Exposities en musea
Uitgegeven op 14-09-2013 om 09:54  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

Tentoonstelling Werelderfgoed Waddenzee

STROE - De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst. Om hier meer bekendheid aan te geven startte in november 2012 een reizende tentoonstelling langs alle waddengemeenten. De tentoonstelling en de werelderfgoedplaquette staat in oktober in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont.

Waddenzee Werelderfgoed
De tentoonstelling informeert over de bijzondere betekenis van het Werelderfgoed zijn. De Waddenzee staat met vele anderen op de lijst van unieke en onvervangbare cultuurgoederen en natuurgebieden in de wereld. Zoals bijvoorbeeld de piramides, de Grand Canyon en het Great Barrier Rif. Vanwege het goede beleid en beheer van de Waddenzee mocht de Waddenzee Werelderfgoed worden.

De tentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont is van 1 t/m 28 oktober dagelijks, behalve maandag, geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

(foto: CWSS)


zaterdag 28 en zondag 29 september

Schilderijen De Vatropse School

WESTERLAND - De Vatropse school opent haar deuren voor het publiek met schilderijen en tekeningen die de cursisten het afgelopen jaar tijdens de lessen hebben vervaardigd. Een honderdtal nieuwe werken wordt tentoongesteld in het Dorpshuis in Westerland en de daarnaast gelegen Nicolaaskerk.

Onder de naam De Vatropse School geeft beeldend kunstenaar Marianne van Beek sinds 1997 schilderlessen in het dorpshuis van Westerland. Wekelijks komen drie groepen bijeen om aan de hand van opdrachten hun kennis, kunde en creativiteit verder te ontwikkelen. Veelal met acrylverf op doek of op papier.

De expositie laat zien hoe diverse onderwerpen op totaal verschillende manieren uitgewerkt kunnen worden. Het zoeken en vinden van een eigen stijl is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de lessen; oefenen, uitproberen, experimenteren, leren door te doen en leren van elkaar!
Zo zijn er schilderijen te bewonderen in heel diverse stijlen; van realistisch geschilderde landschappen, portretten en stillevens tot abstracte kleurcomposities en alles wat daartussen mogelijk is.In het Dorpshuis, de gymzaal aldaar en in de Nicolaaskerk is van elke cursist werk te bewonderen, daarnaast tonen de meesten ook hun portfolio of fotoboek.
Het wordt een veelzijdige en kleurrijke expositie.
Beide dagen zijn de cursisten zelf aanwezig om de bezoekers rond te leiden en om uitleg te geven over de getoonde werken. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

De tentoonstelling is geopend van 10.30 tot 17.00 uur in het dorpshuis en de Nicolaaskerk, Westerlanderweg 61 te Westerland.


dagelijks, behalve maandag

Kroonprins Wilhelm, gast op Wieringen

STROE - De thematentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont gaat dit jaar over een bijzonder stukje geschiedenis van Wieringen. De Duitse Kroonprins Wilhelm verbleef namelijk van 1918 tot 1923 op het voormalige eiland.

Bijna twintig Wieringers stonden voorwerpen en foto’s in bruikleen af aan het museum. Daarmee wordt het verhaal van Kroonprins Wilhelm, gast op Wieringen, verteld. Over de omstreden rol, die de kroonprins in de Eerste Wereldoorlog speelde, wordt in de expositie geen oordeel geveld. Bezoekers mogen zelf conclusies trekken.
De Kroonprins, die gedurende zijn verblijf in de pastorie aan de Akkerweg in Oosterland woonde, mengde zich onder de eilandbewoners. Hij sloot onder meer vriendschap met smid Jan Luijt in Hippolytushoef. Daar smeedde hij eigenhandig hoefijzers, waarvan er enkele te zien zijn in de expositie. In de hoefijzers staan de initialen van de prins KW, want ijdelheid was hem niet vreemd. Smid Luijt verkocht de ijzers met een op de achterkant van een ansichtkaart geschreven certificaat van echtheid. Bijzonder is een filmpje, waarin de Kroonprins te zien is toen hij na zijn ballingschap Wieringen nog eens bezocht. Het filmpje toont een ontmoeting met de smid.


De kroonprins toerde regelmatig op zijn Indian Scout rond over het eiland

In het museum is ook de wandelroute In de voetsporen van de kroonprins verkrijgbaar. Deze route voert onder meer langs de vroegere woning van de prins in Oosterland.
De tentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont is tot 1 november dagelijks, behalve maandag, geopend van 13:00 tot 17:00 uur.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


dagelijks

Expositie kunstkring Callantsoog

SCHAGEN - In verpleeghuis Magnushof is een expositie van de kunstkring Callantsoog te zien. De expositie bestaat uit een gevarieerd aanbod schilderijen op basis van olieverf, acrylverf en aquarellen. De onderwerpen zijn onder andere dieren, landschappen en bloemen.De kunstkring Callantsoog is een groep dames die in het schildersseizoen (april tot en met september) iedere maandagmiddag bij elkaar komt. “Wij vinden het geweldig om onze kunst in Magnushof te laten zien. Neem gerust een kijkje, dat is genieten”, aldus Nel Meyer van de kunstkring.

