Bronzen beeld LTS is gered
Uitgegeven op 13-09-2013 om 14:28  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERWERF - Bij de sloop van de overbodig geworden schoolgebouwen in Wieringerwerf wordt de Wieringermeer er in culturele zin niet rijker op. De beide kunstwerken die ooit bij de nieuwbouw van de scholen aan de Terpweg en de Ovingestraat gerealiseerd werden dreigen door de in gang gezette sloop van de gebouwen ten prooi te vallen aan de slopershamer. Het bronzen beeld aan de Ovingestraat is dankzij de vroegere directeur Jan Bakker en het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer aan de sloophamer ontsnapt.

Bij de vroegere LTS aan de Ovinge-straat stond het bronzen beeld De gevleugelde techniek er sinds 1965 nog altijd prachtig bij, maar door een omissie dreigt het beeld samen met de school te verdwijnen. Het beeld zat in de bouwkundig bestek voor het werk omschreven als “afvoeren”, wat het einde zou betekenen van toch weer een stukje cultureel erfgoed.
Jan Bakker, de vroegere directeur van de LTS sloeg alarm, toen hij vernam dat herplaatsing van het beeld niet aan de orde zou kunnen zijn. Daarna is het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer in contact getreden met de voor deze klus geselecteerde sloper en dus eigenaar van het beeld, Roy van Berkel uit Winkel. Hij toonde alle begrip voor de wens tot behoud en het resultaat is nu dat het Genootschap heeft kunnen bereiken dat omsmelting of afvoer wordt voorkomen. Roy van Berkel toonde zich bereid in eerste instantie het beeld te redden door het beeld van zijn sokkel te lichten en voorlopig even op te slaan.

Het Genootschap zal nu in overleg treden met de Gemeente Hollands Kroon om een mooie nieuwe plaats te vinden voor de beelden, in een polder die toch al niet zo rijk bedeeld is met beeldhouwwerken als deze.
Het Genootschap is nog op zoek naar de naam van de maker van het beeld, mocht een onzer lezers die nog weten….. meld u zich dan via redactie@wieringernieuws.nl.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel café Wiron - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...