Exposities en musea
Uitgegeven op 21-06-2013 om 15:53  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Expositie Dirk Breed in museum OpZeeLand

KOLHORN - Erfgoedcentrum OpZeeLand en museum de Turfschuur openen het seizoen met een tentoonstelling van een flink aantal prachtige schilderijen van Dirk Breed ( 1920- 2004).

Deze geboren en getogen landschapschilder uit Kolhorn geniet landelijke bekendheid met zijn werken. Hoewel hij jarenlang in Amsterdam heeft gewoond en in 1965 verhuisde naar Waverveen, zal Dirk Breed altijd bekend blijven als de schilder van Kolhorn. Hij bleef het Noord-Hollandse landschap schilderen, het landschap van polders, dijken, ringvaarten, gemalen en sloten. Het landschap van zijn jeugd. Zijn schilderijen hebben altijd een ontwapenende bijna naïeve kwaliteit. Zijn kleurpalet verandert in de loop van zijn oeuvre. Van het donkere, door de Bergense school beïnvloedde palet groeit hij naar een lichter en postimpressionistisch toets en kleurgebruik.
Na zijn dood is Dirk Breed begraven in zijn Kolhorn, niet ver bij zijn ouderlijk huis vandaan.Topstuk in de expositie is het schilderij “Veteranen”, waar elf gymnasten van UDI uit Kolhorn door hem op het doek zijn vastgelegd. Het werk is uniek in het oeuvre van Dirk Breed en daarnaast heeft het schilderij ook een emotionele lading voor de schilder. Zijn vader Arie Breed behoorde tot de veteranengroep van de plaatselijke gymnastiekvereniging en staat op schilderij afgebeeld.
Aan de hand van een foto uit 1933, genomen door de bekende fotograaf Arpad Moldovan uit Nieuwe Niedorp, heeft hij later (vermoedelijk eind jaren vijftig) het schilderij gemaakt.

Erfgoedcentrum OpZeeLand heeft naast haar eigen collectie een samenwerkingsvorm met een paar regionale verzamelaars. Daardoor kan het museum putten uit een gigantische hoeveelheid schilderijen, gouaches, aquarellen en tekeningen van deze bekende schilder.
Ook is er in de huidige tentoonstelling een schilderij te bewonderen dat is uitgeleend door museum Kranenburg uit Bergen.

Naast de expositie van Dirk Breed zijn in OpzeeLand belangrijke regionale archeologische vondsten te bewonderen uit de Groetpolder en de ruilverkavelingen ‘De Gouwe’ en ‘De Schagerkogge’. Allemaal in geschiedkundige relatie tot elkaar. Het beslaat een periode van vlak voor de Romeinse tijd tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Opvallend zijn de mooie collecties slibaardewerk en majolicaborden.
In museum de Turfschuur kunt u van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en West-Friesland in het bijzonder.

De expositie is tot en met 8 september iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00-17.00 uur. Toegangsprijs € 3.00 voor beide musea. Voor groepen kunt U zich in verbinding stellen met 0229-582039.


zaterdag 29 juni


Meer Kunst


STROE - De kunstkring Meer Kunst Wieringermeer komt in en om het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont tekenen, schilderen en beeldhouwen. Tevens is er een kleine expositie.


Belangstellenden zijn vanaf 13:00 uur van harte welkom om de dames aan het werk te zien en met hen te spreken over hun werk. Het museum staat aan de Stroeërweg 39 in Hippolytushoef.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks, behalve maandag

Kroonprins Wilhelm, gast op Wieringen

STROE - De thematentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont gaat dit jaar over een bijzonder stukje geschiedenis van Wieringen. De Duitse Kroonprins Wilhelm verbleef namelijk van 1918 tot 1923 op het voormalige eiland.

Bijna twintig Wieringers stonden voorwerpen en foto’s in bruikleen af aan het museum. Daarmee wordt het verhaal van Kroonprins Wilhelm, gast op Wieringen, verteld. Over de omstreden rol, die de kroonprins in de Eerste Wereldoorlog speelde, wordt in de expositie geen oordeel geveld. Bezoekers mogen zelf conclusies trekken.
De Kroonprins, die gedurende zijn verblijf in de pastorie aan de Akkerweg in Oosterland woonde, mengde zich onder de eilandbewoners. Hij sloot onder meer vriendschap met smid Jan Luijt in Hippolytushoef. Daar smeedde hij eigenhandig hoefijzers, waarvan er enkele te zien zijn in de expositie. In de hoefijzers staan de initialen van de prins KW, want ijdelheid was hem niet vreemd. Smid Luijt verkocht de ijzers met een op de achterkant van een ansichtkaart geschreven certificaat van echtheid. Bijzonder is een filmpje, waarin de Kroonprins te zien is toen hij na zijn ballingschap Wieringen nog eens bezocht. Het filmpje toont een ontmoeting met de smid.


