Halloweenmarkt jubileert
Uitgegeven op 20-10-2012 om 00:20  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op vrijdag 26 oktober wordt voor de 25e keer de Halloweenmarkt gehouden in het centrum van Hippolytushoef. In deze jubileumuitgave wordt van 14.00 uur 's middags tot 22.00 uur 's avonds het dorp omgetoverd tot spookstad. Organisator, Ondernemersvereniging Midden-en West Wieringen heeft ook nu weer de hulp in geroepen van zo'n zeventig vrijwilligers en verschillende verenigingen.

Toen de Halloweenmarkt in Hippolytushoef een kwart eeuw geleden voor het eerst gehouden werd , was het een van de eerste in zijn soort in ons koude kikkerlandje. Destijds was het de plaatselijke bloemist Pieter Landman die de Wieringer middenstand en bevolking warm wist te krijgen voor het nog vrij onbekende fenomeen. De bloemist was zelf heel erg enthousiast geraakt toen hij tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in aanraking was gekomen met het Angelsaksische feest. Het in de ''States'' al eeuwenlang ingeburgerde Halloween, moest ook op Wieringen een begrip worden, was zijn redenering. Uiteindelijk kreeg hij de hele middenstand mee en tot op de dag van vandaag heeft niemand daar spijt van.


Foto creacentrum de Vlinder

Vanaf de eerste editie bleek het initiatief een schot in de roos. Niet alleen bij de Wieringer bevolking sloeg het spookachtige karakter van deze markt direct aan, ook van ver buiten deze regio kwamen hordes mensen op de griezelige en gezellige sfeer af. Ondanks dat deze marktformule hierna veelvuldig is gekopieerd in andere dorpen, steden en zelfs attractieparken, komen de mensen iedere laatste vrijdag van oktober nog steeds massaal naar het centrum van Hippolytushoef toe. En dat is zeker een verdienste van de vele vrijwilligers en verenigingen, die elk jaar, veelal kosteloos, meewerken aan de succesvolle markt.

Met de vele vrijwilligers worden ook direct de drijvende krachten achter het succes genoemd. De organisatie kan vanaf de eerste editie rekenen op de steun van ongeveer 60 tot 70 figuranten per jaar. Uitgedost in de meest weerzinwekkende creaties weten ze het iedere keer weer voor elkaar te krijgen dat de bezoeker met samengeknepen billen de Halloweenmarkt verlaat.
De organisatie is blij dat de animo onder de vrijwilligers nog altijd zeer goed te noemen is. Melden de gelegenheids- spoken, heksen, vampiers en weerwolven zich voorheen nog aan via de ouderwetse telefoon of middels een met de hand geschreven brief, tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker via sociaal media. Met name via Facebook zijn er de laatste jaren veel nieuwe figuranten bijgekomen.

De eerste Halloweenmarktkriebels beginnen voor een doorgewinterde vrijwilliger al in april. Dan wordt, veelal in samenwerking met feestwinkel de Scharrelboet, de kledingkeuze bepaald waarmee zij de bezoeker de stuipen op het lijf dienen te jagen. Ook het schminken, wat op de Halloweendag zelf gebeurt door zo'n zeven ervaren schminkers, is een feest op zich. Evenals de afterparty bij café de Harmonie. Tot ver in de kleine uurtjes wordt er dan nog breeduit gelachen om de schrik die zij de vele bezoekers dit jaar weer hebben aangedaan.

Ondernemersvereniging Midden- en West Wieringen is niet alleen blij en trots met al die individuele vrijwilligers, ook de vele verenigingen die meewerken aan de markt worden gekoesterd. Dit jaar verlenen onder meer de judovereniging Asahi San, toneelvereniging Succes, de Tuinclub Westerland en buurtvereniging Noordervenne hun medewerking aan deze jubileumuitgave van de Halloweenmarkt. Naast de vele figuranten geven ook de marktkooplui telkens weer goed gehoor aan het griezelige karakter van de markt. Getooid in angstaanjagende creaties bieden ze hun koopwaar aan dat ook nu weer heel divers is.

De Halloweenmarkt is al 25 jaar een succesformule gebleken waar maar mondjesmaat aan gesleuteld wordt. Zoals te doen gebruikelijk zal een bonte stoet van heksen, trollen, weerwolven, zombies en wandelende skeletten ook nu weer de straten van Hippo bevolken. De smalle straatjes in het centrum van Hippolytushoef zijn ook bij uitstek geschikt om het er eens flink te laten spoken. Zo is de befaamde “Spooksteeg” -tussen Bakker Bellis en de Etos in – weer dermate onder handen genomen dat de rillingen bij menigeen over der rug zullen rollen. Voor degenen die niet tegen donkere ruimtes kan en altijd een excuus had om niet door deze beruchte steeg te hoeven, is er nieuws. De steeg is ten opzichte van vorige jaren iets helderder gemaakt. Dus ook deze bangeriken moeten er nu aan geloven.

