Wederom loodzware duivenvluchten Wieringer Expresse
Uitgegeven op 10-06-2013 om 10:15  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Zaterdag hadden de Wieringer duivenmelkers wederom een dubbele agenda. De duiven vlogen vanaf Orleans en het Belgische Nijvel. Jan Kuut en Nandor Hartog klokten de snelste duiven.

Donderdag was het inkorven voor de tweede fondvlucht vanaf Orleans. In totaal werden er 117 duiven ingekorft door 11 Wieringer liefhebbers. Enige weken geleden stond deze vlucht ook al op het programma maar werd toen verkort door het slechte weer. Nu zat er geen verkorting in en zo werden de duiven een echte fondvlucht voorgeschoteld. Om half acht werden de duiven gelost voor de wedstrijd over bijna 600 loodzware kilometers. De duiven hebben al weken de wind recht op kop en dat gaat zijn tol eisen in het peloton. Het zou beter zijn dat de duiven de wind een keer in het voordeel zouden hebben. Daar krijgen ze weer zelfvertrouwen van. De snelheid is er bij de meeste duiven echt uit en het is een kunst de duiven weer te motiveren snel uit de startblokken te schieten. Jan Kuut kent de kneepjes van het fond vak als geen ander en dat was duidelijk te merken. Om negen minuten over vijf klokte hij de snelste duif van de club. Deze duif haalde net de snelheid van 60 km p/u. De overige duiven van Jan Kuut leken tevens geen last te hebben van de zware weersomstandigheden. De tweede en derde duif vielen op hetzelfde hok. Jan Kuut duidelijk in zijn sas, hij was dit jaar wat traag begonnen maar het indrukwekkende resultaat mocht er zijn. Simon Boersen klokte om 19.40.04 uur de laatste prijsduif.Verdere voorlopige uitslag:
Jan Kuut          1,2,3,5,6,9,11,13,15
Simon Boersen 4,7,27,39
Kees Stoepker 8,20
Sjouke Jorna 11
Henk Tigchelaar 12,18
Alexander de Groote & Zn 14,26,37,38
Freek Burger 16,19,22,23,24,29,31,36
Nandor Hartog 17,21,25,30
Jan Jorna 28,32,33
Fam. Spier 34
Henk Werkhoven 35
Vrijdag was het inkorven voor de laatste vitesse vlucht van het Belgische Nijvel. Tien liefhebbers korfden in totaal slechts 90 duiven in. Doordat het de laatste vitesse vlucht betrof hadden enkele liefhebbers besloten een ander programma te spelen. Misschien afwachten voor de midfond volgende week of anders de duiven een dag eerder meegeven naar Orleans. Zo moeten er keuzes gemaakt worden door de duivenmelkers. Vooraf was het nog de vraag of de leider in de competitie Alexander de Groote & Zn mee zouden doen. Vader en zoon deden deze week mee met Alpe d’ HuZes en waren zodoende niet aanwezig. Maar zonder het vooraf te melden werden graag de duiven toevertrouwd aan de jonge hokverzorgers neef Niek en dochter Fleur. Zij werden als het ware als wit konijn uit de wel bekende hoed getrokken. En wilden de strijd aangaan met de directe concurrentie die bestond uit de geslepen Simon Boersen en buitengewoon ervaren Henk Tigchelaar. Deze leden voorblijven is geen sinecure.
Zaterdag morgen werden de duiven pas om 9.30 uur gelost voor de wedvlucht over 265 km. Nandor Hartog nam een voorschot op zijn verjaardags cadeau en klokte de snelste duif van de club om 13.22.11 uur snelheid 1119 m/m. Dat dit geen cadeautje was bleek al snel. Nandor had ze goed in orde en klokte snel de tweede en derde duif van het concours. Zo alle podiumplekken deze week op Westerland! Opmerkelijk Nandor had er maar vijf mee en klokte ze allemaal bij de eerste 15 duiven van de club. Niek de Groote klokte om 13.51.12 uur de laatste prijsduif ook deze jonge stand in duivenmelker had de duiven goed verzorgd en klopte de directe concurrenten voor de titel.

Verdere voorlopige uitslag:
Nandor Hartog        1,2,3,9,14
Kees Stoepker 4,17
Alexander de Groote & Zn. 5,15,19,21,22,24,27,30
Simon Boersen 6,18,20,28
Henk Werkhoven 7,8,25,26
Jaap Engel 10,11,13,23
Henk Tigchelaar 12
Jan Jorna 16,29
Bij het afslaan werd er nog lang nagepraat over de wedvluchten. Duidelijk was dat er nog wel enige fond duiven terug moesten komen. De vitesse duiven waren gelukkig allemaal al op het hok terug gekeerd. Henk Werkhoven kon zijn teleurstelling (op de fond) maar moeilijk verwerken. De nestor van de club heeft duidelijk last van een vormcrisis en weet de oplossing nog niet te vinden. Kees, Jaap en Jan Jorna wilden Henk wel adviseren, maar dit ging de nestor te ver. Volgende week op de midfond spreken we weer was zijn repliek. Alexander de Groote kwam nog even buurten op de club. Hij was vroeg vertrokken uit Frankrijk om zijn fond duiven te zien thuiskomen en dat was gelukt. Ook was hij zeer tevreden over zijn jonge hokverzorgers die hem zijn eerste kampioenschap op de vitesse brachten. Nandor liet de bel nog even klinken voordat een ieder huiswaarts ging. Zo kwam een einde aan een loodzwaar duivenweekeinde met twee duidelijke winnaars.
Donderdag moeten de duiven weer klaar zijn voor de derde midfondvlucht.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Poll:
Mooiste feest op Wieringen is...
De Flora en Visserijdagen
Wieringer Kermis
Dorpsfeest Westerland
Hippo Feesten
Halloween
Koningsdag
Ik blijf thuis
Ander feestje
  
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Wieringer historie:
Prins op klompen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...