De expositie is tot 31 oktober gratis te bezichtigen van 9.00 tot 19.00 uur.


woensdag, zaterdag en zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 1 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum ook op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Riet Baltus-Veldt exposeert de komende maand in Pension van Ewijcksluis aan het Van Ewijckspad 1.

Bij Riet Baltus zat het tekenen er al vroeg in, op de lagere school behaalde ze hoge cijfers voor dit vak. Echter heeft ze er in eerste instantie weinig mee kunnen doen. Er moest gewerkt worden, later was er het eigen bedrijf en een druk gezin. Wel heeft ze toen al tijd gevonden om een aantal cursussen te volgen o.a. Hindelopen schilderen en kalligraferen. Pas toen alle kinderen de deur uit waren in 1994 is ze op les gegaan bij Majo Homburg. Ook zijn er lessen gevolgd bij de Noorder kunstkring door Olga Meulemans, Frea May, en Marjan Momberg. Op dit moment is ze lid van een werkgroep schilderen met een aantal dames. Waarom juist het aquarellen haar zo aantrekt heeft te maken met de techniek van het schilderen. Je hebt het niet helemaal in de hand en het is altijd verrassend wat eruit komt. Voor de achtergronden worden verschillende technieken gebruikt, en de vrije loop maakt het interessant om te experimenteren. De onderwerpen zijn hoofdzakelijk bloemen wat te maken heeft met het feit dat ze al van kinds af aan dicht bij de natuur leeft. Tuinieren is ook een grote hobby van haar. De schilderijen spreken zeer aan, wat o.a. komt door de prachtige kleuren die er worden gebruikt. Een regelmatig commentaar is “van dat werk wordt je vrolijk!” Ook zijn ze zeer realistisch. Haar techniek is nu ook uitgebreid met acryl verf.

Riet Baltus-Veldt heeft op diverse locaties geëxposeerd o.a. in Egmond, St. Maarten, de bibliotheek van Callantsoog en Anna-Paulowna, Magnushof in Schagen en Tulpenland het is zeker de moeite van een bezoek waard.

De expositie is tot 12 oktober te zien.

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.
(advertentie)
Actueel...
20-04-2019 Weekend agenda
20-04-2019 Vrachtauto rijdt in op file Afsluitdijk, twee gewonden
20-04-2019 Containerbrand geblust bij Marina Den Oeveren buitenbrandje Cormeij hoeve
20-04-2019 Koningsdag in Hollands Kroon
20-04-2019 Ontmoetingsdiners in mei
20-04-2019 Inbraak bij judovereniging Asahi-San
20-04-2019 Het programma van de Cultuurschuur
20-04-2019 Roel Prins wint biljarten Wieringer activiteitenvereniging
20-04-2019 Wieringers op Zonnebloem vakantie
19-04-2019 Klankschalen concert bij Praktijk In Balance Den Oever
19-04-2019 Raadsvergadering Hollands Kroon
19-04-2019 Vier de Paasdagen bij Camping- en CafĂ© Waddenzee!
18-04-2019 Foto van het weekend
18-04-2019 Meer budget voor re-integratie inwoners met uitkering
18-04-2019 The Chief geeft een gitaar workshop voor elk niveau!
18-04-2019 Uitkomsten studie bereikbaarheid Den Helder bieden perspectief voor de toekomst
18-04-2019 Hospice op zoek naar vrijwilligers
18-04-2019 Dodenherdenking Wieringen
18-04-2019 Twee nieuwe chauffeurs gevonden voor seniorenbus
18-04-2019 Campingseizoen begint met Pasen, Reparatiebedrijf Weijers ook voor uw ontvangstschotels
17-04-2019 Heeft iemand een naakt persoon gezien?
17-04-2019 Bocado kaas en specialiteiten deze week op zaterdag geopend
17-04-2019 Onderbroekenlol met serieuze ondertoon
17-04-2019 Activiteiten ten bate van Hospice 'Het Tweede Thuis'
17-04-2019 Succes gastheer van Verheul toernooi
17-04-2019 LADA bezorgd over sluisje Nieuwe Niedorp
17-04-2019 Bewoonster blij met dakisolatie
17-04-2019 Bouw Kerkwegbrug vordert
17-04-2019 Kajakker van verdrinkingsdood gered
17-04-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
(advertentie)
Occasions
Toyota Rav 4 Linea Sol lederen bekleding
€ 6.245,-

Renault Clio Estate Diesel
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Titia Lont - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...