Huisvesting arbeidsmigranten Wieringerwerf niet volgens wet- en regelgeving
Uitgegeven op 22-11-2013 om 13:13  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERWERF - Uitkomsten controles Kompas Noordkop in Hollands Kroon: Acht Poolse arbeidsmigranten worden niet goed gehuisvest in woonunits achter een boerderij in Wieringerwerf. Dat bleek uit controles – eerder deze week – van Kompas Noordkop, een project naar huisvesting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie.

De woonunits voldoen niet meer aan de huisvestingsnormen voor arbeidsmigranten. Eerder was een tijdelijke vergunning afgegeven, maar volgens het nieuwe bouwbesluit voldoet de huisvesting bijvoorbeeld niet meer aan eisen rond isolatie, ventilatie en oppervlakte. Overigens zijn ter plekke de acht arbeidsmigranten ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

Kompas bezocht - ook in het buitengebied van Wieringerwerf - een vrijstaande woning naast een boerderij. Daar werden vijf Poolse arbeidsmigranten aangetroffen. Vier van hen zijn ingeschreven in de GBA.

Bij de controles waren gemeente Hollands Kroon, politie en een medewerker van Kompas Noordkop van de partij. Het interventieteam controleert niet alleen binnen de hele Noordkop wekelijks de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt gescreend op misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onbekend ondernemerschap, onderbetaling van het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid.Waardevolle bijdrage

In de Noordkop leveren in de agrarische sector veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa een waardevolle bijdrage aan de lokale economie. Maar in de praktijk blijkt dat veel arbeidsmigranten zich niet registreren bij de gemeente waar ze wonen en dat de huisvesting soms te wensen over laat. Het project Kompas Noordkop, waar de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard bij zijn aangesloten, wil daar verandering in brengen. Arbeidsmigranten moeten zich zoveel mogelijk registreren. Zo krijgen zij dezelfde rechten en plichten als andere inwoners. Daarnaast ontwikkelen de gemeenten gezamenlijke spelregels voor de huisvesting van arbeidsmigranten.Juiste huisvesting

De vier Noordkopgemeenten werken binnen Kompas samen met de politie, inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De controles sluiten aan op de handhavingscontroles die in de regio West-Friesland worden gehouden. Het RCF Kenniscentrum Handhaving ondersteunt het project. Centraal bij Kompas staat huisvesting van arbeidsmigranten die past binnen wet- en regelgeving. Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon en voorzitter van de Stuurgroep Kompas daarover: Žarbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke huisvesting.ŽDe vier gemeenten binnen de Noordkop (Den Helder, Hollands Kroon, Heerhugowaard en Schagen) sloten vorig jaar aan bij Kompas, een project rond huisvesting van arbeidsmigranten, dat sinds 2009 draait in West-Friesland. Vanaf februari dit jaar zijn er in de Noordkop controles naar juiste huisvesting van EU-arbeidsmigranten. Nederland telt zoŽn driehonderdduizend arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. ZoŽn achtduizend daarvan vinden emplooi in de Noordkop. Deze zijn deels actief in land- en tuinbouw en distributiecentra.
(advertentie)
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
Occasions
Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Wieringer historie:
Mollenvangen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...