Exposities en musea
Uitgegeven op 30-06-2013 om 19:02  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


zaterdag en zondag

Expositie Dirk Breed in museum OpZeeLand

KOLHORN - Erfgoedcentrum OpZeeLand en museum de Turfschuur openen het seizoen met een tentoonstelling van een flink aantal prachtige schilderijen van Dirk Breed ( 1920- 2004).

Deze geboren en getogen landschapschilder uit Kolhorn geniet landelijke bekendheid met zijn werken. Hoewel hij jarenlang in Amsterdam heeft gewoond en in 1965 verhuisde naar Waverveen, zal Dirk Breed altijd bekend blijven als de schilder van Kolhorn. Hij bleef het Noord-Hollandse landschap schilderen, het landschap van polders, dijken, ringvaarten, gemalen en sloten. Het landschap van zijn jeugd. Zijn schilderijen hebben altijd een ontwapenende bijna naïeve kwaliteit. Zijn kleurpalet verandert in de loop van zijn oeuvre. Van het donkere, door de Bergense school beïnvloedde palet groeit hij naar een lichter en postimpressionistisch toets en kleurgebruik.
Na zijn dood is Dirk Breed begraven in zijn Kolhorn, niet ver bij zijn ouderlijk huis vandaan.Topstuk in de expositie is het schilderij “Veteranen”, waar elf gymnasten van UDI uit Kolhorn door hem op het doek zijn vastgelegd. Het werk is uniek in het oeuvre van Dirk Breed en daarnaast heeft het schilderij ook een emotionele lading voor de schilder. Zijn vader Arie Breed behoorde tot de veteranengroep van de plaatselijke gymnastiekvereniging en staat op schilderij afgebeeld.
Aan de hand van een foto uit 1933, genomen door de bekende fotograaf Arpad Moldovan uit Nieuwe Niedorp, heeft hij later (vermoedelijk eind jaren vijftig) het schilderij gemaakt.

Erfgoedcentrum OpZeeLand heeft naast haar eigen collectie een samenwerkingsvorm met een paar regionale verzamelaars. Daardoor kan het museum putten uit een gigantische hoeveelheid schilderijen, gouaches, aquarellen en tekeningen van deze bekende schilder.
Ook is er in de huidige tentoonstelling een schilderij te bewonderen dat is uitgeleend door museum Kranenburg uit Bergen.

Naast de expositie van Dirk Breed zijn in OpzeeLand belangrijke regionale archeologische vondsten te bewonderen uit de Groetpolder en de ruilverkavelingen ‘De Gouwe’ en ‘De Schagerkogge’. Allemaal in geschiedkundige relatie tot elkaar. Het beslaat een periode van vlak voor de Romeinse tijd tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Opvallend zijn de mooie collecties slibaardewerk en majolicaborden.
In museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en West-Friesland in het bijzonder.

De expositie is tot en met 8 september iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00-17.00 uur. Toegangsprijs € 3.00 voor beide musea. Voor groepen kunt U zich in verbinding stellen met 0229-582039.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks, behalve maandag

Kroonprins Wilhelm, gast op Wieringen

STROE - De thematentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont gaat dit jaar over een bijzonder stukje geschiedenis van Wieringen. De Duitse Kroonprins Wilhelm verbleef namelijk van 1918 tot 1923 op het voormalige eiland.

Bijna twintig Wieringers stonden voorwerpen en foto’s in bruikleen af aan het museum. Daarmee wordt het verhaal van Kroonprins Wilhelm, gast op Wieringen, verteld. Over de omstreden rol, die de kroonprins in de Eerste Wereldoorlog speelde, wordt in de expositie geen oordeel geveld. Bezoekers mogen zelf conclusies trekken.
De Kroonprins, die gedurende zijn verblijf in de pastorie aan de Akkerweg in Oosterland woonde, mengde zich onder de eilandbewoners. Hij sloot onder meer vriendschap met smid Jan Luijt in Hippolytushoef. Daar smeedde hij eigenhandig hoefijzers, waarvan er enkele te zien zijn in de expositie. In de hoefijzers staan de initialen van de prins KW, want ijdelheid was hem niet vreemd. Smid Luijt verkocht de ijzers met een op de achterkant van een ansichtkaart geschreven certificaat van echtheid. Bijzonder is een filmpje, waarin de Kroonprins te zien is toen hij na zijn ballingschap Wieringen nog eens bezocht. Het filmpje toont een ontmoeting met de smid.


De kroonprins toerde regelmatig op zijn Indian Scout rond over het eiland

In het museum is ook de wandelroute In de voetsporen van de kroonprins verkrijgbaar. Deze route voert onder meer langs de vroegere woning van de prins in Oosterland.
De tentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont is tot 1 november dagelijks, behalve maandag, geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


dagelijks, behalve maandag

Het Wad anders bekeken


OOSTERLAND - Janneke de Jong en Pieter de Vries exposeren onder het motto Het Wad anders bekeken in de Michaëlskerk. Het Wad is van het kleinste detail uitvergroot tot van grote hoogte naar kleiner beeld gebracht.


