Weggebruikers pas uw snelheid aan: klei op de weg!
Uitgegeven op 11-11-2013 om 15:20  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Oogsttijd in volle gang. Voor veel landbouwbedrijven is de oogsttijd nu in volle gang. Tijdens oogstwerkzaamheden laten de profielbanden vaak modder en klei op de openbare weg achter. Zeker bij nat herfstweer kan dit tot gevaarlijke verkeersituaties leiden. Hoewel agrariërs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen soms glad zijn. Weggebruikers wordt dan ook gevraagd goed op te letten en hun snelheid aan te passen.

Vincent Elings is werkzaam bij het hoogheemraadschap en dagelijks beheerder van het gebied rondom Medemblik. “Klei op de weg is een belangrijk onderwerp voor ons als wegbeheerder. Steeds meer agrariërs zijn zich bewust van de gevaren. En dat is maar goed ook, want het kan snel fout gaan. Met droog weer is er niets aan de hand, maar één regenbui en de weg is levensgevaarlijk.”

Huisregel
Eén van de loonbedrijven waar het plaatsen van waarschuwingsborden en het schoonhouden van de weg hoog in het vaandel staan, is S.A.M. Schagen uit Zuidermeer. “Het is bij ons een huisregel. En dat is niet omdat het hoogheemraadschap zegt dat het moet, maar omdat we de veiligheid willen waarborgen. Ik moet er niet aan denken dat er een scooter te water gaat omdat wij de gladde weg niet goed hebben schoongemaakt of de bestuurder niet goed is geïnformeerd”, aldus Adelbert Schagen.

Bezemman
Als Adelbert of één van zijn broers een klus aanneemt, gaat er dus ook altijd een rolbezem mee. “Wij vegen de hele dag door. Als je aan het einde van de dag nog moet beginnen met schoonmaken heb je er veel werk aan. Ook de kans dat de klei er niet af gaat is groot en dan kun je er ’s avonds nog met waterwagens heen.” Dat vegen zorgt er wel voor dat ze er met een man extra op uit trekken. “Waar we met vier man voldoende hebben om bijvoorbeeld maïs te hakselen, gaat er iemand extra mee voor op de bezem.”

Kostenplaatje
Dat brengt natuurlijk een kostenplaatje met zich mee en dat begrijpt ook Vincent. “Agrariërs en tuinders hebben het nu erg druk. Tractoren rijden soms wel acht keer per dag heen en weer en ik wil ze ook de tijd geven om de klei op de weg op te ruimen. Als ik ergens klei zie liggen, bel ik de agrariër of loonwerker op of ga ik langs. Ik vraag ze dan een bord te plaatsen en de klei op te ruimen. Vaak is dat dan ook binnen een paar uur gedaan. Echter, als er niet op gereageerd wordt moet ik andere stappen nemen. Die kunnen variëren van een bekeuring tot een proces verbaal. Maar gelukkig komt dat weinig voor.”
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Wieringer historie:
Kampioenen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...