Halloweenmarkt jubileert
Uitgegeven op 20-10-2012 om 00:20  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op vrijdag 26 oktober wordt voor de 25e keer de Halloweenmarkt gehouden in het centrum van Hippolytushoef. In deze jubileumuitgave wordt van 14.00 uur 's middags tot 22.00 uur 's avonds het dorp omgetoverd tot spookstad. Organisator, Ondernemersvereniging Midden-en West Wieringen heeft ook nu weer de hulp in geroepen van zo'n zeventig vrijwilligers en verschillende verenigingen.

Toen de Halloweenmarkt in Hippolytushoef een kwart eeuw geleden voor het eerst gehouden werd , was het een van de eerste in zijn soort in ons koude kikkerlandje. Destijds was het de plaatselijke bloemist Pieter Landman die de Wieringer middenstand en bevolking warm wist te krijgen voor het nog vrij onbekende fenomeen. De bloemist was zelf heel erg enthousiast geraakt toen hij tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in aanraking was gekomen met het Angelsaksische feest. Het in de ''States'' al eeuwenlang ingeburgerde Halloween, moest ook op Wieringen een begrip worden, was zijn redenering. Uiteindelijk kreeg hij de hele middenstand mee en tot op de dag van vandaag heeft niemand daar spijt van.


Foto creacentrum de Vlinder

Vanaf de eerste editie bleek het initiatief een schot in de roos. Niet alleen bij de Wieringer bevolking sloeg het spookachtige karakter van deze markt direct aan, ook van ver buiten deze regio kwamen hordes mensen op de griezelige en gezellige sfeer af. Ondanks dat deze marktformule hierna veelvuldig is gekopieerd in andere dorpen, steden en zelfs attractieparken, komen de mensen iedere laatste vrijdag van oktober nog steeds massaal naar het centrum van Hippolytushoef toe. En dat is zeker een verdienste van de vele vrijwilligers en verenigingen, die elk jaar, veelal kosteloos, meewerken aan de succesvolle markt.

Met de vele vrijwilligers worden ook direct de drijvende krachten achter het succes genoemd. De organisatie kan vanaf de eerste editie rekenen op de steun van ongeveer 60 tot 70 figuranten per jaar. Uitgedost in de meest weerzinwekkende creaties weten ze het iedere keer weer voor elkaar te krijgen dat de bezoeker met samengeknepen billen de Halloweenmarkt verlaat.
De organisatie is blij dat de animo onder de vrijwilligers nog altijd zeer goed te noemen is. Melden de gelegenheids- spoken, heksen, vampiers en weerwolven zich voorheen nog aan via de ouderwetse telefoon of middels een met de hand geschreven brief, tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker via sociaal media. Met name via Facebook zijn er de laatste jaren veel nieuwe figuranten bijgekomen.

De eerste Halloweenmarktkriebels beginnen voor een doorgewinterde vrijwilliger al in april. Dan wordt, veelal in samenwerking met feestwinkel de Scharrelboet, de kledingkeuze bepaald waarmee zij de bezoeker de stuipen op het lijf dienen te jagen. Ook het schminken, wat op de Halloweendag zelf gebeurt door zo'n zeven ervaren schminkers, is een feest op zich. Evenals de afterparty bij café de Harmonie. Tot ver in de kleine uurtjes wordt er dan nog breeduit gelachen om de schrik die zij de vele bezoekers dit jaar weer hebben aangedaan.

Ondernemersvereniging Midden- en West Wieringen is niet alleen blij en trots met al die individuele vrijwilligers, ook de vele verenigingen die meewerken aan de markt worden gekoesterd. Dit jaar verlenen onder meer de judovereniging Asahi San, toneelvereniging Succes, de Tuinclub Westerland en buurtvereniging Noordervenne hun medewerking aan deze jubileumuitgave van de Halloweenmarkt. Naast de vele figuranten geven ook de marktkooplui telkens weer goed gehoor aan het griezelige karakter van de markt. Getooid in angstaanjagende creaties bieden ze hun koopwaar aan dat ook nu weer heel divers is.

De Halloweenmarkt is al 25 jaar een succesformule gebleken waar maar mondjesmaat aan gesleuteld wordt. Zoals te doen gebruikelijk zal een bonte stoet van heksen, trollen, weerwolven, zombies en wandelende skeletten ook nu weer de straten van Hippo bevolken. De smalle straatjes in het centrum van Hippolytushoef zijn ook bij uitstek geschikt om het er eens flink te laten spoken. Zo is de befaamde “Spooksteeg” -tussen Bakker Bellis en de Etos in – weer dermate onder handen genomen dat de rillingen bij menigeen over der rug zullen rollen. Voor degenen die niet tegen donkere ruimtes kan en altijd een excuus had om niet door deze beruchte steeg te hoeven, is er nieuws. De steeg is ten opzichte van vorige jaren iets helderder gemaakt. Dus ook deze bangeriken moeten er nu aan geloven.

