Exposities en musea
Uitgegeven op 09-11-2013 om 22:01  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Winterexpositie

OOSTERLAND - In de Michaëlskerk is een winterexpositie te zien van Theresa Takes (schilderijen) en Tecla Ormeling Dijkstra (keramiek ).


Gesprek (acrylverf) en Samen (gesodruk en gemengde techniek)

Theresa Takes - schilderijen
Theresa Takes is geboren op Wieringen. In 1985 verhuisde ze naar Friesland en woont daar in Lytsewierrum, een piepklein dorpje midden in de weilanden. Ze schildert en tekent al haar hele leven. Ze volgde de Vredeman de Vries Academie in Leeuwarden en studeerde in 1992 af aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Daar leerde ze haar ‘kunst’ serieus te nemen. Ze schildert met acrylverf, vooral mensen en landschappen.
Al zo’n 10 jaar maakt ze collages met streng geselecteerde krantenscheursels, gerangschikt op kleur en tekening die ze weer bewerkt met acrylverf. Van dichtbij herken je de aparte scheursels maar van verder af worden ze ondergeschikt aan het geheel. Vooral bij de landschappen geeft dit een iets vervreemdend beeld. Verder exposeert ze nu enkele dubbele portretten met gesso-techniek.


Keramiek van Tecla Ormeling Dijkstra

Tecla Ormeling Dijkstra - keramiek
Tecla Ormeling Dijkstra maakt keramiek, potten, objecten en beelden. Zij heeft de kunstopleiding aan de Vredeman de Vries Academie te Leeuwarden gevolgd. Tijdens de opleiding werd er weinig aandacht besteed aan keramiek, waardoor ze veel vakkennis heeft opgedaan door uit te proberen en in de praktijk te ervaren. Het meeste keramiek, zeker de potten, zijn raku gestookt. Dit doet ze, omdat ze dan vaak een mooiere glazuurlaag krijgen. Tecla vindt klei een heerlijk materiaal, waar zij lekker mee kan experimenteren. Zij is zo'n 20 jaar bezig en nog steeds vindt ze het werken met klei boeiend. Het maken van potten geeft haar rust, veel meer dan de beelden, die vragen toch meer concentratie. Samen geeft het voor haar een goede afwisseling.

De expositie is t/m 5 januari 2014 iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.30 – 16.30 uur. Extra geopend op 26 december 2013, 2e Kerstdag.


zaterdag en zondag

Schilderijen en tekeningen August Pruimboom

HIPPOLYTUSHOEF - August Pruimboom was een bekende Wieringer, die veel heeft bijgedragen aan het behoud van de Wieringer cultuur. Ook zijn tekeningen en schilderijen van vooral typische Wieringer landschappen en kerken trokken de aandacht. Dit deel van zijn nalatenschap wordt tentoongesteld in de Hippolytuskerk.Wie kende op Wieringen August Pruimboom niet? Talloze malen trad hij op als gastheer bij de exposities in de boerderijmuseum van Jan Lont en de toer-in exposities in de Michaëlskerk te Oosterland. Bovendien kon hij schitterend vertellen over alle voorwerpen in een oude Wieringer boerderij. Bijvoorbeeld over de fraaie Keulse potten in de zomerstal.

Maar ook zijn tekeningen en schilderijen van vooral typische Wieringer landschappen en kerken trokken de aandacht. In 2000 overleed August en in 2011 zijn vrouw Sarin, die prachtig kon handwerken. Het huis werd verkocht en de schilderijen en tekeningen van August Pruimboom verhuisden naar de zolder van zoon Dirk.

De Werkgroep Exposities Hippolytuskerk kwam deze schilderijen op het spoor en besloot samen met zoon Dirk het werk van August Pruimboom te exposeren.
Een aantal schilderijen van August is zelfs te koop!

Het werk van August Pruimboom is tot en met 15 december te zien op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.


dagelijks

Tollen verzameling van Hanneke Verhulst

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht is weer een nieuwe expositie ingericht. Hanneke Verhulst uit Middenmeer exposeert er haar verzameling tollen.

De verzameling bestaat uit priktollen-zweeptollen-trektollen-hand/vinger en bromtollen. Vooral de zweeptollen roepen bij veel mensen nostalgische herinneringen op. Hanneke ontdekte dat er over de hele wereld met tollen wordt gespeeld. Zij heeft dan ook tijdens haar reizen naar o.a. Bolivia en Vietnam, tollen meegenomen. Het tollenspel wordt al meer dan 2000 jaar gespeeld; het spel werd al door Cato, een Romeinse staatsman, aanbevolen aan ouders als ‘een passender tijdverdrijf voor kinderen dan dobbelen’.De expositie is te bekijken in de kleine vitrine in de hal en in de grote vitrine in de koffiezaal. De exposities is tot 15 december iedere dag, ook in het weekeinde, vrij te bezichtigen.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


zondag

Handen uit de mouwen

HUISDUINEN - Beeldend kunstenaar Pauline Vos exposeert in de Huisduiner Kerk aquarellen, etsen en houtskoolschetsen. De expositie heeft als titel Handen uit de mouwen.