De kroonprins toerde regelmatig op zijn Indian Scout rond over het eiland

In het museum is ook de wandelroute In de voetsporen van de kroonprins verkrijgbaar. Deze route voert onder meer langs de vroegere woning van de prins in Oosterland.
De tentoonstelling in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont is tot 1 november dagelijks, behalve maandag, geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


zaterdag en zondag

Schilderijen en keramiek in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - Ans Obbens en Alexandra Verwoolde exposeren schilderijen en keramiek in de Michaëlskerk.


Wave - Ans Obbens

Ans Obbens - Schilderijen
Ans Obbens is op Texel (1952) geboren en vanaf haar 18e jaar woonachtig in Den Helder. Zowel op Texel als in Den Helder zorgen de wind en het mooie licht voor een frisse kijk op het leven. Zij raakt geïnspireerd door de energie van de menselijke aanraking en de kracht van de natuur. Haar schilderijen kenmerken zich door een samenspel van heldere kleuren, simpele vormen en het gebruik van materialen in pasteuze lagen verf (Multi media art).
Sfeer, beweging en verstilling zijn belangrijke aspecten in haar werk. Ondanks de abstractie is het werk toegankelijk en goed te begrijpen. De kleurvlakken en lijnen vormen een eigen verhaal.


Abstract in bruinen en Onderweg - Ans Obbens

Ans heeft een opleiding 'platvlak' genoten bij de vrije academie Crejat in Alkmaar.
Sinds 5 jaar heeft zij een atelier. Atelier Nuans in de Ambonstraat Den Helder. Daar geeft zij teken- en schilderlessen en workshops aan kleine groepen zodat ieder veel individuele aandacht krijgt. In het atelier heerst een ontspannen sfeer en een ieder geniet van het eigen proces in de schilderkunst. Zie ook www.nuans.nl.

Alexandra Verwoolde - keramiek
Alexandra Verwoolde woont en werkt in Hoorn.
Het werk dat keramiste maakt is heel divers. De dingen die zij ziet, voelt en meemaakt beïnvloeden haar werk. Iets maken vanuit helemaal niets geeft haar veel voldoening. Vanuit een bepaald onderwerp ontstaan reeksen met steeds meer details en wisselende vormen. In klei zijn dit handgevormde werkstukken, soms gecombineerd met glas. O.a. humoristische bad- en stoelmannen, grote handen en vrouwen met ‘schwung’.


Twee rode dames en File - Alexandra Verwoolde

Alexandra Verwoolde hoopt dat de kijker iets van het plezier beleeft, dat zij tijdens het creëren ervaart. Alle werkstukken zijn unica, handgevormd uit kleirollen en/of kleiplakken. Alexandra werkt graag met grove chamotte. De werkstukken worden na het drogen biscuit gebakken, hierna meestal summier geglazuurd.
Zij maakt behalve vrij werk ook werk in opdracht. Meer informatie op www.alexandraverwoolde.nl.

De expositie is geopend t/m 23 juni op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 - 16.30 uur. Extra geopend op 20 mei, 2e Pinksterdag.


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 1 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum ook op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


zaterdag en zondag

Expositie zondagsschilder Kees Vos

’t VELD - De van geboorte Amsterdammer Kees Vos ( 1928) exposeert in de Martinuskerk. Vanwege zijn werk bij de marine streek hij in Schagen neer en nadat hij een werkkring had gevonden in Schagen, sloot hij zich aan bij de Schager kunstkring om daar zich te bekwamen in het schilderen op doek met olieverf. En tot op de dag van vandaag schildert hij nog altijd, maar wel minder als vroeger.

Kees houdt het meest van schilderen uit de losse pols. Natuurlijk leerde hij in de Schager kunstkring hoe je met olieverf, doek en kwast kan omgaan.
Hij heeft tussen de vele schilderijen die in de Martinus opgesteld staan, een boerderij op Texel geschilderd. Fris van kleur en goed van proportie. Maar het liefst schildert hij uit de losse pols en bedenkt een onderwerp dat hij dan op zijn eigen manier verder uitwerkt.
Als je het over zijn bloemstillevens hebt, dan springt het eerste werk er meteen uit als je de kerk binnenkomt, een fraai werk met papaverbloemen. Maar evenzeer is hij in staat om een ruiker bloemen met tal van variaties aan bloemen aan het doek toe te vertrouwen. In het werk van Kees Vos zie je de bijzondere penseelstreek en de liefde voor olieverf.Kees Vos heeft in tal van lokaliteiten in Schagen geëxposeerd. In stadskantoor, Vreeburg, bij Jannie de Vries op zolder en in het Scagontheater. Kees speelt in ’t Veld een uitwedstrijd en de evenementencommissie mag blij zijn met de expositie van dit gerijpte Schager talent.
Kees is een man van weinig drukte, maar vond zijn schilderijen in deze kerk toch wel heel mooi staan.
Opvallend zijn de taferelen met boerderijen en een molen met een hoge omloop.