Naast de altijd druk bezochte Spooksteeg zijn ook ander succesnummers weer in het programma opgenomen. Zo strijken de waarzegster heks Daisy en schilderheks Ina met hun bezemstelen nu ook weer neer in het centrum van Hippo. Ook de griezelige spooktocht wordt weer gehouden rondom het Halloweenterrein. En 't Hoekje wordt weer omgetoverd tot ''Pompoenenplein''. Bovendien is de overheerlijke delicatesse ''afgehakte vingers'' wederom verkrijgbaar op de markt.
Het plein voor de Katholieke kerk is weer het decor van griezelspelletjes voor de kinderen. Dit jaar zijn dat er liefst negen. Als je de namen van van deze spelletjes hoort is het te hopen dat de deelnemers een sterke maag hebben. Want wat te denken van ''vliegenvreter''
''galgenbal'' en ''rollende ogen''?! Gelukkig klinken de namen van deze spelletjes viezer dan dat in werkelijkheid het geval is. Voor de kinderen zijn ze juist erg vermakelijk en als ze alle spelletjes doorlopen hebben, zit er zelfs een kadootje aan vast.

Speciaal voor deze speciale jubileumeditie van de markt is er een optreden van dansgroep Streets. Daarnaast zal de doopsgezinde Kerk in de Vermaningssteeg tijdens de Halloweenmarkt open zijn. Hier is een schildersexpositie te zien van Willy Wigbout-Wortel, die samen met haar man les geeft aan leerlingen van tekenschool Wigbout. Verdere activiteiten in deze kerk zijn een verloting met mooie prijzen en er worden zowel kerstkaarten als ecologische jam verkocht. Ook is creacentrum de Vlinder uit Julianadorp aanwezig op de markt. Hier kunnen de bezoekers meedoen aan de verschillende workshops. Zoals het maken van maskers, Halloweenpoppetjes en vleermuizen.

Hoewel er deze editie weer genoeg genoeg spanning en horror op het menu staat mag een gezellige sfeer natuurlijk ook niet ontbreken. De sfeervol aangeklede marktkramen met dito verlichting, de uitgeholde pompoenen en versierde straten plus etalageruiten zullen deze sfeer zeker accentueren.
(advertentie)
Actueel...
10-07-2020 Matchgroeplid helpt De Vrijheid de digitale snelweg op
10-07-2020 Blijf bewegen in de vakantie met Summerfun
10-07-2020 Personeel gezocht
10-07-2020 Onderzoeksresultaten toekomst agrarische sector
10-07-2020 100 Woorden
10-07-2020 Provincie helpt met 10 miljoen voor cultuur
10-07-2020 Zomerse animatie van Wooncompagnie
10-07-2020 Aanvraag urgentievergunning huurwoning via de gemeente
10-07-2020 Informatiemiddag Thuishuis Winkel
10-07-2020 Weekend agenda
09-07-2020 Hulp nodig bij onze dienstverlening? Schrijft u zich in voor onze online uitleg
09-07-2020 Samen sterk voor vervolg Texel Academy
09-07-2020 Dankzij Rabobank een lekker bakkie bij Zweefvliegcentrum Noordkop
09-07-2020 Cliëntervaringsonderzoek Wmo en Jeugdwet, doet u mee?
09-07-2020 Minder toeristenbelasting als gevolg van corona
09-07-2020 Collecte Hersenstichting verbreekt record
09-07-2020 Ruim helft Nederlanders meer moeite met vaste lasten
09-07-2020 Kerknieuws
09-07-2020 Ook de dorpskermis wordt moeilijk uitvoerbaar, kan helaas niet met de opgelegde regels
09-07-2020 Foto van het weekend
08-07-2020 IJssalon Vidaro, nieuw in Hippolytushoef
08-07-2020 Kras op de auto, fietser rijdt door
08-07-2020 Ingezonden artikel
08-07-2020 Verkeersmaatregelen in Plan Noord
08-07-2020 In de zomervakantie bijdragen aan een beter klimaat
08-07-2020 Nieuwbouw werf en veiligheid Wieringerwerf gereed
08-07-2020 Maak er met NIX deze zomer een feestje van
08-07-2020 Laatste raadsvergadering voor het zomerreces
08-07-2020 Overleden Jos Klaassen
08-07-2020 We zetten een trouwe adverteerder in het zonnetje
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Den Oever Oeverdijk 10 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...