Lustrum WK indoor Kubb
Uitgegeven op 11-01-2014 om 09:12  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - In de manege van de Wironruiters wordt op zaterdag 8 maart voor de vijfde maal gestreden om het Open Wieringer Kampioenschap indoor Kubb (OWKIK).

Misschien heeft u nog nooit van kubben gehoord, maar dit kubbtoernooi in Hollands Kroon is van internationale allure. Met elk jaar deelnemers uit BelgiŽ, Nederland en Duitsland. Dat wil niet zeggen dat je goed hoeft te zijn om mee te doen. Kubb is vooral een oeroud gezelligheidsspel dat volgens zeggen zijn oorsprong vindt in Zweden ten tijde van het Vikingtijdperk. Het kan in teamverband worden gespeeld, maar ook gewoon 1 tegen 1. Het spel lijkt het meest op een combinatie van schaken en kegelen. Het mooie ervan is dat het competitie biedt voor en tegen jong en oud.


Eťn dag per jaar wordt de manege omgebouwd tot Kubb-paleis.

Iedereen kan zich opgeven voor een leuke dag en in, voor diegene die nog niet bekend zijn met de regels, zijn er genoeg mensen aanwezig die u op weg kunnen helpen. Het toernooi staat open voor 32 teams, op dit moment staat de teller op 12 teams. Ook meedoen? regel dan snel een team van drie tot zes personen en schrijf in om mee te strijden om de bokalen en de eeuwige roem voor slechts Ä 20,-. Wil je liever nog niet meedoen, voor spek en bonen een potje Kubb spelen is na de voorronden ook mogelijk.

Het toernooi wordt zoals altijd gehouden in de manege van de Wironruiters aan de Lonjeweg in Hippolytushoef. De vrijwilligers van de kantine staan weer de hele dag paraat voor een natje en een droogje. Met kubben mag je fanatiek zijn, maar het draait vooral om de gezelligheid. Een biertje mag er dus best bij.

Per partij komen op het OWKIK twee teams van drie tot zes personen in het perk. Ze nemen plaats achter hun basislijn. De bedoeling van het spel is om met 6 werpstokken de kubbs (blokken) van de tegenstander om te gooien. Elke omgegooide kubb wordt in feite ingenomen door het team die ze heeft omgegooid. De tegenstander moet deze teruggooien op de helft van de andere tegenstander waardoor de speelhelften continu wisselen van kubbs. Zijn alle kubbs van een partij omgegooid dan mag de koning worden omgegooid. Het team dat als eerste de koning omgooit heeft gewonnen. Als de koning echter tijdens het spel wordt omgegooid heeft het gooiende team verloren (denk aan de zwarte bal met poolbiljart).

Voor inschrijven en/of meer informatie kunt u gaan naar www.slingwerweg.nl.
Hier staan ook de uitslagen en foto's van voorgaande jaren en allerhande informatie over Kubb.
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Wieringer historie:
Succes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...