Werk aan Wieringer Skuutje vordert gestaag
Uitgegeven op 27-11-2013 om 17:11  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Ook de winter wordt hard aan het Wieringer Skuutje WR60 gewerkt. Onder meer de zeilen en het ijzerwerk worden onder handen genomen.
Het voordek en de houten overloopHet voordek zit er in. Na het raamwerk van dekbalken, ligt nu ook het dek: een combinatie van eiken en grenen.
Omdat je er later moeilijk bij kan, is de onderkant van het dek al wit geverfd en is een groot deel van het overige hout van lak/olie voorzien. Het dek is al gerubberd.
Ook de overloop is klaar. Deze is weer, zoals dat vroeger het geval was, van hout.
Verder zijn de boorden boven het vuur kromgebogen en op hun plaats aangebracht maar nog niet vastgezet.
Het voordek ziet er al 'compleet' uit.

De zeilen
Het winterseizoen is begonnen: er wordt weer aan de nieuwe zeilen gewerkt.
De grote kluiver is klaar. Er wordt nu door onder andere de beide Kees’en (Hos en Jeeninga) en Roel van der Schaaf gewerkt aan afwerking van fok en grootzeil.
Dankbaar wordt gebruik gemaakt van de nettenzolder van de CIV, de coöperatie voor de visserij op de haven van Den Oever.

Het IJzerwerk
Nu spanten en huid van het skuutje min of meer vervangen zijn, kan begonnen worden aan de vele andere klussen die nog gedaan moeten worden.
Eén daarvan is het ijzerwerk: zwaardogen, zwaard- en roerbeslag, mastbeslag, korvijnnagels en veel ander klein materiaal.
Jaap Postumus en Siem Molenaar hebben aangeboden om hun smederij in Heerhugowaard het ijzerwerk voor het skuutje te smeden. Daar wordt natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt!

Nu, eind 2013, is een belangrijk deel van het bedrag waarvoor de Stichting Vrienden van de Wieringer Aak,eigenaar van de WR60, zich heeft vastgelegd, gefinancierd. De stichting is bezig om ook de laatste € 5.000 bij elkaar te krijgen en heeft goede hoop, gezien de enthousiaste reacties van de afgelopen 2 jaar, dat het gaat lukken.
Daarmee wordt een uniek project rond een uniek schip verwezenlijkt.
De verkoop van verschillende actieartikelen draagt een financieel steentje bij aan de restauratie. Misschien een idee voor Sinterklaas of Kerst? Meer informatie op de website www.wr60.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Duke Wille over de kop - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...