'Vismarkt is een stimulans voor heel Wieringen'
Uitgegeven op 10-02-2004 om 21:53  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Hoewel de eerste vismarkt in Den Oever pas is op 26 juni aanstaande, zijn de voorbereidingen reeds in volle gang. Wieringernieuws sprak met projectcoŲrdinator Nils Luyt en studente Siegrid Holtjer. Laatstgenoemde doet, in het kader van haar studie aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden, een stageopdracht voor de vismarkt.

'We zijn al een eind op weg maar er moet nog wel het nodige gebeuren', aldus een enthousiaste Luyt. 'Er moeten nog wat zaken worden uitgewerkt en daar zijn we met z'n allen druk mee bezig', ldus Luyt. 'Het idee voor een vismarkt kwam begin 2003 van de gemeenteraad', vertelt hij. Hij is blij met dit idee van de gemeente Wieringen, zulke initiatieve bewijzen dat de gemeente zeer actief meedenkt.

Holtjer is bezig met een haalbaarheidsstudie voor de vismarkt: 'Ik kan natuurlijk nog geen resultaten geven, maar tot zover ziet het er goed uit'. Aan de hand van de studie van Holtjer kunnen de belangrijkste punten voor het starten van de vismarkt worden meegenomen door de projectgroep. Over een paar maanden hoopt Holtjer de studie succesvol te kunnen afronden.

Bij de vismarkt gaat het vooral om wildgevangen vis uit de Noordzee en de Waddenzee, maar ook uit het IJssel- en Amstelmeer. Behalve het kopen van de vis moeten bezoekers van de markt straks ook een kotter kunnen bekijken, waar zij aan boord uitleg krijgen over de vangst. Tong, schol en kabeljauw, maar ook paling en andere vissoorten die in Wieringen aan land worden gebracht, zijn te koop. Belangrijkste doelgroep is de toeristen, die straks de vis als het ware kunnen volgen van het net tot de pan. Luyt: 'We willen de bezoekers laten zien wat vis nu eigenlijk is. Dat lijkt simpel maar de meeste mensen hebben geen flauw benul van de hoe het in de visserij werkt. Dat is best jammer omdat er ontzettend veel over te leren en te vertellen valt'.

'Men kan de vis zo meenemen en thuis schoonmaken', vertelt Luyt. 'Maar niet iedereen kan dat. Daarom kunnen kopers hem ook laten schoonmaken, of leren hoe je vis kunt schoonmaken.' Daarnaast zij er demonstraties paling roken of netten boete; hoe wordt het gevangen, hoe wordt het schoongemaakt en hoe kun je vis thuis bereiden', aldus Luyt. De vismarkt is dus niet alleen een markt waar vis verkocht wordt maar tevens een 'promotiecampagne' voor de visserij in het algemeen. 'De vismarkt is een stimulans voor heel Wieringen en het werd eigenlijk ook wel tijd dat er weer iets gedaan werd met de visserij op deze manier'.

Luyt verteld dat er veelal een beroep wordt gedaan op vijwilligers. 'De steun van die mensen is erg belangrijk voor de vismarkt, zonder onze vrijwilligers zou het stuk moeilijker gaan. Mensen die een bijdrage willen leveren aan de vismarkt, op wat voor manier dan ook, zijn van harte welkom'. De ondernemers op Wieringen reageren volgens Luyt zeer positief. 'Men is blij dat er iets gedaan wordt om vooral Den Oever weer eens op de kaart te zetten. Den Oever is een echt vissersdorp en daarom hoort een vismarkt er gewoon thuis!'.

De komende tijd zal Luyt zich vooral bezig gaan houden met de marketing en het promoten van de vismarkt. Holtjer gaat verder met haar studie en de overige projectleden werken enthousiast aan het plan.

'We gaan ervoor, de vissen zullen iedereen lekker smaken', lacht Luyt.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Te koop Nissan Juke 1.6 Acenta
€ 9.450,-

Wieringer historie:
Interieur cafť Max anno 2002 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...