De expositie is de moeite waard om aandachtig te bekijken. Dat kan zaterdags na de viering en zondags van 11.00 uur tot 13.00 uur tot en met zondag 30 juni. De toegang tot de Martinuskerk is vrij.


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Marcel Burger exposeert de komende maand in Pension van Ewijcksluis aan het Van Ewijckspad 1.

Marcel Burger (Anna Paulowna, 1964), is een autodidact kunstenaar. Van beroep grafisch ontwerper/designer bij een cosmetica fabrikant. Daar medeverantwoordelijk voor de algehele vormgeving van dit bedrijf.
Vanaf 1984 bezig met tekenen en schilderen. Destijds werden de werken in potlood, inkt, olie- of acrylverf uitgevoerd. Daarna kwam een periode van hoofdzakelijk airbrush, waaronder ook bijvoorbeeld portretten in opdracht. In de loop der tijd met airbrushwerk diverse prijzen gewonnen (waaronder reizen naar Milaan en New York). In het verleden deelgenomen met airbrush kunst aan diverse exposities.
Vanaf 2011 het schilderen in acrylverf herontdekt. De werken worden voornamelijk uitgevoerd op canvas doek. Bij de werken met dieren is een extra dimensie toegevoegd door de dieren als het ware 'uit het canvas' te laten komen. Huidige stijl: kleurrijk, modern, abstract met af en toe een vleugje popart. De eigen ontwerpen kenmerken zich door kracht, eenvoud en balans. Liefhebber van contrastrerende en vaak ook primaire kleuren.
Begin deze maand online gespot door het Internationale Selectie Comité van de Florence Biënnale (een gerenommeerde 2-jaarlijkse internationale kunsttentoonstelling) en daarbij een positieve beoordeling gekregen betreffende de kunstwerken. Helaas is het op dit moment (financieel) nog niet mogelijk deze kans om te exposeren in Florence aan te nemen.

De expositie is tot 13 juli te zien.


dagelijks

Expositie Tilly Arends

SCHAGEN - In Verpleeghuis Magnushof is een expositie van Tilly Arends te zien. Tilly maakt kleurrijke acrylschilderijen en pasteltekeningen. Haar werken zijn heel divers. De onderwerpen zijn onder andere dieren, mensen, bloemen, landschappen, abstract en realistisch.Tilly werkt als voedingsassistente in Verpleeghuis Magnushof. Naast haar werk is zij sinds een aantal jaar actief met tekenen en schilderen. Tilly is lid geweest van de Teken- en Schilderclub Haringhuizen en is sinds vorig jaar lid van de Schager Kunst Kring. Kijk voor meer informatie over Tilly Arends op www.tillyarends.exto.nl.

De expositie is tot 20 juli gratis te bezichtigen van 9.00 tot 19.00 uur.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Actueel...
11-07-2020 Stichting Dorpshuizen Westerland ontvangt gift Rotary
11-07-2020 Succesvolle spelletjesdag bij Wieringermeerruiters
11-07-2020 Rabobank GameDay ook naar Wieringerwerf
11-07-2020 Overleden de heer Cees Borst
11-07-2020 Overleden de heer Piet Boerdijk
10-07-2020 Matchgroeplid helpt De Vrijheid de digitale snelweg op
10-07-2020 Blijf bewegen in de vakantie met Summerfun
10-07-2020 Personeel gezocht
10-07-2020 Onderzoeksresultaten toekomst agrarische sector
10-07-2020 100 Woorden
10-07-2020 Provincie helpt met 10 miljoen voor cultuur
10-07-2020 Zomerse animatie van Wooncompagnie
10-07-2020 Aanvraag urgentievergunning huurwoning via de gemeente
10-07-2020 Informatiemiddag Thuishuis Winkel
10-07-2020 Weekend agenda
09-07-2020 Hulp nodig bij onze dienstverlening? Schrijft u zich in voor onze online uitleg
09-07-2020 Samen sterk voor vervolg Texel Academy
09-07-2020 Dankzij Rabobank een lekker bakkie bij Zweefvliegcentrum Noordkop
09-07-2020 Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet, doet u mee?
09-07-2020 Minder toeristenbelasting als gevolg van corona
09-07-2020 Collecte Hersenstichting verbreekt record
09-07-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
09-07-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
09-07-2020 Ruim helft Nederlanders meer moeite met vaste lasten
09-07-2020 Kerknieuws
09-07-2020 Ook de dorpskermis wordt moeilijk uitvoerbaar, kan helaas niet met de opgelegde regels
09-07-2020 Foto van het weekend
08-07-2020 IJssalon Vidaro, nieuw in Hippolytushoef
08-07-2020 Kras op de auto, fietser rijdt door
08-07-2020 Ingezonden artikel
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Winter 1917 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...