Optimale bodem draagt bij aan goede gezondheid
Uitgegeven op 22-11-2012 om 21:10  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERWERF - De regionale serviceclubs Lions, Rotary en Soroptimisten kwamen afgelopen week bijeen in zorgboerderij Dijkgatshoeve. De leden lieten zich informeren over de vijf werkgebieden van de zorgboerderij; het landbouwbedrijf, melkverwerking, bosbouw, groentetuin en winkel en catering.

Na de rondleiding en het goed verzorgde antroposofische diner liet Paul Blokker uit Midwoud de aanwezigen kennis maken met natuurlijke kringlooplandbouw. De familie Blokker woont en werkt al drie generaties op De Anna Hoeve. In het werk staan liefde voor de dieren en hun natuurlijke omgeving centraal, de natuur inspireert. De reden dat er wordt gewerkt met een bijzondere vorm van landbouw. Hierbij zijn verbinding met de natuur, gezonde dieren en het produceren van natuurlijke, onbewerkte voeding voor de mens het uitgangspunt. Onze missie is smaakvolle, hoogwaardige en vooral vitale voedingsproducten te produceren die geteeld zijn op basis van de natuurlijke kringlooplandbouw. De eenvoud en de oerkracht van eeuwenoude natuurvolkeren is voor ons een belangrijke inspiratiebron. Het dieet van deze volkeren bestaat voor een groot gedeelte uit rauwe en onbewerkte producten, die rijk zijn aan allerlei belangrijke voedingsstoffen, die we in onze huidige voeding missen. Deze natuurvolkeren zijn nagenoeg vrij van westerse welvaartsziekten, terwijl wij op steeds jongere leeftijd hiermee wel worden geconfronteerd, zo stelde Blokker. Een gezond leven begint bij een gezonde voedingsbodem voor dieren en landbouw. De kwaliteit van bodem, veevoer, dier en mest staan centraal. Door bewust en met veel aandacht om te gaan met het veevoer en de grond op de boerderij, zijn de koeien en de bodem waarop zij grazen optimaal gezond en in balans. Wij produceren op een zeer unieke en innovatieve wijze: wij maken gebruik van de wetten en kracht van de natuur. Wij werken op een manier die zo natuurlijk mogelijk is, dat doen we volgens de principes van energetische landbouw. In december mag Blokker zijn bedrijfsvoering over het voetlicht brengen aan de universiteit van Wageningen.

Op de zorgboerderij Dijksgatshoeve wordt zorg verleend aan zestien mensen met een verstandelijke beperking. Maar er zijn ook negen appartementen voor mensen met een psychosociale hulpvraag die zich met ons willen verbinden. Denk hierbij aan mensen met een eenzaamheidsproblematiek of mensen die re-integreren. We hebben tachtig hectare die op biologische uitgangspunten worden beheerd, daarover zijn afspraken gemaakt met bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Gebruik van pesticiden en kunstmest zijn dus uit den boze. Verder is het gehele project CO2 neutraal, vertelde Klara Volwerk, tijdens de rondleiding. We willen een belangrijke cultureel-maatschappelijke uitstraling krijgen, waardoor mensen ons gaan bezoeken. Er is veel werk verricht om alles goed voor elkaar te krijgen en nu we zover zijn staan we open voor andere activiteiten die helpen dit in stand te houden. Een instelling als deze kan niet zonder vrijwilligers. Wil je alles goed laten verlopen en aan zo veel mogelijk wensen voldoen zijn vrijwilligers onmisbaar, vandaar dat we een oproep doen om je aan te melden. Het is niet alleen voor de bewoners een verrijking maar ook voor de vrijwilliger zelf.
Aanmelden kan via: k.volwerk@dijkgatshoeve.nl.
(advertentie)
De installateur die u nooit in de kou laat staan...
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Firma Klein Wieringen jaren 50 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...