De Afsluitdijk, een oase van rust, soms
Uitgegeven op 06-06-2013 om 14:49  |  link  |  bewaar  |  print

AFSLUITDIJK - Eén van de bekendste plekken in Nederland is de Afsluitdijk. De echte 'Poort van Holland'. Hier stoppen de mensen (veelal bij het Monument) om daarna verder te rijden naar de Noord Hollandse kust, de randstad of de Texelse boot. Wieringen rijden ze allemaal voorbij, mensen stoppen nu eenmaal niet nog een keer na vijf kilometer. Het plan voor een ontvangstcentrum bij Den Oever zal het daarom volgens velen nooit halen en is bij voorbaat gedoemd om te mislukken. Het gemeentebestuur kan beter de pijlen richten op het Monument op de Afsluitdijk en de dijk zelf. Bovendien heeft restaurant de Zingende Wielen al aangegeven om als startpunt in Hollands Kroon een functie te willen vervullen.Als het even kan fietst onze fotograaf Henk-Jan Wittink de Afsluitdijk op en neer. Hij doet dit het liefst dagelijks maar dat lukt niet altijd. De dijk is mooi. Op bovenstaande foto's, genomen op donderdagochtend 6 juni, staan de bruggen bij Den Oever en Kornwerderzand beide open. Het gevolg is een aantal minuten serene stilte midden op de Afsluitdijk. Hier gebeurt altijd wel iets. De Afsluitdijk, te zien vanuit de ruimte.


Donderdag even een bakkie halen in Makkum bij slagerij Neidhöfer. Even op de foto als bewijs. Het is niet moeilijk te vinden. Bij Zurich rechtsaf en in Makkum rechtsaf het centrum in en je staat voor de deur.De slagerij in Makkum loopt goed. Met produkten die Elisa en Arno dagelijks meenemen uit Den Oever zijn de Friezen (en nu ook veel toeristen) verwend.

De buren in Makkum houden van nestjes!

Spuisluizen bij Den Oever. Met de overvloedige regenval in midden Europa heeft de sluis veel water te verwerken deze weken.


Hoezo saai? De Afsluitdijk is prachtig, ieder jaargetijde. De bloemen staan hier langer dan in de polders.

De Afsluitdijk bij Kornwerderzand, onze buurgemeente in beeld. De Afsluitdijk moet in de toekomst ook versterkt worden. Als de overheid dit nu eens samen aanpakt met de dijk in Den Oever kan men buitenom gaan volgens het plan van Pim de Herder (Partij Vrije Liberalen) en blijft Den Oever gespaard. Is dit ijdele hoop of kan de gemeente zich hiervoor inspannen? (fotografie Henk-Jan Wittink, foto's zijn met een telefoon genomen)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Aspiration Red 5drs
€ 5.295,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Elft 42 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...