Janneke de Jong (Wieringen) en Pieter de Vries (Texel) zijn gefascineerd door de Waddenzee, het grootste getijdengebied ter wereld en het grootst aaneengesloten natuurgebied van Europa, ieder op zijn/haar eigen manier.


Pieter de Vries - luchtfotografie
Pieter de Vries, professioneel fotograaf vliegt sinds zo'n 6 jaar regelmatig boven Hollandse, Duitse en Deense Waddenzee.
Alle grillige vormen zijn van deze hoogte goed te zien.
Dat doet hij meestal met helder weer en in ieder geval met laag water.
De wadden laten zich dan op hun mooist zien.
Ook maakt Pieter tijdens deze fotovluchten foto's van bijzondere objecten zoals scheepswrakken, die bij eb tevoorschijn komen of o.a. vuurtorens op zee die geen dienst meer doen of de onbewoonde eilanden.
Veel foto's zijn op groot formaat afgedrukt 90x120cm daarvan is een deel ingelijst.
Omdat Pieter met een nieuwe vorm van presenteren start, biedt hij zijn huidige serie waddenfoto’s tegen sterk gereduceerde prijzen aan.


.

Janneke de Jong - (macro)fotografie en gemengde technieken
Janneke de Jong fotografeert eigenlijk weer andersom....
Zij vindt een minuscuul schelpje of stokje en zet daar haar macrolens op en dan… kom je tot ‘bijna' dezelfde grillige vormen van het wad.
Maar ook het maken van foto’s uit het wadden-, strand- of zeelandschap of fotoseries van netten op havens, “onbegrijpelijke letters” op pallets, registratienummers op schepen, verweerde, aangetaste schelpen, aangespoelde en aangegroeide viskisten of de letters en woorden uit het visserijlogboekje van grootvader, of de vis zelf. Het kleine detail speelt daarbij een grote rol.
Naast fotografie houdt ze zich ook bezig met gemengde technieken; gaat graag op avontuur met materiaal vanuit de visserij of van jutten langs de vloedlijn. Zo maakt ze haar eigen abstracte kustlijn impressies.
Haar kunst is stoer en krachtig, maar de romantiek van op- en aan zee is zeker niet vergeten.De expositie is t/m 1 september dagelijks geopend van 13.30 - 16.30 uur (behalve maandag).


woensdag, zaterdag en zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 1 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum ook op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Marcel Burger exposeert de komende maand in Pension van Ewijcksluis aan het Van Ewijckspad 1.

Marcel Burger (Anna Paulowna, 1964), is een autodidact kunstenaar. Van beroep grafisch ontwerper/designer bij een cosmetica fabrikant. Daar medeverantwoordelijk voor de algehele vormgeving van dit bedrijf.
Vanaf 1984 bezig met tekenen en schilderen. Destijds werden de werken in potlood, inkt, olie- of acrylverf uitgevoerd. Daarna kwam een periode van hoofdzakelijk airbrush, waaronder ook bijvoorbeeld portretten in opdracht. In de loop der tijd met airbrushwerk diverse prijzen gewonnen (waaronder reizen naar Milaan en New York). In het verleden deelgenomen met airbrush kunst aan diverse exposities.
Vanaf 2011 het schilderen in acrylverf herontdekt. De werken worden voornamelijk uitgevoerd op canvas doek. Bij de werken met dieren is een extra dimensie toegevoegd door de dieren als het ware 'uit het canvas' te laten komen. Huidige stijl: kleurrijk, modern, abstract met af en toe een vleugje popart. De eigen ontwerpen kenmerken zich door kracht, eenvoud en balans. Liefhebber van contrastrerende en vaak ook primaire kleuren.
Begin deze maand online gespot door het Internationale Selectie Comité van de Florence Biënnale (een gerenommeerde 2-jaarlijkse internationale kunsttentoonstelling) en daarbij een positieve beoordeling gekregen betreffende de kunstwerken. Helaas is het op dit moment (financieel) nog niet mogelijk deze kans om te exposeren in Florence aan te nemen.

De expositie is tot 13 augustus te zien.


dagelijks

Expositie Tilly Arends

SCHAGEN - In Verpleeghuis Magnushof is een expositie van Tilly Arends te zien. Tilly maakt kleurrijke acrylschilderijen en pasteltekeningen. Haar werken zijn heel divers. De onderwerpen zijn onder andere dieren, mensen, bloemen, landschappen, abstract en realistisch.Tilly werkt als voedingsassistente in Verpleeghuis Magnushof. Naast haar werk is zij sinds een aantal jaar actief met tekenen en schilderen. Tilly is lid geweest van de Teken- en Schilderclub Haringhuizen en is sinds vorig jaar lid van de Schager Kunst Kring. Kijk voor meer informatie over Tilly Arends op www.tillyarends.exto.nl.

De expositie is tot 20 juli gratis te bezichtigen van 9.00 tot 19.00 uur.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Aspiration Red 5drs
€ 5.295,-

Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Wieringerrandmeer - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...