Sfeervolle opening van de thematentoonstelling museum Jan Lont
Uitgegeven op 25-06-2013 om 23:34  |  link  |  bewaar  |  print

STROE - Nieuws van het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. Hier onder leest u de nieuwsbrief welke aan de leden wordt gestuurd. Als u het museum een warm hart toedraagt kunt u overwegen om ook lid te worden.

De belangstelling was heel groot die zaterdag 6 april. Voorzitter André Lont had een microfoon nodig om boven het geroezemoes uit te komen. Hij heette iedereen welkom en vertelde in het kort het hoe en waarom van deze tentoonstelling. Maria Koolen één van de leden van de werkgroep las voor uit het dagboek van Geertje Koorn. En wel wat ze de dag van de komst van de prins opschreef. De laatste regels luidden:

Het is des avonds 7 uur. Ik hoor rijtuigen rollen over de straat. Dit is niets vreemds. Ja, toch, deze keer wel, want de Kroonprins van Duitsland zit in een van deze rijtuigen en dit is toch wel iets bijzonders. Wij eilanders hebben de eer op hem te mogen passen.
Nu ik geloof dat hij hier de tijd wel zal hebben om noch eens over z’n Glorie in z’n eigen rijk te denken. Maar een spreekwoord zegt. “Wie het onderste uit de kan wil hebben, valt het lid op de neus.” Dat is ook hier weer bewaarheid……


Wethouder Enno Bijlstra hield ook een korte toespraak en opende de tentoonstelling door middel van een flinke kneep in de toeter van de prinselijke motor.

De belangstelling was groot!
Onmisbare medewerking hebben we ontvangen van een twintigtal families die bereid zijn geweest hun dierbare zaken deze zomer en herfst aan het museum af te staan. Anders was het nooit gelukt deze tentoonstelling zo uniek te maken als hij is geworden. Veel dank daarvoor.
We zijn Henk Jan Wittink ook veel dank verschuldigd. Hij heeft ons zeer geholpen met de tentoonstelling, o.a. door bijna alle foto’s van de tentoonstelling gratis te vergroten!

Zomeractiviteiten
Taandagen
Traditiegetrouw gaan we deze zomer weer tweemaal een taandag houden. En wel op zondag 14 juli en zondag 18 augustus.
Het programma is inmiddels vertrouwd. Rond het middaguur heeft Klaas de Haan de taanketel heet en gaat het eerste net de ketel in. Magda Kuipers, Frank Minnema en Gerbrand Smid staan ook klaar om de eerste eters te ontvangen.
In de schuur kunt u weer getuige te zijn van demonstraties van oude beroepen.
Snuffelmarkten
Net als het afgelopen jaar combineren we de Taandagen met twee snuffelmarkten. Het woord rommel willen we in dit geval eigenlijk niet meer gebruiken. We streven er immers naar om goede spullen aan te bieden. Spullen waarbij we echter wel afhankelijk zijn van o.a. uw medewerking. We vragen u daarom uw oude spullen van kelder, zolder of vliering ,die nog goed, zijn af te staan aan ons museum. Daarvoor kunt u contact opnemen via info@museumjanlont.nl of 0227-511553, maar dan graag tijdens de openingsuren. Met kleine dingetjes kunt u gewoon naar Stroe komen.
De opbrengst van de markt is een welkome aanvulling voor onze spaarpot!

Schenkingen tweede kwartaal 2013
Er lijkt wel geen einde aan te komen. Steeds opnieuw zijn er mensen die zaken af willen staan waar het museum wat aan kan hebben.
We noemen deze keer:

De heer Piet Bais, afkomstig van Wieringen, nu wonende in Almelo. In het voorjaar ontvingen we al een modelbotter , een kappendoos en nog wat dingetjes, nu kwam hij het boek van Jo Daan (eerste druk) brengen en het naslagwerk “ Aangekleed gaat uit” , wat gaat over kleding en cultuurhistorie in West Friesland.

Dhr. Frans Odijk, uit Den Helder, een wasstamper en een trouwjurk uit 1910.

Zr Rietdijk uit Hippolytushoef, een hele oude meelzak.

Jeanette Smid, uit Den Oever, een zeil en diverse touwen.

Mevr Koorn uit Den Oever, allerhande kleine spullen voor een vooroorlogs ehuishouding.

Mevr. de Vries bracht ons een schortje en een mutsje.

Lies Peters uit Hippolytushoef schonk ons veel textiel; een onderrok, trouwjurk, 2 kinderjurkjes verder diverse werken uit 1904, gemaakt tijdens de opleiding voor naailerares..

Van Piet Basjes uit Hippolytushoef kregen wij een mooie model Wieringer Aak.

Alle gulle gevers van harte bedankt.

Uitverkocht en nu weer te koop.
Het boekje over de lichterschipperij was uitverkocht. Maar gelukkig zijn er nu weer in voorraad.
Het boekje van Museum “Jan Lont” is binnenkort, voorzien van kleine aanpassingen, ook weer verkrijgbaar.
Het boekje over de kroonprins is een groot succes. Maar wacht niet tot in de herfst, voor wie er nog eentje wil hebben. Dan kon het wel eens te laat zijn.

Meedoen?
Wilt u meedraaien in ons aller Wieringer Eilandmuseum “Jan Lont”? We zoeken continu vrijwilligers om mee te helpen het museum open te houden of met het organiseren van activiteiten en het doen van klusjes. De meeste van ons zijn immers niet meer “werkend” en gaan graag en soms lang op vakantie. Bovendien zijn onze oude getrouwen inmiddels echt op een leeftijd dat ze een klein stapje terug gaan doen.
Misschien bent u wel in het bezit van specifieke kennis, waar we ons voordeel mee kunnen doen; weet u veel te vertellen van vroeger; hoe het op Wieringen toeging en wilt u daar eens iets over schrijven.
Misschien zou u in de winter wel eens een binnenactiviteit willen zien. We staan overal voor open.

U kunt ook op een andere manier helpen, nl. door nog iemand lid te maken van de vereniging. We zitten nog niet aan ons plafond.

Een leuke activiteit om mee te maken.
Zaterdag 29 juni komen de leden van de kunstkring MEER Kunst Wieringermeer in en om ons museum tekenen, schilderen en beeldhouwen. U bent ’s middags van harte welkom om de dames aan het werk te zien en een gesprek met hen aangaan als u dat wilt.

Website
Heeft u onze website al eens gezien? Doen, en daarna bent u weer helemaal bij'.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Aspiration Red 5drs
€ 5.295,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Fok Kuut voor Smultaria - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...