De gierzwaluw wordt geteld en beschermd
Uitgegeven op 28-06-2013 om 11:00  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Het Gierzwaluwinventarisatieproject 2012-2017 is in volle gang. Dat de gierzwaluw vele harten sneller doet kloppen blijkt uit de Noord-Hollanders die dit project in 2012 met bijna 30.000 euro steunden. Dit grote vijf jaar durend telproject in de belangrijkste stadskernen van Noord-Holland kan ons voor het eerst vertellen hoe het nu echt met de gierzwaluw gaat.

Gierzwaluwen zijn fascinerend. En ze wonen gewoon boven ons hoofd in dorpen en steden! Gierzwaluwen komen nooit op de grond. Eten, slapen, paren: alles doen ze in de lucht. Alleen om te broeden en te schuilen dalen ze af. En juist daar is een probleem... Doordat onze nieuwbouwhuizen weinig nestelmogelijkheden hebben en in oudere huizen de gaten worden gedicht, zijn er steeds minder gierzwaluwen.


Telling vanaf Molen De Adriaan in Haarlem - foto Peter Mol

Nieuwe telmethode
Het goede nieuws is dat het Gierzwaluw Platform Noord-Holland en Landschap Noord-Holland een nieuwe telmethode hebben ontwikkeld. Door jaren achter elkaar verzamelingen van broedende en niet broedende groepen te tellen, is het mogelijk vast te stellen of ze toenemen of afnemen. In het broedseizoen verzamelen gierzwaluwen zich luid gierend in de lucht tijdens mooie zomeravonden tussen 15 juni en 15 juli. Dat is het perfecte moment om ze te tellen én om te kijken waar ze naar toe vliegen. Het hoogst aantal getelde gierzwaluwen op een avond waren er 360 op een telplek in zowel Medemblik als Staatsliedenbuurt Amsterdam.

Resultaten 2012 en 2013
Dankzij 51 vrijwillige tellers is in 2012 en 2013 op drieëntwintig plekken in Noord-Holland geteld. Dat zijn: Amsterdam, Haarlem, Amstelveen, Muiden, Naarden-Vesting, IJmuiden, Beverwijk, Alkmaar, Hoorn, Den Helder, Enkhuizen, Medemblik, Kolhorn en Schoorl. De mooiste telplekken waren ‘De Brandaris’ in Enkhuizen en garage ‘De Karperton’ in Alkmaar. Beide plekken gaven een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad. Op dit moment wordt er nog volop geteld. We zijn benieuwd welke verrassingen de natuur aan het eind van het seizoen nog zal laten zien.

Wilt u meer informatie over het Gierzwaluwinventarisatieproject? Dan kunt u contact opnemen met Landschap Noord-Holland, tel. 088-0064483 en vragen naar Peter Mol.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Sport 5drs inclusief afleverkosten
€ 4.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Mavo in plan noord Hippo - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...