Vier avonden wandelen
Uitgegeven op 09-06-2013 om 14:30  |  link  |  bewaar  |  print

(door Jenny van Kempen)

HIPPOLYTUSHOEF - Kwart over zeven. De intocht gaat bijna beginnen. Vol goede moed hebben de wandelaars van de twee en halve kilometer zich al verzameld in de Koningin Wilhelminalaan in Hippolytushoef. De leerkrachten van de deelnemende basisscholen proberen ... hun groep bij elkaar te houden. De dansmariekes van muziekvereniging Kunstzin uit Julianadorp nemen alvast hun positie in, en langzamerhand voegen de wandelaars van de overige afstanden zich bij de groep. De muziek zet in en zo worden de laatste kilometers van de avondvierdaagse van 2013 afgelegd. Vooraf aan dit leukste onderdeel van de avondvierdaagse, de intocht, moesten de wandelaars echter heel wat inspanning leveren.

Wandelaars van alle leeftijden ontmoeten elkaar op maandag 5 juni op de sportvelden aan de Belterlaan. Met de wandelschoenen aan en de knapzak op de rug beginnen de wandelaars van de 51e editie van de avondvierdaagse aan de eerste kilometers. De bekende avondvierdaagse liedjes worden hier en daar al ingezet. Natuurlijk even gillen in het fietstunneltje dat zoals ieder jaar weer op de route ligt en zo begint de eerste dag van het evenement dat we gerust als Nederlandse traditie kunnen bestempelen.Het had echter niet veel gescheeld of deze traditie had zich op Wieringen niet meer voorgedaan. Een aantal jaar geleden besloot de toenmalige organisatie namelijk dat het wel mooi was geweest. Gelukkig was de Soroptimistenclub Wieringerland bereid de organisatie van dit evenement op te pakken. Dit natuurlijk met hulp van sponsoren zoals zakenclubs oost, midden en west Wieringen en sportverenigingen Tonegido en Succes die graag hun kantine afstaan voor dit wandelevenement.

De Soroptimistenclub, die zich normaal gesproken vooral inzet voor mensenrechten en positieverbetering van vrouwen en meisjes, heeft er voor gezorgd dat de avondvierdaagse wordt gekoppeld aan een goed doel. Elk jaar gaat een deel van het inschrijvingsgeld voor de avondvierdaagse naar twee verschillende goede doelen. Hiervan één plaatselijk en één internationaal. Zo is er dit jaar voor gekozen om geld op te halen voor de renovatie van de Westerlanderkerk en voor sanitaire voorzieningen voor een weeshuis in Bosnië.

Voor deze goede doelen leggen zeshonderd lopers vier dagen lang twee en halve, vijf of tien kilometer af. Echter, dit is voor velen niet de belangrijkste drijfveer. Het is namelijk gewoon ontzettend gezellig. Bovendien is het leuk om samen actief te zijn en iets te ondernemen en vooruit.... laten we ook het snoep en de bloemen tijdens de intocht niet vergeten.

Tot die tijd moeten de wandelaars zich nog wel in het zweet werken. Gelukkig zit het weer mee en met behulp van “Wie heeft de pet van tante Jet” en “We hebben een potje met vet” wordt de hier en daar ontstane blaar snel vergeten. Nog even een gesponsord appeltje van de ABN AMRO en zo lopen de actievelingen vrolijk door.

Donderdag is het dan eindelijk zo ver; de intocht. Via het kerkplein en door de Beltstraat lopen de wandelaars van alle afstanden terug naar de sportvelden. Langs de kant van de route staan familie en bekenden al te wachten met fotocamera’s, kettingen met lekkers en bossen bloemen in de hand. Terwijl de wandelaars trots de laatste loodjes afleggen en de kinderen al lopende elkaars buit bewonderen, wordt vanaf de zijlijn druk naar bekende gezichten gezocht. Hier en daar rennen bekenden, met snoepkettingen in de hand, vluchtig achter de stoet aan om de gemiste wandelaar alsnog van een beloning te voorzien. Volledig behangen met kettingen en met bloemen in de hand, betreden de wandelaars uiteindelijk de sportvelden waar zij hun medaille op kunnen halen.Wanneer iedereen ‘binnen’ is, is het woord aan wethouder Jan Steven van Dijk die de prijzen uit mag reiken aan de groepen die het mooist hebben gelopen. Dit jaar vallen de basisscholen in de prijzen. Zo wordt de eerste prijs van 75 euro uitgereikt aan basisschool De Dentele. De tweede en derde prijs van 50 euro gaat naar de Henricus en De Marske, en De Branding wint een rondleiding in de Westerlanderkerk.

Nu zit het er dan toch echt op. Het was weer een geslaagde avondvierdaagse. Moe maar voldaan beginnen de wandelaars aan hun tocht terug naar huis.

Jenny van Kempen schreef het verhaal als studieopsracht
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Woningen zuiderzeewerken Oeverdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...