Naast de altijd druk bezochte Spooksteeg zijn ook ander succesnummers weer in het programma opgenomen. Zo strijken de waarzegster heks Daisy en schilderheks Ina met hun bezemstelen nu ook weer neer in het centrum van Hippo. Ook de griezelige spooktocht wordt weer gehouden rondom het Halloweenterrein. En 't Hoekje wordt weer omgetoverd tot ''Pompoenenplein''. Bovendien is de overheerlijke delicatesse ''afgehakte vingers'' wederom verkrijgbaar op de markt.
Het plein voor de Katholieke kerk is weer het decor van griezelspelletjes voor de kinderen. Dit jaar zijn dat er liefst negen. Als je de namen van van deze spelletjes hoort is het te hopen dat de deelnemers een sterke maag hebben. Want wat te denken van ''vliegenvreter''
''galgenbal'' en ''rollende ogen''?! Gelukkig klinken de namen van deze spelletjes viezer dan dat in werkelijkheid het geval is. Voor de kinderen zijn ze juist erg vermakelijk en als ze alle spelletjes doorlopen hebben, zit er zelfs een kadootje aan vast.

Speciaal voor deze speciale jubileumeditie van de markt is er een optreden van dansgroep Streets. Daarnaast zal de doopsgezinde Kerk in de Vermaningssteeg tijdens de Halloweenmarkt open zijn. Hier is een schildersexpositie te zien van Willy Wigbout-Wortel, die samen met haar man les geeft aan leerlingen van tekenschool Wigbout. Verdere activiteiten in deze kerk zijn een verloting met mooie prijzen en er worden zowel kerstkaarten als ecologische jam verkocht. Ook is creacentrum de Vlinder uit Julianadorp aanwezig op de markt. Hier kunnen de bezoekers meedoen aan de verschillende workshops. Zoals het maken van maskers, Halloweenpoppetjes en vleermuizen.

Hoewel er deze editie weer genoeg genoeg spanning en horror op het menu staat mag een gezellige sfeer natuurlijk ook niet ontbreken. De sfeervol aangeklede marktkramen met dito verlichting, de uitgeholde pompoenen en versierde straten plus etalageruiten zullen deze sfeer zeker accentueren.
(advertentie)
Actueel...
21-08-2019 Vrijwilligers gevraagd
21-08-2019 Expositie Historische Vereniging
21-08-2019 Mantelzorger op vakantie
21-08-2019 Nieuw seizoen Gymnastiekvereniging Wieringen
20-08-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
20-08-2019 Programma
20-08-2019 In een viskist van de dijk af roetsen afgelast
20-08-2019 Is even wennen die nieuwe dijk
19-08-2019 De vlaggenmasten worden geplaatst
19-08-2019 Rondje om
19-08-2019 Flora- en Visserijdagen Den Oever in teken van de Hollandse garnaal
19-08-2019 Hollands Kroonse jeugd telt in verhouding weinig overmatige alcohol gebruikers
19-08-2019 Dierenasiel het Schuthok zoekt plekje voor Punkie
19-08-2019 Rondvaart met historische Wieringer schepen tijdens de Flora
19-08-2019 Flora- en Visserijdagen aanbiedingen
19-08-2019 Wieringer roeiploegen heersen in Den Helder
19-08-2019 Zondag voorlopig laatste fietsdag Afsluitdijk, drie jaar pauze
18-08-2019 Win een mooie prijs met jouw zomerfoto, dat kan ook bij ons dus
18-08-2019 Minuut van Succes
18-08-2019 Wandelen voor het goede doel
18-08-2019 37e Kwartje Trio Triathlon Live op Noordkop Radio
17-08-2019 Winst voor roeiers Du Pau Bouw
17-08-2019 Nieuw seizoen Vereniging Afsluitdijk
17-08-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
17-08-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
16-08-2019 Wiekenkruis officieel in gebruik genomen
16-08-2019 Programma Tante Pietje
16-08-2019 Vergelijkingssite Knibble voor jonge ouders
16-08-2019 Culturele fietstocht in Den Helder
15-08-2019 Programma Flora en Visserijdagen
(advertentie)
Uw warme bakker!
Poll:
De vernieuwde dijk van de haven in Den Oever vind ik...
Mooi
Lelijk
Moet er even aan wennen
  
Occasions
Mitsubishi Outlander 2.0 invite plus
€ 4.495,-

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi Linea Sol
€ 4.995,-

Wieringer historie:
Tiemen van der Laan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...