vooral bezig met het maken van ‘functionele kunst’
In dit geval lichtsculpturen. Dit zijn sculpturen en een lamp inéén. Een mooi object dat je óók kunt gebruiken; bijvoorbeeld als sfeerverlichting, of als een aanvulling op bestaande verlichting. Ze drukken lichtheid en subtiliteit uit. Elk object is uniek in zowel vorm als kleur.
Altijd bezig met het ‘zoeken’, of eigenlijk ‘vinden’ van mooie vormen. Hetgeen een kwestie is van aandachtig kijken of ‘uitvinden’ door gewoon te doen. In de natuur is immers ‘alles’ al aanwezig.
Zijn lichtsculpturen hebben zeer organische vormen, met veelal als basis een mooi gevormde tak. De vormen zijn natuurlijk, en met een verfijnd gebruik van materiaal en kleur. Transparant en soms lijkt het alsof ze als het ware nog kunnen ‘groeien’. Ze zijn te gebruiken in zowel grote als in kleine ruimtes. De kleuren, creëren een heel specifieke sfeer.

Annemiek van der Werff - fotografie
De foto’s van Annemiek zijn kleurrijk en vallen op door de pakkende scenes!
Zoals ze het zelf zegt: “Laten we eerlijk zijn: alles is al een keer vastgelegd. Maar niet door mij en ook niet gezien door mijn ogen…” Registreren maar vooral ook interpreteren en daardoor een eigen ‘werkelijkheid’ creëren is de uitdaging waar ik iedere keer weer voor sta.
Favoriete onderwerp: mensen… gewone mensen als u en ik. Het kan net zo goed uw vriend, moeder of buurman zijn. Maar nooit geënsceneerd en veelal in kleur.
Helemaal autodidact ben ik niet, o.a. cursussen gevolgd bij Fotogram in Amsterdam.

Claartje Asser - schilderijen
Claartje maakt olieverf schilderijen met uiteenlopende onderwerpen zoals stillevens en dierportretten. De blik van een mens of een dier in een portret, een stukje fruit in volle glorie; Claartje Asser vangt de tijd!
Door middel van olieverf wordt met vaste hand, huid en haar zichtbaar gemaakt in realistische verbeelding.
Haar trompe l'oeil en speelse wandschilderingen verrassen de kijker op zijn tocht langs haar onderwerpen uit het alledaagse leven.
De techniek in stofuitdrukking maakt Assers werk levensecht.

De expositie is t/m 2 maart iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.30 tot 16.30 uur in de Michaëlskerk.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In de galerie van Hotel Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, zijn quilts te bewonderen, die gemaakt zijn door cursisten van Jeannette Renooij.

Er hangt een grote diversiteit aan kleur en techniek. Tijdens deze tentoonstelling worden 2 workshops georganiseerd, waar u zelf aan de slag kunt. Deze keer kunt u, samen met Jeannette Renooij en Alie Kool, een deurstopper maken in de vorm van een kat of een uil.

De workshops zijn op zondag 26 januari en 2 februari. Aanvang 14.00 uur, de kosten zijn 15 euro incl. materiaal, maar exlusief consumpties. Voor inlichtingen en opgave kunt u Jeannette Renooij bellen 0227-581271.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Poll:
Het weer...
het kan mij niet heet genoeg
het is wel weer mooi geweest zo
  
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Aspiration 5drs
€ 9.350,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...