Raad Wieringermeer pikt handelwijze college niet
Uitgegeven op 21-02-2004 om 09:49  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERMEER - 'Onbeschoft'. 'Het manipuleren van de raad'. 'Geblunder en geklungel'. 'We worden in ons hemd gezet'. De fracties hadden gisteravond tijdens de presidiumvergadering voorafgaand aan de inderhaast door het college ingelaste raad waarin de fusiestop stond geagendeerd, geen goed woord over voor de handelwijze van burgemeester F. Spekreijse. Tot een raadsvergadering kwam het niet meer.

Het was A. Voogt van Progressief Wieringermeer die tijdens de bespreking van de agenda van gisteravond - waarin het college opnieuw voorstelde om de fusie met Medemblik te beŰindigen - de zaak keihard op scherp zette. Volgens Voogt heeft het college opnieuw het reglement van orde met voeten getreden, door zich onder meer niet aan de termijnen van uitnodiging en ter inzage legging van de vergaderstukken te houden.

Maar hij nam het college ook bijzonder kwalijk dat zij juist op dit moment met een voorstel tot afblazen van de fusie kwamen. Enkele uren nadat de raadsleden een brief van Gedeputeerde Staten hadden binnengekregen waarin het provinciale college erop aandringt nog geen beslissing te nemen over de fusie totdat er komende dinsdag gesproken is tussen de fractievoorzitters van Wieringermeer en Medemblik enerzijds en gedeputeerde A. Moens anderzijds.

Daarin stond Voogt niet alleen. B. de Lange (Gemeentebelangen) vond de handelwijze van burgemeester Spekreijse zelfs onbeschoft en onbehoorlijk. ,,Dit is manipuleren van de raad. Wij hebben als raad het recht om eerst de provincie aan te horen. We kunnen ook pas een beslissing nemen als alle opties zijn doorgenomen en we volledig zijn ge´nformeerd. Zo wordt getracht dit de nek om te draaien. Wij worden als raad in ons hemd gezet.''

Grote kritiek kreeg Spekreijse ook van de twee coalitiepartijen CDA en VVD. A. Doesburg nam het de voorzitter van de raad bijzonder kwalijk dat hij drie van de zeven fracties voorafgaande aan de raad niet had gepolst: ,,Als voorzitter van de gehele raad was het ontzettend verstandig geweest om eerst te polsen of er draagvlak voor deze vergadering was.'' Spekreijse erkende dat hij de fracties van Gemeentebelangen, Progressief Wieringermeer en Lijst Holleman niet had benaderd. Volgens de burgemeester gaven de vier fracties (VVD, CDA, ChristenUnie en PvdA) die hij wÚl vooraf benaderd had, hem de indruk dat er 'voor tweederde' draagvlak was.

Daarmee sloeg J. Jonkman (VVD) volledig op tilt: ,,Ik heb direct een lijst met bezwaren ingediend tegen het uitschrijven van deze vergadering. Heb direct gezegd dat deze niet moest doorgaan.'' Spekreijse merkte daarop op 'niet volledig zeker meer in het hoofd te zijn of de VVD al of niet akkoord ging met de vergadering'. Voor Jonkman was het wÚl duidelijk: zij beende boos weg uit de vergadering.

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Toyota Aygo 1.0 Cool 5drs
€ 4.995,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort inclusief afleverkosten
€ 6.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
TFC en Without Shoes in 't Parochiehuis - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...