Deel opbrengst windpark Wieringermeer in lokaal windfonds
Uitgegeven op 27-06-2013 om 00:20  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer sluiten overeenkomst. Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer (gezamenlijk Windkracht Wieringermeer) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor Windplan Wieringermeer. Met de ondertekening starten de partijen de gezamenlijke ontwikkeling van een windpark van 350 tot 400 MW. De overheid ondersteunt het plan met de RijkscoŲrdinatieregeling en een Green Deal. De eerste windmolens zullen naar verwachting in 2017 verschijnen.

Lokaal windfonds
Windkracht Wieringermeer hecht veel waarde aan betrokkenheid van de omgeving bij het windpark. Daarom stort Windkracht jaarlijks een nader te bepalen bedrag uit de opbrengsten van het windpark in een lokaal windfonds. Het windfonds is voor en door mensen uit de gemeente en kan maatschappelijke initiatieven en projecten mogelijk maken die anders door geldgebrek blijven liggen. Het bestuur van het fonds bestaat uit inwoners van gemeente Hollands Kroon. Bovendien zorgen de initiatiefnemers voor het mede ontwikkelen van een poldermolen. De opbrengsten daarvan zullen ten goede komen aan bewoners uit de polder Wieringermeer.

Groene stroom voor 275.000 huishoudens
Windplan Wieringermeer is een initiatief van gemeente Hollands Kroon, energiebedrijf Nuon, energieonderzoeksinstituut ECN en Windcollectief Wieringermeer. Het windpark krijgt een vermogen van 350 tot 400 MW en dat is voldoende om 275.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windpark bestaat uit zoín 100 nieuw te plaatsen moderne windturbines in lijnopstellingen met een maximale masthoogte van 120 meter. Ook is afgesproken dat ruim 80 bestaande molens uit de polder Wieringermeer worden verwijderd. Hierdoor krijgt het landschap een aanzienlijk rustiger aanblik. Naar verwachting gaan de eerste nieuwe windmolens van het windpark vanaf 2017 stroom leveren.

Over Nuon
Nuon is een energieonderneming die met ruim 5.000 medewerkers 2,2 miljoen consumenten, bedrijven en organisaties bedient in Nederland. Een betrouwbare, betaalbare en zo schoon mogelijke energielevering staat daarbij centraal. Nuon produceert en levert gas, elektriciteit, energiegerelateerde producten, warmte en koude en helpt haar klanten om het energieverbruik te beperken. Nuon is onderdeel van Vattenfall.

Over ECN
ECN is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied. Het heeft een sterke internationale positie op het gebied van Zonne-energie, Windenergie, Beleidsstudies en Biomassa & Energy Efficiency. Hier wordt kennis en technologie ontwikkeld met en voor de markt die een transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken. ECN richt zich met het energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: veilig, efficiŽnt, betrouwbaar en milieuvriendelijk. Daarbij voert ECN ook onderzoek uit naar toekomstmogelijkheden en economische achtergronden op energiegebied.

Over Windcollectief
Sinds 2005 traden de 35 solitaire windturbine-eigenaren in de Wieringermeerpolder gezamenlijk naar buiten onder paraplu van de Vereniging Windturbine Eigenaren Noord-Holland, afdeling Wieringermeer. In 2011 is besloten een eigen juridische entiteit te vormen. Daarvoor is vereniging Windcollectief Wieringermeer (WCW) opgericht. Alle solitaire windturbine-eigenaren in de Wieringermeerpolder zijn in de loop der tijd lid geworden van het WCW.


(advertentie)
(advertentie)
Uw warme bakker!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
60 jaar Succes in 1984 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...