De titel slaat deels op haarzelf, want het afgelopen jaar heeft zij in haar atelier in Toledo (Spanje) en in Den Oever (Wieringen) hard gewerkt aan een groot aantal nieuwe werken. Daaronder een serie aquarellen en houtskoolschetsen van zeevissers in actie.
Naast dit werk zijn er meer aquarellen en etsen van vissen, vogels, mensen en van Wieringen te zien.


Handen uit de mouwen en Vrienden op het leugenbankje

De thema’s voor het maken van haar werk komt zij tegen in haar directe omgeving.
Haar visie op vorm, kleurgebruik en realisme kenmerkt de eigen stijl waarmee ze de onderwerpen verbeeldt.
,,Daar waar ik ben en dat wat ik tegenkom, waarneem in schoonheid, emotie en puurheid, leg ik vast.’’

De expositie is t/m 24 november op zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend.
Pauline Vos is tijdens de expositiedagen aanwezig.


dagelijks

Scrapbooks

NIEUWE NIEDORP - In Woon- en Zorgcomplex De Trambaan, onderdeel van Woonzorggroep Samen, is een scrapbook expositie van Mariska Hofmann te zien. Scrapbooken is een creatieve manier om foto’s te verwerken. Door foto’s te versnijden, versieren en aan te kleden wordt de sfeer van de foto’s versterkt.


Mom and dad & Tea house

Mariska Hofmann is Coördinerend Facilitair Medewerker bij Woonzorggroep Samen. In haar vrije tijd maakt ze scrapbooks. ,,Ik scrap sinds 2003 en gebruik in mijn layouts veel laagjes, kleine details en de naaimachine. Ik ben gek op bloemen, knopen, washi tape (decoratief Japanse tape) en ook distress- en spray inkt zijn fijne spullen om mee te werken. Het mixen van verschillende papierlijnen en versieringen is een uitdaging om er een mooi geheel van te maken.’’ Scrappen is voor Mariska niet zomaar een hobby. Ze heeft al voor diverse tijdschriften artikelen mogen maken. Thuis heeft ze een workshopruimte waar regelmatig een groepje komt croppen (samen scrappen) en op verzoek geeft Mariska workshops. Kijk voor meer informatie over Mariska’s scrapbooks op www.mariska-hofmann.blogspot.nl.

De expositie is tot en met half januari 2014iedere dag van 09.00 tot 16.00 uur gratis te bezichtigen.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Otto Klink uit Hippolytushoef exposeert de komende maand schilderijen in Pension van Ewijcksluis aan het Van Ewijckspad 1.Otto Klink stelt zich voor:
Ik ben van jongs af aan altijd al gek op tekenen geweest en meestal ontwierp ik auto’s en vrachtwagens.
Later op school werd het technisch tekenen en schetsen. Allerlei technische voorwerpen werden er op papier gezet. Omdat het tekenen mij goed en snel af ging, kreeg ik van m’n leraar (als hobby) huiswerk mee. Het betrof hier schetsen van allerlei type portretten, wat ik op zich heel leuk vond, maar ook wel moeilijk. Als je een bestaand portret moest tekenen b.v. iemand die je wel kent, dan mikt het heel nauw hoe de ogen erin staan, daar maak of breek je een portret mee .
Na m’n schooltijd zakte het tekenen een beetje af.
Ik kreeg het te druk met werken en later een eigen bedrijf wat ook veel energie vraagt.
Maar een jaar of wat geleden ben ik bij Wil en Willie Wigbout langs gegaan om te kijken of schilderen wat voor mij was. Dit had ik namelijk nog nooit gedaan.
En zo is het schilderen begonnen. Het is een gezellig clubje. Elke dinsdagavond ga ik er met plezier naar toe. Je mag er alles schilderen, niets moet.
Ik vond het schilderen met olieverf het leukste en dan wel met penselen. Met het mes heb ik het ook wel geprobeerd, maar dat ligt mij niet zo. Ik houd van fijn schilderen en met het mes wordt het vaak wat ruiger, niet dat ik het niet mooi vind maar het is niet mijn stijl.
Ik ben bij Marja Smit terecht gekomen, omdat we daar wel eens koffie drinken als we gaan fietsen en daar heb ik altijd met bewondering naar de schilderijen gekeken, die daar hingen. Zo kwamen we aan de praat en met het idee om daar eens te exposeren. Tegenwoordig probeer ik markante Wieringer, beeld bepalende schilderijen, te maken zoals boerderijen, bekende huisjes. Maar in het begin heb ik van alles geschilderd wat ik leuk vond en het lijkt mij leuk om anderen dit ook eens te laten zien.


De expositie is tot 7 december te zien.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Te koop Toyota Avensis Wagon 2.0D Business
€ 7.895,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Wieringer historie:
Schietvereniging de Vrijheid - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...